Lexus LS Design - Még fa, de már műalkotás

by Szélpál Imre

Amikor a Lexus dizájnerei megformálták az új zászlóshajó utasterét, olyan díszítést álmodtak bele, amely megszólítja az érzékeket, és egészen egyedi módon sugallja a luxus érzetét. Ilyen például a művészien megmunkált fa, a Lexus sajátságos díszítőeleme, ami az LS bizonyos modellváltozatainak belső terét ékesíti, s aminek gyönyörű mintázatában a tradicionális kézművesség és a modern technológia legszebb értékei egyesülnek. A Toyota Tsusho Corporation autóipari részlege a Hokusan céggel és a híres hangszergyártó Yamaha Fine Technologies vállalattal közösen dolgozta ki ezt a különleges fabetétet.
Lexus LS belso ter kezmuves fa elemek 1A Hokusan az ezer éves múltra visszatekintő japán famegmunkálás hagyományos módszereit modern gyártástechnológiával ötvözve készíti a Művészi Fabetéteket. A nyers faanyagból két hónapon át tartó, nyolcvan munkafázisból álló feldolgozás során alakult ki az a látványos és élénk mintázat, ami megőrzi a fa természetes szépségét, ám olyan dizájnná áll össze, ami nem lelhető fel a természetben. A finom famunkáiról híres Yamaha és a Lexus kapcsolata még a legelső LS 400 modellel kezdődött, amelynek különleges fabetéteit a hangszergyártó cég mesterei készítették.
Lexus LS exluziv fabetet 1Ám mivel vadonatúj LS teljesen újraértelmezi a zászlóshajó limuzin fogalmát, ennek megfelelően a kézműves díszítést is új dimenziókba kellett emelni. A Yamaha famegmunkáló művészei örömmel fogadták a feladatot, hogy a kézművesség legszebb hagyományait honosítsák meg az új luxuslimuzinban. Szakértő kezükben a Hokusan hibátlan furnérjaira újabb két hónapos feldolgozás várt, hogy negyven munkafázison át formázzák, ragasszák és lakkozzák a falemezeket, míg végül testet öltött a Művészi Fabetét, amit kétféle változatban, Organikus és Halszálkás mintázattal választhatnak az LS vásárlói. A Művészi Fabetét prototípusa tehát igencsak hosszan tartó és bonyolult fejlesztési folyamat eredményeként született meg, ami érzékletesen tükrözi, milyen elkötelezetten törekedett a három partner arra, hogy a végeredmény egyszerre legyen merész, elegáns és egyedi – vagyis tökéletes.
Lexus LS exluziv fabetet 3A Művészi Fabetét azonban nemcsak a mesterek képzeletét mozgatta meg, hanem a gyártási folyamatokat is alaposan átalakította, hiszen a furnérmetszés, a mozaikkészítés és a végső megmunkálás minden fázisában egészen újfajta precizitást igényelt. A hihetetlenül vékony falemezeket tökéletesen, a legapróbb hézagok nélkül kell egymáshoz illeszteni, ami nagyon nehéz feladatnak bizonyult. „Ahhoz, hogy a Lexus számára megalkothassuk ezt a természetes fából készült, mégis egyedi eleganciájú mintázatot, teljesen át kellett alakítanunk eddigi gyártástechnológiánkat.” – avat be Tomoki Aoyama, a Hokusan munkatársa.
Lexus LS exluziv fabetet 4Ráadásul a halszálka-minta kialakításához újabb kézműves munkafázisra is szükség van, ezért a Hokusan további Takumikat vont be a munkába, akik a ’Yosegi’ technika alkalmazásával egészen új famegmunkálási eljárást honosítottak meg a Lexusnál. Az aprólékos és fáradságos módszer lényege, hogy a különféle árnyalatú és mintázatú falemezkéket egyenként, kézzel ragasztják össze, így alakítva ki a különleges halszálka-dizájnt. Amikor ez elkészült, a Hokusan óvatosan felszeleteli a lemezeket, gondosan ügyelve a szálirányra és a vágás egyenletességére.
Lexus LS exluziv fabetet 6Még a Yamaha számára is komoly kihívásnak számított, hogy mindegyik Művészi Fabetét mintázata ugyanolyan hibátlan minőségben készüljön el. Bár a vállalat szakembereinek hatalmas tapasztalatuk van a fa színezésében és politúrozásában, itt minden darab dizájnját egyedi módon kell kialakítani, és csakis a legtapasztaltabb mesterek tudása elegendő ahhoz, hogy a fa természetes rajzolatában meglássák azt, amit végül gondos munkával a kívánt mintává alakíthatnak. Hogy mindez mekkora kihívás elé állította a Yamaha művészeit, azt Yuri Nakauchi megjegyzése is tanúsítja: „A Lexus zászlóshajójához méltó, tökéletesen megmunkált díszítőelemek elkészítése annyira izgalmasnak bizonyult, hogy egészen új szakmai fogásokat tanultunk meg, csak hogy sikeresen oldhassuk meg a feladatot.”
Lexus LS takumi mesterek famegmunkalas Satoru Kudo Tomoki Aoyama Yuri Nakauchi Akihiro KatoA Hokusan precíz gyártási folyamatának és a Yamaha kifinomult famegmunkálási készségének egyesítésével olyan rendkívüli fabetétek születtek, amelyek mintázata a fénnyel együtt változik – vagyis kissé más benyomást keltenek az erős nappali fényben, mint esténként, amikor az utastér lágy fényei tükröződnek rajtuk. „Ezek a betétek finom összhangban vannak környezetükkel, és ha jobban megnézzük őket, mintáikban egyaránt felfedezhetjük a műalkotások és a természet szépségét.” A Művészi Fabetétek hatásosan hangsúlyozzák az LS utasterének fényűző hangulatát, emellett pedig újabb fejezetet nyitnak a Takumi kézműves mesterség történetében, jól példázva, hogy a természetes fa is tökéletes alapanyaga lehet az elegáns és merész dizájnnak. Ehhez nem kellett más, mint a Lexus formabontó elképzelése és a tehetséges művészek elhivatottsága.
Lexus híreinket az Autóház Veszprém Kft támogatja:

toyotayaris2017a