MINI 2018 - Klasszikusok új ruhában

by Mészáros Gergely

Hamisítatlan dizájn-megoldásokkal, vadonatúj hajtáslánc-innovációkkal, egyedi testreszabási lehetőségekkel, valamint a MINI Connected részeként kínált egyre több digitális szolgáltatással érkezik meg a kereskedésekbe a három- és ötajtós, illetve a Cabrio Mini új nemzedéke.

A kisautó-szegmens megalapítójának új modellfrissítése - most először - három különböző, mégis egységes karosszéria-változatban kínálja fel az ügyfeleinek a vezetés - nagyvárosokban is átélhető - abszolút élményét. Mindez elsősorban az új motor – váltó kombinációknak, a gazdagabb alapfelszereltségnek, az újratervezett első fényszóróknak és az összetéveszthetetlenül egyedi hátsó lámpáknak, a friss színeknek, valamint a menetkomfort és az információ-szolgáltatás érdekében továbbfejlesztett, csúcstechnológiás járműkapcsolati megoldásoknak köszönhető.
A jellegzetes, kör alakú első fényszórók átfogó módosításai – kiviteltől függetlenül - még erőteljesebb karakterrel ruházzák fel az új háromajtós MINI-t. Míg az alapfelszereltségként kínált halogén izzók esetében fekete panelek veszik körbe azokat, addig az extrafelszereltség részeként elérhető LED-technológia teljesen új felosztást eredményez. Az ugyancsak opcionális adaptív LED-technológia pedig már az útviszonyoknak megfelelően képes állítani a megvilágítás erősségét. Városban autózva és korlátozott látási viszonyokat előidéző időjárási körülmények közepette például a halványabban világító kanyarfények is bekapcsolnak, ezzel fokozva az úttest szélének hatékonyabb megvilágítását. Természetesen a távolsági fény automatikus fényvezérlő funkciója szintén elérhető már hozzá. Ennek felkapcsolásával a Mátrix funkció jelentős mértékben megnövelt látótávolságot biztosít, miközben gondosan ügyel arra, hogy se a szemből érkező, se pedig az utolért autósokat ne vakítsa el. Mindezeken túl a hátsó lámpák kialakítása is megváltozik: a brit gyökerekre való egyértelmű utalásként a függőlegesen elrendezett egységek mostantól a brit zászló motívumaiban világítanak, a tömegtermelésben kínált MINI-modellek közül elsőként.

További újdonság, hogy a brit prémiumgyártó márkalogója mostantól letisztultabb formában, a jól ismert szimbólum újragondolt, kétdimenziós értelmezésében látható a motorháztetőn, a csomagtérajtón, a kormányközépen, a központi kijelzőn és a távvezérlőn. Így hűen tükrözi a márka új arculatának legfőbb irányelvét, amely csak a lényegre, nevezetesen a vezetés élményére, az exkluzivitásra, a prémium minőségre és az érzelmi kötődésre összpontosít.
minicoopers3d2018aFeltétlenül említést érdemelnek a színpalettára felkerült új - Emerald Grey szürkés-smaragd metál, a Starlight Blue kékmetál és a Solaris Orange narancssárga metál – fényezések és könnyűfém felnik is. Utóbbiak közé tartoznak a 17 colos, kéttónusú, rulett küllő-dizájnú (Roulette Spoke) és a szintén kéttónusú, propeller küllő-dizájnú (Propeller Spoke) darabok. Sőt mi több, a karosszériához rendelhető opciók listája szintén egy újabb tétellel gazdagodik: a Piano Black Exterior külső felszereltségi csomag magasfényű fekete keretekbe foglalja az első fényszórókat, a hátsó lámpákat és a hűtőrácsot.
minicoopers3d2018sA 2018-as, három- és ötajtós, valamint Cabrio MINI utasterének hamisítatlanul egyedi stílusát vadonatúj bőrkárpitok, dekorbetétek és színkompozíciók fokozzák. Emellett a felárért rendelhető MINI Yours Interior Style Piano Black felszereltségi csomag tételei mostantól hangulatos háttérvilágítással is elérhetők. Ami azt jelenti, hogy már nemcsak a műszerfal jobb első ülés előtti része „borul fénybe”, hanem a középkonzol és az ajtókárpitok is világítanak. S miként a híreink között olvashatták, mostantól a brit prémiumgyártó a MINI Yours Customised névre keresztelt innovációcsomag formájában 2018-tól minden ügyfelének felkínálja a lehetőséget, hogy a saját maga által megtervezett, egyedi stílusú, személyre szabott dizájnelemekkel varázsolja minden korábbinál exkluzívabbá négykerekű kedvencét.
P90288492 highResEgyúttal a vadonatúj háromküllős kormánya multifunkciós gombokat kap: a bal kézre eső vezérlőpanelről a sebességtartó automatika (Speed Limit Device) felső sebességhatára aktiválható, míg jobb kézzel a fedélzeti zene- és kommunikációs eszközök vezérelhetők. A széleskörű alapfelszereltség része még a 6,5” képernyő-átmérőjű, színes központi kijelzővel dolgozó zenerendszer, valamint a Bluetooth-kapcsolat is. Az extralista egyik legújabb innovációja viszont a vezeték nélküli okostelefon-töltés, amelyet kérésre a MINI az első ülések közé integrált könyöktámasz tárolórekeszébe épít be.
minicooperscabrio2018dzMindezen felül a brit gyártó az új MINI Connected égisze alatt számos olyan intelligens, digitális szolgáltatást ajánl az autó tulajdonosainak, amelyek párjukat ritkítják a kisautók mezőnyében. Ilyen például a valós idejű forgalmi információkat kínáló funkció (RTTI - Real Time Traffic Information), a központi navigációs rendszer mobiltelefon-kapcsolaton keresztül lehívott automatikus térképfrissítése, a személyre szabott Concierge Service szolgáltatás, valamint a legfrissebb hírekkel, aktuális időjárás-előrejelzésekkel és pontos üzemanyag-árakkal szolgáló, gépkocsiba épített MINI Online internetes portál.
minicoopers3d2018oA MINI-be integrált SIM-kártya mostantól 4G mobilkommunikációs sebességű intelligens járműkapcsolatot kínál. A SIM-kártyán keresztül a MINI TeleServices szolgáltatások és az Intelligens Segélyhívás (Intelligent Emergency Call) funkciói is elérhetők, utóbbi ráadásul baleset esetén automatikusan tárcsázza a segélyhívó központot, megadja a jármű pontos tartózkodási helyét és felbecsüli a sérülések súlyosságát.
minicoopers3d2018kA brit kisautó motorházteteje alá választható, korszerűsített erőforrások minden korábbinál intenzívebb vezetési élményt garantálnak. Az átfogó fejlesztések a motorblokkot, a MINI TwinPower Turbo technológiát, a motorvezérlő elektronikát, a kenési- és levegő-ellátó rendszert, a hűtőköröket, illetve a kipufogórendszert is érintették. Ennek is köszönhetően a finomhangolt erőforrások takarékosabbak az elődeiknél, mintegy 5 százalékkal kevesebb üzemanyagot égetnek el, és károsanyag-kibocsátásuk is hozzávetőlegesen 5 százalékkal alacsonyabb.
minicooperscabrio2018eMindegyik karosszériához ugyanaz a négyféle aggregát elérhető, a vásárlók két benzines és két dízel egység közül választhatnak. A négyhengeres benzinmotorok 136 (Cooper) és 192 (Cooper S) lóerő leadására képesek, a dízelek ugyanakkor 116 (Cooper D) és 170 (Cooper SD) lóerőt biztosítanak a pilóta számára. Alapra – az SD kivételével - hatfokozatú manuális váltó jár hozzájuk, ám alternatívaként vadonatúj, hétfokozatú, duplakuplungos automatával is rendelhetők. Eközben a Cooper SD már az alapfelszereltség részeként nyolcfokozatú Steptronic automataváltóval érkezik, amely a kisautó-szegmens páratlan innovációjaként kivételes sportossággal, harmonikusan továbbítja az első tengely felé a legerősebb dízelmotor teljesítményét és forgatónyomatékát.
minicoopers3d2018eRöviden összefoglalva: a brit márka egyedi stíluselemekkel és átfogó technológiai fejlesztésekkel fokozza tovább a kisautó-szegmens megalapítójának progresszív karakterét és magával ragadó varázsát.