Lexus LF-1 Limitless - Crossover zászlóshajó

by Mészáros Gergely

A Lexus LF-1 Limitless megjelenésével új fajtája született a luxusautónak: a crossover zászlóshajó. A lélegzetelállító megjelenésű tanulmányautó nemcsak a Lexus legfrissebb dizájnötleteinek és technológiai megoldásainak a tárháza, hanem bepillantást enged a nem is oly távoli jövő SUV-jainak világába.

A Lexus éppen két évtizeddel ezelőtt teremtette meg a luxus crossoverek szegmensét, amikor Detroitban bemutatta az RX 300 modellt. Bár az autónak azóta közel 50 vetélytársa jelent meg a piacon, az RX még mindig a világ legkeresettebb luxus crossovere. Most, az LF-1 Limitless koncepcióval ismét újító szerepet vállal magára a japán márka, s a teljesítmény, a pompa és a technológiai innovációk ötvözésével megalkotta a crossoverek zászlóshajóját.
Limitless, vagyis határtalan – és ahogy a tanulmány neve mutatja, a szabadidőjármű valóban korlátlan lehetőségeket kínál a vásárlók sokféle életstílusának tökéletes kiszolgálására. Így például a hajtásláncok terén: az LF-1 ugyanúgy működhet üzemanyagcellával, hibrid és plug-in hibrid rendszerrel, benzinmotorral, sőt akár tisztán elektromos hajtással is. 2025 körül egyébként már az összes Lexushoz rendelhető lesz elektromos hajtás, vagy legalábbis elektromos hajtással kiegészített opció.
Az LF-1 innovatív szellemiségét a kaliforniai CALTY Dizájn Kutatóintézet öntötte formába: az autó tervezőit a tradicionális japán kard, a katana vonalai ihlették meg. Ahogy az izzó vas kifinomult japán kardpengévé alakul, úgy formázzák meg a Lexus LF-1 Limitless tanulmányautó vonalai a márka jövőbeli luxus crossover zászlóshajójának lehetséges körvonalait. “Így képzeltük el egy egészen újszerű zászlóshajó megjelenését, ami napjaink csúcslimuzinjainak teljesítményét és luxusát megőrizve kínálja egy crossover minden értékét.” – avat be Kevin Hunter, a CALTY Dizájn Kutatóintézet elnöke. “Az LF-1 Limitless tanulmány képzeletgazdag technológiát hordoz, ami a vezető és az utasok élményének gazdagításával teremt erőteljes érzelmi kötődést ember és gép között.”

Mindennek az alapja a megfelelő arányérzék. A Lexus LF-1 Limitless ebből a szempontból (is) hibátlan: atletikus oldalnézetével sokkal inkább tűnik klasszikus grand touringnak, mint egyszerű kombinak. A „mélyen ülő” kabin és az erősen domborított sárvédők alatt látható agresszív, 22 colos kerekek hatásosan hangsúlyozzák az LF-1 Limitless erőteljes kiállását. Az alacsony tetővonal és az emelt hasmagasság pedig még egyértelműbbé teszi, hogy a crossover zászlóshajó egyszerre erős és praktikus.

lexuslf1limitless05

Az összes Lexus-modellhez hasonlóan az LF-1 esetében is a dizájn központi elemének számít a háromdimenziós hatású, orsó formájú hűtőrács, amit a mérnökök ezúttal úgy alakítottak ki, mintha az autó hátulján látható orsó forma nyúlna előre az autó elejére. Érdekes, hogy nincs krómozás, helyette LED-ek világítanak a hűtőrács körül, üdvözlő fényként ragyogva fel, amikor a tulajdonos az autóhoz lép.
lexuslf1limitless06Oldalról jól látszik, hogy az LF-1 karaktervonala egyetlen lendülettel áramlik végig az autó orrától a végéig, ez a vonal erős kontrasztot alkot az alatta húzódó bonyolult felülettel, ahol a széles és erőteljes első sárvédő szinte egybefolyik a sima, mélyen homorított első ajtóval. Innen kezdve a karosszéria lassan újra kiszélesedik, egészen a hátsó kerékjáratig, amitől az LF-1 ugyanolyan kólásüveg-formát kap, mint a klasszikus izomautók. Az autó hátulja legalább annyira különleges, mint az eleje, szinte minden centiméterén akad egy-egy érdekes ív vagy részletmegoldás.
lexuslf1limitless22A belső tér kialakításakor a CALTY arra törekedett, hogy a szabadidő-autó minden utasa teljes kényelemben utazhasson. Így az LF-1 Limitless egyik legfontosabb jellemzője az omotenashi, vagyis a hagyományos japán vendégszeretet, melynek köszönhetően az utastér kifejezetten hívogató és barátságos hangulatú.
lexuslf1limitless14A cockpitet úgy tervezték meg, hogy a vezető a lehető legjobban összpontosíthasson feladatára, ezért felszámolták a figyelmet elterelő analóg kapcsolókat és gombokat, és mozgásra aktiválódó kezelőszerveket alkalmaztak, sőt a vezető előtti kijelzőt is kifejezetten minimalista stílusúra formálták. Az első utas pedig sokkal nyitottabb térben ülhet, ahol sokkal kevesebb a kezelőszerv, illetve a széles műszerfal alig akadályozza a mozgását. Hátul ugyanolyan üléseket találunk, mint elöl; az itt utazókat tágas lábtér kényezteti, és külön kijelzőn kezelhetik a klímaberendezést és a fedélzeti szórakoztató rendszert.
lexuslf1limitless15A kabin fémfelületeit metálfényezés díszíti, ami tökéletes összhangot teremt a külső fényezés rózsaarany-rézbarna árnyalatával, de a melegebb hatás kedvéért selyemfényű lakkréteget kapott. A műszeregység körül és a kormánykeréken egyedi díszítőelemek láthatók, miközben a fémbetétek elegáns kontrasztot teremtenek a sötét Kakaóbab színű bőrkárpitozással és az ülések Fehér Sifon perforált bőrborításával. A kellemes hangulat megformálásában a világítás is fontos szerepet kapott: a START gomb megnyomása után lenyűgöző fényjáték fut végig a belső világítás elemein – mindig attól függően, hogy a pilóta melyiket választotta ki a többféle vezetési üzemmód közül.
lexuslf1limitless01Az LF-1 luxus atmoszféráját technológiai megoldások is fokozzák, többek között a vezetési élmény javítása érdekében a hajtáslánc minden kezelőszerve és az üzemmódok kijelzője is a kormánykeréken kapott helyet, hogy a sofőr mindvégig a forgalomra koncentrálhasson. A hagyományos rendszerekre épülő, de az időtényezővel is kiegészített, négydimenziós navigációs rendszer előre felméri a vezető és az utasok várható igényeit, így a menetidőbe nemcsak a forgalmi- és útviszonyokat számítja bele, hanem a tervezett utazás során várható megállásokat, például a tankolást, a pihenőket vagy az ebédet is, sőt még akár szállodai szobafoglalást is intézhetünk vele. A hátul utazok a saját érintésvezérlésű kapcsolóival állíthatják be a klímát és a szórakoztató rendszereket.
lexuslf1limitless03Innovatív technológiájával és magával ragadó stílusával a Lexus LF-1 Limitless tanulmányautó jól példázza mindazokat a lehetőségeket, amelyekre a holnap luxusfogyasztói számíthatnak. Ez az új crossover-tanulmány egy olyan jövőt villant fel, amelyben az autók menetdinamikájához és sokoldalúságához sokkal izgalmasabb, érzelemdúsabb dizájn társul, amivel reményeink szerint messze túlszárnyalhatjuk a jelenlegi elvárásokat.” - magyarázza Yoshihiro Sawa, a Lexus International elnöke.

Lexus híreinket az Autóház Veszprém támogatja:

toyotayaris2017a