Mercedes-Benz A-osztály 2018 - Kecskemét legújabb csillaga

by Mészáros Gergely

Egyszerre fiatalosan dinamikus és felnőttesen komoly, komfortos. S miközben a Kecskeméten készülő, új Mercedes-Benz A-osztály látszólag összeférhetetlen tulajdonságokat egyesít magában, MBUX-koncepciójával forradalmian új felhasználói élményt kínál a kompakt osztályban. Nézzük!

"Az A-osztály negyedik generációjával újradefiniáltuk a modern luxust a kompakt kategóriában, és a kompromisszumok nélküli dinamikus formatervet intuitív kezelhetőséggel kombináltuk" – mondta Britta Seege, a Mercedes-Benz Cars részleg értékesítési felelőse, a Daimler AG vezetőségi tagja. Mire gondolt?
Az új Mercedes-Benz A-osztály letisztult, már-már purista designja a stuttgarti márka „Érzéki tisztaság” elnevezésű formanyelvének legújabb lépcsőfoka. A „kétdobozos” kialakítás, az optimalizált mértek és arányok együtt vezettek a kompakt modell megújulásához, melynek megjelenésében immár a sportosság, a dinamika és az érzelem dominál. A mélyre húzott gépháztető, a krómelemekkel és egyedi nappali menetfénnyel ellátott LED-es fényszórók, valamint a központi lamellával és markáns csillaggal díszített hűtőrács nemcsak határozott márkaidentitást, hanem fiatalosan magabiztos kiállást biztosítanak az A-osztály számára. Ehhez a megnyújtott tengelytáv és az átdolgozott oldalsó karaktervonal is hozzájárul, ráadásul optikailag nagyobbnak, hosszabbnak mutatja az autót. A megnövelt méretű kerékjárati ívek alatt 16-19 colos abroncsok feszülnek, melyek a szélesebb hatású hátsó traktus együtt jó hangsúlyozzák az A-osztály erőteljes karakterét. Természetesen a keskeny, két részre osztott hátsó lámpatestek szintén egyediek. Mindezen túl aerodinamikai téren is kategóriájának egyik éllovasa lesz az eredeti karakterrel bíró A-osztály, amiben az opcionális, kétrészes AIRPANEL-nek jelentős szerepe van. A hűtőrács mögött elhelyezkedő zsalurendszer a hűtési teljesítményigény függvényében nyitja ki az állítható lamellákat, miközben a rendszámtábla alatti, második zsalurendszer tovább javítja a rendszer teljesítményét.

Az új A-osztály utastere az avantgárd jelzőt értelmezi újra, leginkább a „szélesvásznú, szabadon álló cockpit-képernyőjével”. Emellett a tervezők elhagyták a műszercsoport szokványosnak tekinthető felső ívét, így a szárnyat idéző alapformáját semmi nem töri meg a két első ajtó között. Ugyanakkor a műszerfal két – egy nagyobb és egy kisebb – vízszintes fő egységét egy árokszerű ív, illetve az ebben elhelyezett Ambiente hangulatvilágítás választja el egymástól. Utóbbi 64 különböző árnyalatot jelent, amihez 10-féle színkombináció párosítható – a belső hangulatot illetően. Az újszerű, merész hatást turbinaoptikájú szellőzőrostélyok fokozzák. A – minden kivitelben – teljesen digitális cockpit három konfigurációban választható: két 7 colos (17,78 centiméteres képátlójú) képernyővel, egy 7 colos és egy 10,25 colos (26 centiméter) kijelzővel, vagy akár két 10,25 colos képernyővel.
mercedesbenzaosztaly2018belso06Az A-osztály a Mercedes-Benz modellek között elsőként kapta meg a vadonatúj, MBUX koncepciójú multimédiás rendszert, amely a mesterséges intelligenciát használó tanulóképességével új korszakot nyit a Mercedes me Connectivity kapcsolódások terén. S mivel a MBUX a felhasználó igényeinek megfelelően személyre szabható, ezáltal emocionális kapcsolatot létesít a gépjármű, a járművezető, és az utasok között. A berendezés az érintőképernyőn kívül a „középkonzolon” lévő Touchpad érintőpaddal, a kormánykerék érintés-érzékeny gombjaival, és a "Hey Mercedes" hívószóval aktiválódó beszédvezérlés funkcióval is irányítható. A lenyűgöző kivitelezésű és 3D-s grafikákkal tarkított rendszer új és javított Mercedes me connect szolgáltatásokat tartalmaz. A Car-to-X (gépjármű és gépjármű közötti) kommunikáción alapuló navigáció és a jármű-helymeghatározás, segítséget nyújt például a leparkolt autó megtalálásában, vagy üzenetet küld, ha az autónak nekimentek, netán elvontatták. Az online kapcsolatnak hála, számos olyan hasznos információt is megjelenít, mint az aktuális üzemanyagárakat, illetve a közeli parkolóházban található szabad helyeket.
mercedesbenzaosztaly2018belso07Feltétlen külön „fejezetet” érdemel, hogy a kényelmesebb beszálláson túl, tágasabb az új A-osztály váll-, könyök és fejtere, továbbá több hely jut a hátsó utasoknak. A körkörös kilátás szintén javult, az üléskomfort pedig a magasabb kategóriák színvonalát idézi. A kompakt Mercedeshez három eltérő ülés rendelhető, s most első ízben ülésszellőztetéssel és a masszázsfunkcióval is kiegészíthető a multikontúr üléscsomag. Ennél a gerinctámaszon túl az oldalpárnák is állíthatók. A csomagtartó kapacitása szintén bővült, befogadóképessége eléri a 370 litert. További pozitívum, hogy a két részre osztott hátsó lámpatestek miatt 20 centiméterrel szélesebb a nyílása, illetve az opciós „Csomagtér-rendező” csomaggal pedig a hátsó üléstámlák szöge még meredekebbre változtatható. A kabinban új elem még a középkonzoli pohártartó. A kellemes atmoszférához a magasabb szintű zajkomfort és vibrációmentesség hozzájárul, különösen az alacsony szélzaj feltűnő a gyár állítása szerint.
mercedesbenzaosztaly2018lyAz új A-osztály a legújabb vezetői asszisztens rendszereket kapta meg, egyes funkciók egyesen az S-osztályból érkeztek. Ezért nem meglepő, hogy bizonyos forgalmi helyzetekben részben autonóm vezetés is a pilóta rendelkezésére áll, melynek egyik alapja az 500 méteres hatótávolságban működő kamera- és radarrendszer. Mindezeken felül az A-osztály térkép- és navigációs adatokat is használ az asszisztens funkciókhoz. Így például a Vezetői Segédrendszerek Csomag részét képező DISTRONIC aktív követésitávolság-tartó asszisztens a járművezető kényelmét szolgálva az útvonalat is figyeli. Mindezen túl újdonság az Aktív vészmegállás asszisztens és az intuitív Aktív sávváltás asszisztens is. De széria a ráfutásos baleset veszélyét észlelő, gyalogosakat és kerékpárosokat felismerő Aktív fékasszisztens, a hárompontos biztonsági övek, az övfeszítők, az överő-határolók, és a soktagú légzsákrendszer. Ennél azonban sokkal „érdekesebb” extra a 84 különálló és külön-külön szabályozható LED-ből álló MULTIBEAM LED fényszóró, mely a menetfényt gyors és precíz elektronikus vezérléssel az adott közlekedési helyzethez igazítja.
mercedesbenzaosztaly2018csPiaci indulásakor az új A-osztály három hajtáslánccal lesz elérhető: a 165 lóerőt és 250 Nm-t felmutató, A200-as jelzést viselő 1.4 literes négyhengeres benzinmotorral, a 224 lóerős maximális teljesítményű és 350 Nm csúcsnyomatékú 2.0 literes, szintén négyhengeres benzines erőforrással (A250), nem utolsósorban pedig egy 116 lóerő és 260 Nm leadására képes, másfél literes dízel aggregáttal (A180d). Mindegyikhez hétfokozatú 7G-DCT duplakuplungos automata váltó jár, ám az alapmotorhoz hatfokozatú manuális szerkezet is kérhető. A csillagos újdonság kínálata nem lenne teljes a 4MATIC névre keresztelt, folyamatosan változó nyomatékelosztásra képes összkerékhajtás nélkül. A DYNAMIC SELECT kapcsoló üzemmódjai - az opciós aktív lengéscsillapítással kiegészítve - úgyszintén kiveszik a részüket az egyedülálló vezetési élményből. Amúgy az első futómű McPherson kialakítású, hátul viszont az erősebb modellek egy összetett négylengőkaros egységet, az alapmodellek meg csatolt lengőkaros egységet kapnak.
mercedesbenzaosztaly2018iAz új Mercedes-Benz kompakt autócsalád gyártása öt termelési egységben, három kontinensen indul el 2018-ban. A rastatti gyárat követően megkezdődik az összeszerelés Magyarországon, Finnországban és Kínában is, végül a mexikói Aguascalientes-ben új gyár csatlakozik be a termelési hálózatba.