Toyota Proace Verso Electric - Európába jön

Jövő márciusban debütál az európai piacokon a Toyota PROACE Verso Electric, mely sokoldalú beltéri kialakításával üzleti, flotta és magáncélokra egyaránt tökéletesen megfelel. A teljesen elektromos hajtású személyszállító modell kétféle, 50 és 75 kWh teljesítményű lítiumion akkumulátorral választható majd, utóbbi hatótávja elérheti a 330 kilométert is, miközben a kisebb kapacitású körülbelül harminc perc alatt feltölthető lesz. Következzenek a részletek!

Jövő tavasszal a Toyota tovább bővíti a zéró károsanyag-kibocsátású járműsorozatát, a PROACE Verso Electric - többek között - vonzó és rugalmas mobilitási lehetőséget kínál az olyan vállalkozások és flottaüzemeltetők számára, akik alacsony károsanyag-kibocsátású környezetben végzik munkájukat, illetve olyan ügyfelek számára, akik környezetbarát módon szeretnének élvezni egy Toyotát. A palettán három különböző hosszúságú – Compact, Medium és Long - karosszéria és négyféle kivitel szerepel, a szállítható személyek száma akár kilenc fő, a raktér kapacitása pedig (beépített ülésekkel számolva) 280, 640 illetve 1060 liter lehet. Utastere természetesen flexibilisen változtatható, a második sor 60:40 arányban lehajtható üléseinek köszönhetően a harmadik sorba is könnyű a bejutás, szükség esetén persze a csomagtartó mérete is megnövelhető. A terhelhetőség alapértéke egy tonna, de az 50 kWh kapacitású akkumulátorral szerelt változatban ez (opcióként) 1,2 tonnára növelhető. Fékezett utánfutóval ugyanakkor egy tonna vontatható, feltéve, ha a járműben szállított tömeg nem haladja meg a terhelhetőség 50 százalékát.
Ráadásul annak, aki a zéró károsanyag-kibocsátású PROACE Verso Electric-re „szavaz”, annak a menetteljesítmények tekintetében sem kell kompromisszumot kötnie a dízelmotoros változathoz képest. A vásárlók két lítiumion akkumulátor között dönthetnek: az 50 kWh kapacitású egységgel teljesen feltöltve mintegy 230 kilométert, eközben a 75 kWh kapacitású akkumulátorral 330 kilométert is lehet autózni (WLTP szabvány szerint). Mindkettőnek 136 lóerő a teljesítménye, és 260 Nm a forgatónyomatéka, így a PROACE Verso Electric hiánytalanul megfelel egy sokoldalú személyszállítóval szemben támasztott igényeknek. Végsebességüket 130 km/h-nál korlátozza az elektronika. Mivel az akkumulátor a padló alatt kapott helyet, nemcsak az utas- és a csomagtér nagyságát hagyja változatlanul, de az autó tömegközéppontja is alacsonyabbra került, ezáltal javult a menetstabilitás és a vezethetőség.

toyotaproaceversoelectric2021ty

A sofőr az E-toggle vezérléssel jelölheti ki az irányt, azaz a „Parkolást”, a „Hátramenetet”, az „Üres fokozatot”, az „Előremenetet”, illetve a „Regeneratív fékezést”. Emellett egy másik kapcsolóval az Eco, a Normal és az Eco Drive üzemmódok között válthat, ezalatt a műszeregység folyamatosan tájékoztatja a vezetőt a felhasznált energia mennyiségéről, valamint az akkumulátor töltöttségéről és a légkondicionáló teljesítményéről.
toyotaproaceversoelectric2021reszlet08A PROACE Verso Electric célszerűségéhez és mindennapi kényelméhez nagy mértékben hozzájárul a többféle töltési mód. A PROACE Verso Electric összes változatában alapfelszerelés a 7,4 kW-os, egyfázisú fedélzeti töltőberendezés, de extraként egy 11 KW-os egység is rendelhető. Az alapárért járó, hatméteres és 8 amperes kábellel a hagyományos otthoni konnektorból lehet „megtankolni” az autót. A gyorsabb folyamathoz egy 32 amperes kábel szükséges, amit egy külön rendelhető, falra szerelt készülékhez kell csatlakoztatni. Ha viszont a gépet egy 100 kW-os „villámállomásra” dugjuk fel, akkor az 50 kWh kapacitású akkumulátor 30, a 75 kWh kapacitású pedig körülbelül 45 perc alatt „kész lesz”.
toyotaproaceversoelectric2021utaster14A PROACE Verso Electric olyan és annyi féle változatban lesz kapható, hogy mindenki megtalálhassa az igényeinek leginkább megfelelő kivitelt: lesznek praktikus Combi és Shuttle verziók, valamint kifinomultabb Family és VIP modellek. Nyilvánvaló, hogy a felszereltségük is megfelel a kor elvárásainak, például az okostelefonok egyszerűen integrálhatók az Apple CarPlay® vagy az Android Auto™ segítségével. De olyan extrák közül is válogathatnak majd a vevők, mint a a 7 colos multimédia érintőképernyő, a DAB rádióvétel, a fűtött ülések, az automatikusan behajló tükrök, az elektromos kézifék, a kulcs nélküli nyitás, illetve az automata klímaberendezés és a műholdas navigáció. Természetesen a PROACE Verso Electric-ben a legújabb Toyota Safety Sense aktív biztonsági és vezetősegítő rendszerek gondoskodnak az utasok, a kocsi és a környezet biztonságáról. Ilyen például a gyalogosérzékeléssel kiegészített ütközést megelőző rendszer (PCS), a teljes sebességtartományban működő sebességtartó automatika, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDA), az automatikus távfény-vezérlés (AHB) és a jelzőtábla-felismerő rendszer (RSA). A biztonságot tovább növeli az első és hátsó parkolóradar, a 180 fokos tolatókamera és a magasabb felszereltségi szintű modellekben a holttér-figyelő.
toyotaproaceversoelectric2021fAz 50 és 75 kWh teljesítményű lítiumion akkumulátorral megvásárolható, egy töltéssel akár 330 kilométeres hatótávú, teljesen elektromos PROACE Verso mindenkinek mutat környezetbarát alternatívát. Compact, Medium és Long karosszériájával, illetve Combi, Shuttle, Family és VIP felszereltségével, kilenc ülőhelyével gyakorlatilag az üzleti-, a flotta- és a magánügyfelek igényeinek teljes spektrumát lefedi. Találkozunk jövőre!