Hyundai KONA - Igazi SUV-élmény

Három – frissen kinevezett - márkanagykövet, népes vendégsereg, valamint egy menő pop-együttes fogadta a Hyundai új, kompakt méretű szabadidő-autóját Magyarországon. A budapesti rendezvényen mi is ott voltunk.

A Hyundai nagy, merész terveket szövöget: 2021-re a legerősebb ázsiai gyártóvá szeretne válni Európában. Ehhez nincs is jobb módszer a modellpaletta szisztematikus bővítésénél és fejlesztésénél, különösen a szabadidő-autók kategóriájában. Különben a dél-koreai óriás eddig sem állt rosszul ezen a téren, hiszen a Santa Fe 2001-es bevezetése óta a több mint 1.400.000 SUV-t értékesített az öreg kontinensen, most pedig megérkezett a szépreményű, kompakt méretű KONA.
Az újdonság Hawaii egyik szigetéről, illetve annak egyik körzetéről kapta a nevét, tükrözve a varázslatos hely energikus imázsát és egyedülálló életmódját. Ennek megfelelően igazán vonzó a Kona megjelenése, ráadásul az erőt és magabiztosságot sugárzó karosszéria izgalmas színválasztékkal, illetve kéttónusú fényezéssel – összesen tizennyolc kombinációval – igyekszik elcsavarni a vásárlók szívét. A sokszínűséget jól mutatja, hogy még a visszapillantó tükrök külső burkolata is kétféle árnyalatban rendelhető.
Természetesen a szabadidő-autókra jellemző kiegészítők is feltűnnek rajta, a 4165 milliméter hosszú. 1800 milliméter széles és 1550 milliméter magas KONA testének alsó részét kontrasztos burkolatok védik a sérülésektől. Eközben a két részre osztott fényszórók, valamint a Hyundai családi márkajegyének számító, hálós mintázatú, kaszkádos hűtőrács vagány, dinamikus karaktert biztosítanak az autó számára. A tetősínek sem pusztán látványos stíluselemek, hanem jelentősen növelik az aktív életmódod élők lehetőségeit - egy tőcsomagtartó felszerelésének lehetőségével.

Az utastérben tovább folytatódik a színorgia, az Orange, Lime és Red palettában mindenki megtalálhatja a számára legstílusosabbat, a saját ízlésvilágához igazítva a légbeömlők keretét, a sebességváltó, valamint a motor indítógombjának gyűrűjét. Egyébként a belső design tökéletesen passzol a kocsi külsejéhez, a műszerfal puha felületei és sötét elemei a masszív, technokrata egyéniséget jelképezik. Az összes részlet átgondolt és minőségi, többek között részben perforált bőrborítású kormánykerék emeli a KONA nívóját. Nyilvánvalóan a választható, nyolc-hüvelykes lebegő érintőképernyő az egyik központi elem, mely minden navigációs, média és kapcsolódási tulajdonságot magában rejt.
hyundaikona66A 2600 milliméteres tengelytáv sok-sok helyet kínál az utasoknak – 1054 milliméteres az első, 880 milliméteres a hátsó lábtér -, ám a csomagoknak sincs oka a panaszra. Alapra 361 literes a raktér, emellett rengeteg tárolóhely, köztük másfél literes palackokat elnyelő ajtózsebek várják az apróságokat. A(z opciós) kényelmi felszerelések listája pedig majdhogynem végtelen, a fűthető volán a leghidegebb időben is komfortos érzést teremt, illetve a nyolc irányban, elektromosan állítható, akár szellőztethető ülések szintén hozzájárulnak az utasok arany életéhez. Ugyanígy a Krell hangrendszer, a nyolc hangszórós berendezéssel élmény hallgatni a kedvenc zenéket.
hyundaikona64A mai világban elengedhetetlen, hogy a KONA fejlett kapcsolódási lehetőségeket is kínál az okostelefonok zökkenőmentes használatának érdekében, vezetés közben hatékonyabbá és biztonságosabbá téve azok működtetését. Így a magasabb szinteken Bluetooth csatakozással, Apple CarPlay-jel és Android Auto funkciókkal is rendelkezik az autó, sőt, vezeték nélküli indukciós töltőfelülettel (Qi szabvány) is tölthetők a telefonok.

Jóllehet, a vadonatúj KONA-t az agilis, egyéni életmódot folytató emberek számára tervezték, „azért” a többi utasra is rendkívüli figyelmet fordít. A Hyundai SmartSense aktív biztonsági és vezetéstámogató technológiái a legmagasabb szintű európai szabványoknak is megfelelnek. Ezen funkciók között megtalálható a Hyundai első ütközéselkerülő rendszere gyalogosfelismerő móddal, a holttérfigyelő ütközéselkerülő rendszer, a mögöttes keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer, a korrigálásra kész sávtartó rendszer, a vezető éberségének csökkenésére figyelmeztető rendszer, és a távolsági fényszóró- és statikus tompított fényszóró asszisztenssel. Szintén elsőként a Hyundainál a KONA új head-up kijelzője közvetlenül a vezető látótengelyében vetíti ki a legfontosabb közlekedési információkat.
hyundaikona11A KONA jelenleg két turbó feltöltésű, kis-hengerűrtartalmú alacsony-magas forgatónyomatékkal és kiváló üzemanyag-hatékonysággal bíró benzines hajtóművel elérhető, a vevők a hatfokozatú kézi sebességváltóval kombinált, 120 lóerős 1,0-literes T-GDi vagy a nagyteljesítményű, 177 lóerős 1.6-literes T-GDI erőforrás közül válogathatnak, utóbbihoz hétfokozatú duplakuplungos sebességváltó, valamint négykerék-meghajtás is jár. Ez igazi SUV-feelinget nyújt a pilótának, az igény szerint aktiválható rendszer javítja a tapadást havas, murvás és természetesen a normál útfelületeken, miközben javítja az autó kanyarodási képességét. A durva útfelületeken történő elindulás megkönnyítése érdekében a differenciálmű manuálisan zárható 50 százalékos nyomatékeloszlásig és 40 km/h-s sebességig. Feltétlen említést érdemel még, hogy az automatával háromféle – ECO, Normal és Sport - üzemmódot is felajánl a KONA. A 170 milliméteres hasmagasság a megemelt üléspozícióval együtt jobb látási viszonyokat garantál a sofőrnek és a bennülőknek egyaránt, fokozva a biztonságot is. (2018 nyarán a Hyundai piacra dobja a hatékony, 1,6-literes dízelmotorok következő generációját a KONA-hoz.)
hyundaikona02Jövőbe mutató formatervével, prémium minőségével, naprakész kapcsolódási lehetőségeivel, valamint modern biztonsági technológiáival a fiatalos gondolkodású városi ügyfelek életmódját tükrözi az új Hyundai KONA, akik 4.499.000 forinttól vásárolhatják meg az új kedvencüket.