Dacia Duster 2018 - Hazai premier

by Szélpál Imre

Nem vagyok könnyű helyzetben, hiszen egyértelműen megkedveltem a Dacia termékeit az elmúlt tíz esztendőben. Több tízezer kilométert tettem meg a különböző tesztautókkal és némi kompromisszum árán, de egyikkel sem volt jelentősebb problémám. Az biztos, hogy a jelenlegi újautó piacon messze ez a márka kínálja a legjobb ár/érték arányú autókat. Igen, itt most jöhetnénk azzal, hogy a Lada is kínál ennyiért autókat, sőt, a Niva (ó, pardon 4x4) összkerékkel még olcsóbb is lehet, mint egy szintén négykerekes Duster. Sajnos, a mai Ladák csak az ős Logannel összehasonlíthatóak, de még ott is jelentős a románok előnye. Repülős hasonlattal annyi a különbség köztük, mint egy fapados hely és a hagyományos légitársaság business ülése között. Az elmúlt években, amikor ismerősök, barátok tanácsot kértek autóvásárlás kapcsán, akkor szinte csak a román márka típusait tudtam fenntartások nélkül ajánlani. Nem azért, mert nincsenek a piacon a Dacianál jobb autók. Egészen egyszerűen, ha egy autó azért kell, hogy A-ból B-be eljusson valaki, akkor ezek a típusok tökéletesen megfelelőek. Persze, amikor valakinek már a megjelenés és a vezetési élmény is faktor, ráadásul az eklézsia sem szegény, akkor természetesen már minden további nélkül lehet válogatni a drágább márkák modelljei közül. A Duster az elmúlt hét év alatt komoly tekintélyt vívott ki magának a piacon. Megbízható és racionális modellnek bizonyult, és nem csak szerintem, de az eladási számok szerint is. Az első generációból 1.1 millió kelt el, de ehhez a számhoz legalább 200.000-et bátran hozzáadhatunk, hiszen pár országban nem Daciaként, hanem Renaultként forgalmazzák a típust. Ahogyan mondani szokták: ennyi légy már nem tévedhet. Ráadásul a Renault ledöntött egy sztereotípiát, miszerint jó terepjáró képességű autót csak drágán lehet gyártani és árulni. Természetesen a régi Dusterrel sem volt fenékig tejfel az élet, hiszen itt is voltak kisebb-nagyobb problémák a vásárlók szerint.

Az új generációt fejlesztő mérnökök nagyon okosan úgy döntöttek, hogy nem mindenféle felmérésnek hisznek, hanem a közösségi médiában is nagyon erős Dacia felhasználókat kérdezik meg, hogy pontosan mit is változtatnának meg az autóikon. Ennél autentikusabb forráshoz nem is fordulhattak volna, hiszen annál jobban senki sincs képben egy autó jó és rossz tulajdonságairól, mint aki napi szinten használja azt. Induljunk kívülről befelé. A hűtőmaszk átalakítása jelenti szemből a legnagyobb változást. A hűtőrács egészen az autó elülső szélére helyezett fényszórókig ér, így az autó még szélesebbnek tűnik. A modell új helyzetjelző lámpákkal büszkélkedhet, beleértve a három részre osztott, LED-es nappali menetfényt is.
daciadusterhun11A vízszintesebb kialakítású motorháztető tört vonalvezetése zord, tagolt külsőt ad a Dusternek. A megemelt övvonala a határozottság és az erőteljes védettség benyomását adja, igaz kicsit keskenyebbek lettek az ablakok. A szélvédő 100 mm-el előbbre került és kicsit meredekebben emelkedik, ettől az utastér tágasabbnak tűnik. A SUV-okra jellemző új alumínium tetőcsomagtartó-rudak a szélvédő vonalában folytatódnak, dinamikusabb összképet adva. A nép kérte és így a nép megkapta a 17 colos kerekeket, melyek eddig gyárilag nem voltak elérhetőek a modellhez. Tény, hogy sokkal jobban néznek ki, mint a gyári lemezfelni. Hátul a szélesebb farnak köszönhetően jobb az autó kiállása.
daciadusterhun13A Dustert mostantól a Daciára jellemző, négyzet alakú fényszórók díszítik, a hátsó lámpák az autó szélső sarkaira kerültek. Ezek a lámpák jönnek majd a Sanderon és a többi modellen is. A korábbi függőleges lámpa elhagyásával optikailag sokkal laposabb lett hátulról az autó. Ha egy kicsit nagyképűek akarunk lenni akkor azt is mondhatnánk, hogy szinte kupészerűen keskennyé vált a hátsó traktusa. A következő generációnál már készíthetnek Duster Coupe-t is :) A szélesebb elülső és hátulsó védőlemezek a modell offroad képességeire hívják fel a figyelmet. Az offroad képességekről majd egy kicsit később. Ezzel nagyjából végeztünk is a külsővel. Vajon mit szerettek volna belül változtatni a Duster felhasználók?
Dacia DUSTER62Jobb üléseket, érzékenyebb kormányt, erősebb szervót, magasabbra helyezett navit akartak. Nos, ezeket mind maradéktalanul megkapták (a magasabbra helyezett navi kijelző bátran kerülhetett volna még magasabbra). Egy teljesen új ülést fejlesztettek a mérnökök, melyek ráadásul már nagy mozgásszabadsággal is rendelkeznek. 30% több az állítási lehetőségünk, mint korábban. Van hozzá deréktámasz és kartámasz is felszereltségtől függően. Természetesem továbbra sincs hűtési és masszírozási lehetőség hozzá, de ez még nagyon másik liga. A hátsó ülések a megújulás mellett kaptak betolható fejtámlát is. Amennyiben "felnőtt méretben" ülünk be hátra, akkor érdemes már behajolva kihúzni a fejtámlákat, mert egyébként lapocka magasságában kellemetlen szúrást érezhetünk. Maga a fejtámla egyébként nagyon jól állítható, hiszen korábban már találkozhattunk vele Renault modellekben. Nagyobb lett a kormány mozgatási tere magasságban és mélységben is. A szervó gyakorlatilag olyan erős, hogy utoléri a FIAT City funkcióját is. Új műszerfalat is kapott az autó, ami tetszetős, jól informál és letisztult. Az utastérben nem látszik, de nagyon sok energiát fordítottak a hangszigetelésre is, ami korábban sarkalatos pont volt.
Dacia DUSTER34A bemutatóra egy 1.5 literes dCi motorral szerelt Clióval érkeztem, és egy ugyanilyen Dustert is vezettem. Gyakorlatilag a Duster csendesebb lett ugyanazzal az erőforrással, mint a Clio. Azért ez már elég sokat elmond arról, hogy mekkora munkát fektettek az új modell fejlesztésébe. A csomagtartó gyakorlatilag nem változott méretét tekintve, most is közel fél köbmétert tudunk megtölteni, a ledöntött üléseknek hála pedig több, mint másfél köbméterre nő a rakodótér. Az autóban van egy több látószögű monitor is, amely négy kamera képét mutatja (egy elöl, egy-egy oldalt és egy hátul). A rendszer lehetővé teszi a vezető számára, hogy a jármű körül mindenhol lássa a környezetét, de parkoláskor is nagyon hasznos segítség.
Dacia DUSTER41Hátramenetbe kapcsolva automatikusan bekapcsolódik. A kamera kézzel hozható működésbe. A navigációs kijelző egyszerre csak egy kamera képét mutatja és automatikusan ki is kapcsol, ha a jármű sebessége túllépi a 20 km/órát. Az oldalsó kamerák a külső tükrökön helyezkednek el, így az elülső kerekekre közvetlenül rá lehet látni. A lejtmeneti vezérlő lehetővé teszi a vezető számára az autó meredek lejtőkön történő ereszkedése közben az állandó sebesség tartását. A megfelelő stabilitás érdekében a vezérlő a jármű fékrendszerét szabályozza. Az emelkedőn elindulást segítő rendszer és a lejtmeneti vezérlő a hegyes-dombos vidéken könnyíti meg az utazást. Az offroad szerelmeseinek a 4X4 monitor még egy tájolót is tartalmaz, és valós időben értesíti a vezetőt, hogy milyen szögben áll a jármű. A Duster kulcs nélkül is nyitható. Ez a rendszer automatikusan nyitja az összes ajtót, amint a vezető az autó közelébe megy, ugyanakkor eltávolodva tőle, messziről is bezárható. Az ajtózárak nyitásakor az autó irányjelzői villognak. Az irányjelzők akkor is villognak, amikor az ajtók zárnak, amihez egy hangjelzés is társul.
Dacia DUSTER14A vezetőnek nem kell a kulcsát elővennie ahhoz, hogy az autó elinduljon, beindíthatja a motort az indítás és leállítás céljára szolgáló gombbal is. A MediaNav Evolution tartalmazza a Driving Eco2 rendszert is, amelyet a Renault csoport összes vállalata kipróbált és vizsgált, és amely most egy öko-tanácsadóval kiegészítve bíztatja a vezetőket a gazdaságosabb vezetésre. A Dustert továbbra is elfogadható árú motorok változataival látták el. Ezeket a cégcsoport más járműveinél már sikerrel kipróbáltak.
-Az SCe 115 (2WD és 4WD egyaránt) valamint a TCe 125 (szintén 2WD és 4WD is) benzines motorok kézi váltóval szereltek.

-A dCi 90 (2WD változat) és a dCi 110 (2WD valamint 4WD) dízelmotorok szintén kézi váltóval működnek, bár a dCi 110-s motor (2WD változat) EDC automata váltóval is rendelhető.

daciadusterhun10Az onroad és az offroad tesztek során most a dízel verzióhoz volt szerencsénk. Az 1.5 dCi motor kapcsán már sokszor elmondtuk, hogy végtelenül takarékosak és megbízhatóak (rendes szervízelés mellett). Az összkerekes verzió számára is elegendőnek bizonyul a 110 lóerő, bármennyire is kívánna a szemünk többet. A rövid terepezés, mely némi havazással volt súlyosbítva, gyakorlatilag nem jelentett különösebb kihívást a Nissantól érkező hajtásláncnak. A hosszabb teszteken majd megzavarjuk egy kicsit a Bakony lankáin és ott majd kiderül, hogy például a lejtmenetvezérlő mennyire szereti a murvás domboldalt. A teljesen megújult Duster a minél nagyobb biztonság érdekében számos vezetéstámogató rendszert is kínál.
Dacia DUSTER32A holttér-figyelmeztető négy ultrahangos érzékelőből áll, amelyek a jármű két oldalán, elöl és hátul találhatók. Ezek három-négy méteres távolságból észlelik, ha egy jármű közeledik hátulról vagy oldalról. A külső visszapillantó tükörben egy figyelmeztető fényjelzés gyullad ki ha bármilyen veszélyt észlel a rendszer. Ha az irányjelző be van kapcsolva, amikor a vezető holtterében jármű észlelése történik, a hátsó visszapillantó tükörben is megjelenik a figyelmeztető fényjelzés. A rendszer 30 km/h és 140 km/h közötti sebességek mellett üzemképes. A sebességkorlátozó rendszer révén a vezető előre meghatározott sebességgel haladhat anélkül, hogy állandóan a kilométerórát kellene néznie, és így könnyebben be tudja tartani a kiválasztott sebességkorlátot. A rendszer 30 km/h sebességtől működik. A Duster automatikus fényszóróval is fel van szerelve a még nyugodtabb vezetés érdekében. A végére maradnak a piszkos anyagiak. A lenti képen jól láthatóak a listaárak.
daciaduster2018arlista3 milliótól indulunk és a plafont az összkerekes dízel jelenti 5.2 millióért a legmagasabb felszereltséggel. Ehhez gyakorlatilag csak pár kiegészítőt vehetünk úgy, hogy az autó ára még a közelében sem lesz a 6 millió forintnak. Az alap modellhez még nem tudunk klímát vásárolni, csak tetősínt, így a legolcsóbb klímás Duster 3.4 millió forinttól vihető haza. Na, és hogyan jön ide Szellemirtók, amit a címben említettem? Amennyiben értesüléseink helytállóak, akkor a jövő hónaptól nálunk is a Szellemirtók zenéjére (Ray Parker Jr. örökbecsű dallamai) indul majd a Duster televíziós kampánya. Ennek lényegi mondanivaló a Ghostbusters helyett a Go Duster lesz.