Honda 3E Robotics - Látomás a jövőbe

by Mészáros Gergely

A 2018-as CES elektronikai szakkiállításon mutatta be 3E Robotics Concept névre keresztelt tanulmánycsomagját a Honda. A 3E rövidítés az angol empower (képessé tesz), experience (élmény) és empathy (empátia) szavakat takarja, arra utalva, hogy a Honda megérti az emberek igényeit és boldogabb életet kíván biztosítani számukra.

A robotikához fűződő koncepciók a Honda által elképzelt jövőt demonstrálják, amelyben robotok és mesterséges intelligenciára épülő eszközök segítik az embereket a legkülönfélébb helyzetekben (pl. katasztrófaelhárítás, ápolás). Működésük során ezek a gépek figyelik az emberek viselkedését, és folyamatosan tanulnak tőlük, hogy még hatékonyabban segíthessenek, valamint empatikusabbá váljanak.
„A Honda nem úgy tekint a robotikára, mint valamire, ami összeférhetetlen az emberiséggel, sokkal inkább lehetőséget látunk benne, hogy még jobb és teljesebb életet élhessünk” – osztotta meg gondolatait Yoshiyuki Matsumoto, a Honda R&D Co., Ltd. elnök-vezérigazgatója. „Beléptünk abba az érába, amikor a robotikához fűződő fejlesztések egyre inkább előtérbe kerülnek és a hétköznapjaink részévé válnak, kibővítve az emberek lehetőségeit”.
A robotika, a mobilitás és az energiagazdálkodás területén a Honda nem egyedül végzi a kutatási és fejlesztési tevékenységet, hanem bevonja a hasonló gondolkodási partnereket, afféle „nyitott innovációként tekintve a projektekre. Az elképzelés fontos eleme, hogy a különféle eszközök nem függetlenül, hanem rendszerbe kapcsolva, közösen végeznék a feladatokat, jelentősen kibővítve ezáltal az emberi életben rejlő lehetőségeket. Lássuk hát őket!

3E - Empower (képessé tesz)

Az „Empower” kifejezés a Honda azon koncepciójára utal, mely szerint az emberek és a robotok együtt élhetnek és kihasználhatják egymás erősségeit. Ezt az ötletet az önálló közlekedésre alkalmas, mesterséges intelligenciát kamatoztató, 3E-D18 névre keresztelt terepjárművel szemléltette a japán vállalat, bemutatva például, hogy az eszköz milyen munkák elvégzésében nyújthat támogatást a tulajdonosoknak. A Honda R&D Americas által fejlesztett szerkezetet elektromos hajtáslánc mozgatja, s megannyi olyan kiegészítővel szerelhető fel, ami hatékonyabbá és/vagy biztonságosabbá teszi a munkavégzést. Magánszemélyeknek és közületeknek egyaránt nagy hasznára lehet, beleértve a katasztrófaelhárítókat, a tűzoltókat, valamint az építőipari és mezőgazdasági cégeket. A 3E-D18 kiválthatja a veszélyes környezetben dolgozókat, megszabadíthat az időrabló házimunkáktól és egyéb terheket is levehet vállunkról.
A gép egy speciális, a Honda által fejlesztett ATV-platformra épült, amit immáron harminc éve fejlesztenek folyamatosan, hogy a legnehezebben megközelíthető célpontokat is gond nélkül elérje. Összkerekes hajtásláncának, valamint agresszív megjelenésű, tömör abroncsainak köszönhetően szinte minden akadályt képes megmászni, és a tájékozódással sincs problémája, hiszen GPS- és szenzoralapú, autonóm vezérlőrendszer irányítja. További előnye, hogy kompakt méretéből fakadóan elképesztően könnyen manőverezhető és bármilyen környezethez igazodik.

Szintén a CES-en rántották le a leplet a 3E-B18-ról, ami egy bel- és kültéren egyaránt használható, emberi mozgást segítő roboteszköz. Tartozékokkal kiegészítve a 3E-B18 platform például önjáró poggyászszállítóként vagy babakocsiként teheti könnyebbé a hétköznapokat. Kis méretéből és fordulóköréből fakadóan szűk helyeken is elboldogul, elektromos magasságállítással ellátott ülése pedig – emelkedőn és lejtőn is – automatikusan tartja a talajhoz viszonyított távolságot. Platformjának a Honda által fejlesztett Mobile Power Pack biztosít energiát, amelyhez – az autonóm működés és a sokoldalú használhatóság érdekében – további tartozékok kapcsolhatók.

3E – Experience (Élmény)

Az „Élmény” szó mögött megbúvó gondolatiság szerint az emberek és a robotok interakcióba lépnek egymással és közösen fejlődnek, ugyanakkor utóbbiak folyamatosan tanulnak tőlünk, így az idő múlásával egyre hatékonyabban segíthetik az emberiséget és a társadalmat. E filozófia jegyében látott napvilágot a 3E-C18 típuskóddal illetett, kisméretű, elektromos mobilplatform, ami például vállalkozók, művészek és egyéb társadalmi értéket teremtő személyek tevékenységét segítheti. A MI-képes roboteszköz megfigyeli, hogy miként viselkednek az emberek, és autonóm berendezésként végzi feladatait. A „kiskocsi” jellegű innováció alapját egy kompakt autó padlólemeze adja, ezen alakítottak ki tárolórekeszeket, valamint ülőhelyet a tulajdonosnak, aki maga is vezetheti a járművet. Ráadásként számtalan személyes és üzleti célt szolgáló kiegészítővel társítható a 3E-C18, például Honda Mobile Power Packkal is, így a töltéssel járó nehézségek sem okozhatnak gondot az üzemeltetőnek.

3E Empathy (Empátia)

Az „Empátia” arra mutat rá, hogy a Honda roboteszközei képesek együttérezni a bajbajutottakkal, és segítségnyújtás közben empátiát mutatnak irányukba. Ezt bizonyítja a 3E-A18 is, hiszen lehetővé teszi, hogy a robotok kommunikáljanak, illetve együttműködjenek az emberekkel. Fejlesztése során arra törekedtek a mérnökök, hogy simulékony legyen, és valódi segítséget nyújtson a hétköznapok során, többek között olyan munkakörökben, ahol sok embert kell kiszolgálni (pl. reptereken vagy áruházakban). A 3E-A18 tanulmány figyeli beszélgetőpartnere gesztusait, valamint ruháit, kiegészítőit stb., és ezeket figyelembe véve határozza meg, hogy milyen információkkal szolgál kérdezőjének.
Miként arról a segítő állatok széles körű elterjedése is tanúskodik, nehéz helyzetekben társra vágynak az emberek. Éppen ezért a 3E-A18-at finom tapintású „bőr” borítja, ami arra inspirálja az embereket, hogy megérintsék, illetve megöleljék a robotot. Elfogadását segíti, hogy számtalan egyszerű, könnyen értelmezhető arckifejezést használ a társalgások közben és roppant barátságosan viselkedik. Az 3E-A18 hajtott kereke minden irányba elfordítható, így szabadon mozoghat környezetében.

hondamppMindezeken túl a 2018-as CES egyik legérdekesebb újdonsága a Mobile Power Pack World volt. A kisméretű járművek, valamint a digitális és háztartási eszközök működtetésére egyaránt alkalmas rendszer nem más, mint a Honda átfogó megoldása a megújuló energiák hatékony tárolására és elosztására. A megújuló energiaforrások nem mindig akkor állnak rendelkezésünkre, mikor éppen szükségünk lenne rájuk, a szélerőművek például éjjel, kis lakossági áramigény esetén is rendületlenül dolgoznak. Ezt a problémát hidalja át a Honda újdonsága, ami hatékony, szállítható formában tárolja a felgyülemlett energiát. Kapacitása – változattól függően – legalább 1 kWh, és mivel több Power Pack is használható együttesen, elektromos motorkerékpárok, sőt kisebb autók működtetésére is alkalmas a rendszer. Szintén nagy előny, hogy a cserélhető akkumulátoroknak köszönhetően az elektromos autók tulajdonosait ezentúl nem köti a töltési idő – míg az egyik csomag tölt, a másik dolgozik.
hondamppcspc01Ha a Mobile Power Packhez csatlakoztatjuk a Honda Mobile Power Pack Charge & Supply – Portable Concept néven ismert, hordozható töltőt, illetve áramforrást, az eszköz rendkívül jó szolgálatot tehet mentési feladatok ellátása és vészhelyzetek során. A kiegészítő nemcsak tölti a Mobile Power Packet, hanem elektromos autók áramforrásként is hasznosítja. A kerekeken gördülő Honda Mobile Power Pack Charge & Supply – Portable Concept könnyedén hordozható, ugyanakkor víz- és porálló, tehát a szabadban is használható (pl. katasztrófaelhárításnál).
hondamppcsecA 2018-as CES-en az elektronikus eszközök közös otthoni áramforrásaként használható Mobile Power Pack Charge & Supply – Expandable Concept tanulmányt is megtekinthette a nagyérdemű. A Mobile Power Pack kommunikál a többi eszközzel, egyszersmind adatokat küld számukra arról, hogy miként hasznosították az akkumulátorcsomagot a töltés során.
hondapcxelectricHogy a Mobile Power Pack miként kapcsolódik a mindennapi mobilitáshoz, a PCX Electric robogóval demonstrálta a Honda. Az elektromos kétkerekű energiaellátásáról Honda Mobile Power Pack gondoskodik, csak úgy, mint a Honda Pioneer 500 alapjaira épülő, nullemissziós Honda Mobile Power Pack 4W-Vehicle Concept terepjáróéról, amit szintén megcsodálhattak a CES látogatói. Utóbbiba két Honda Mobile Power Pack helyezhető és járatlan utakon is átütő vezetési élményt nyújt.