Lexus RC 2016 - Szívtipró

Provokatív formájával, magával ragadó vezetési élményével és fejlett technológiájával a fiatalabb vásárlók szívét támadja meg a Lexus kétajtós kupéja, az RC. Kétféle hajtáslánccal kerül az európai kereskedésekbe.

lexusrc2016aA 4695 milliméter hosszú, 1840 milliméter széles és 1395 milliméter magas, kétajtós RC kupé nemcsak dinamikus arányaival, hanem - mélyre süllyesztett optikai tömegközéppontjának, agresszívan domborodó sárvédőinek és jellegzetes hűtőmaszkjának köszönhető – izgalmas formatervével is lenyűgözi az autórajongókat. Érdemes elidőzni még egy kicsit az orsó alakú hűtőmaszkjánál, melyet ezúttal a szokásostól eltérően hosszirányú rácsmintázat tagol, ezzel is hangsúlyozva a kupé határozott, sportos kiállását. A kompakt méretű, háromszögletű fényszórók az L-alakú nappali LED-es menetfénnyel ugyanakkor a Lexus sportmodellek legszebb formai hagyományait idézik, az izmos hátsó kerékívek közé zárt far pedig az orr orsó-kontúrját idézi. Az i-re az ékszerszerűen világító, keskeny hátsó lámpatestek teszik fel a pontot, azonnal felismerhetővé téve a japán autót.
Az erőteljes karakterrel bíró karosszéria előállításához olyan fejlett lemezgyártási eljárásokra volt szükség, mint a peremezett hátsó kerékívek és a lézeres forrasztás, melyek messze meghaladják a hagyományos lemezsajtolási megoldásokat. A 17, 18 vagy 19 colos könnyűfém felniken gördülő rRC hétféle színben rendelhető: ezek között elérhető a kétfázisú SONIC rendszer alkalmazásával készített, térbeli hatású SONIC White fényezés.
A kupé sportos eleganciáját kiemelve az RC prémium minőségű beltere a legteljesebb mértékben kihasználja a kontrasztos színekben, anyagokban és megvilágításban rejlő lehetőségeket. Az üléseken, a padlókonzol díszítésén, valamint a vastagon párnázott térdtámaszokon alkalmazott, kontrasztos varrások minőségi hatást kölcsönöznek a kabinnak; egyben még határozottabbá teszik a finom műbőr vagy félanilines bőrkárpit által biztosított megtámasztást.
lexusrc2016vEmellett a Lexus gyorsan, ösztönösen és ergonomikusan kezelhető, fejlett technológiát alkalmazó, két zónára osztott vezetői környezetet alakított ki. A felsőbe a nagyméretű fordulatszámmérőt és sebességmérőt, valamint 4,2 colos, színes TFT információs panelt magában foglaló, sportos műszeregység, valamint a 7 colos, színes központi monitor tartozik, az alsóban pedig a középkonzolon a 8 irányú joystickkel vezérelhető Lexus Display Audio (LDA) rendszer, vagy a második generációs Remote Touch interfész (RTI) által kiszolgált Electro Multi Vision Navigation (EMVN) rendszer kap helyet. Mindezeken túl hagyományos gombok helyett elektrosztatikus kapcsolókkal – egyetlen érintéssel - szabályozható a klímaberendezés, miközben akár 17 hangszórós, kifejezetten részletgazdag hangzású zenei élményt nyújtó Mark Levinson Premium Surround audioberendezés gondoskodik az utasok szórakoztatásáról.
Az RC kimagasló utasvédelmi teljesítményének alapját a Lexus egyedülálló integrált járműdinamikai vezérlőrendszere (VDIM) alkotja, amelyet az adaptív tempomatot magában foglaló, kifinomult ütközés előtti biztonsági rendszer (PCS) egészít ki. A további aktív biztonsági funkciók között megtalálható a holttér-figyelő rendszer (BSM), a hátsó keresztirányú forgalomfelügyelet (RCTA), a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDA), az abroncsnyomásra figyelmeztető rendszer (TPSW), valamint az adaptív távfény (AHB).
A rendkívül merev vázszerkezet azonban nemcsak kiemelkedő ütközési kompatibilitásról gondoskodik, hanem az RC dinamizmusának, precíz kormányreakcióinak és intenzív tapadásának az alapját is adja. A kellő merevségről egyébként olyan részletek gondoskodnak, mint a Lexus IS-énél csaknem kétszer nagyobb átmérőjű küszöbök, a motorburkolatnál elhelyezett merevítés, a fenéklemez optimalizált merevítése, vagy a nagy szilárdságú ragasztóval rögzített első és hátsó szélvédő.
lexusrc2016bA nagy sebességű stabilitás érdekében egyszersmind a motorsportban bevált aerodinamikai megoldásokat alkalmaztak a Lexus mérnökei a karosszérián és a fenéklemezen egyaránt. Például az első lökhárító sarkaiban kialakított légbevezető csatornák szabályozzák a karosszéria oldalfala mellett eláramló levegő sebességét, mérsékelve ezzel a légörvények kialakulását. Az orsó alakú hűtőmaszk mögött elhelyezett légstabilizáló elem pedig elnyomja a rácson átlépő levegő örvénylési hajlamát, ezzel is növelve a hűtési hatásfokot. Eközben a hátrafelé emelkedő dőlésszögű fenéklemez a Venturi-hatás révén fokozott leszorító erőt termel, illetve örvénymentesen vezeti el a levegőt a jármű farától.
Lehetne még folytatni a sort, de térjünk át inkább a futóműre: az RC kettős lengőkaros első és többlengőkaros hátsó felfüggesztését úgy hangolták, hogy a kiegyensúlyozott, dinamikus vezethetőség mellé kiemelkedő rugózási komfort társuljon. Egyúttal minimalizálták az autó alulkormányozottsági hajlamát, továbbá harmonikus és közvetlen összefüggést teremtenek a kormánymozdulatok és a jármű viselkedése között.
Az RC Drive Mode Select rendszere havas, ECO, normál és Sport (az F SPORT modelleken Sport S és Sport S+) üzemmódokat kínál. SPORT üzemmódban a motorteljesítmény, a fojtószelep nyitása és az EPS egyaránt úgy módosul, hogy a közvetlenebb gázreakciók és a súlyosabb kormányérzet segítse a dinamikus viselkedést. Feltétlen említést érdemel még, hogy az RC 200t változatain Eco Driving kijelző segít a vezetőnek a lehető legtakarékosabb gázadagolás elsajátításában.
lexusrc2016pEzzel el is értünk az RC szívéhez, a mindössze 160 kg tömegű, kiemelkedően könnyű és kompakt, 1998 köbcentiméteres, négyhengeres benzines turbómotorhoz. Az alacsony fordulatszámon mutatott gyors gázreakciót és nagy forgatónyomatékot különösen kedvező üzemanyag-fogyasztással kombináló erőforrás legnagyobb teljesítménye 180 kW / 245 LE, miközben maximális forgatónyomatéka 350 Nm. Az RC 200t álló helyzetből 7,5 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, legnagyobb sebessége 230 km/óra, miközben az átlagos üzemanyag-fogyasztás 7,2 l/100km, a CO2-kibocsátás pedig csupán 166 g/km. Mindezért a D-4ST (közvetlen benzinbefecskendezés, négy ütem, Superior kivitel turbófeltöltéssel) üzemanyag-befecskendezés, a kettős megfúvású turbófeltöltő, a vízhűtéses hengerfej integrált leömlővel, valamint a VVT-iW (széles tartományban üzemelő, intelligens) változó szelepvezérlés felelős. A 2 literes aggregát - a nagyteljesítményű RC F modellhez kifejlesztett - nyolcfokozatú SPDS (Sport Direct Shift) sebességváltón keresztül hajtja a hátsó kerekeket.
Érdekes alternatívát jelent viszont a full hybrid RC 300h, mely képes kizárólag benzines, illetve elektromos üzemben működni, vagy a két erőforrást egyszerre is dolgoztatni. A Lexus Hybrid Drive hajtáslánc a 105 kW/143 LE-s villanymotort az Euro6-os besorolású, 2494 cm3-es, kettős befecskendezésű négyhengeres, Atkinson-ciklusú benzinmotorral párosítja, utóbbi maximális teljesítménye 131 kW/181 LE percenkénti 6000-es fordulatszámon, míg a legnagyobb forgatónyomaték 221 Nm 4200-4800/perc között. A legnagyobb rendszerteljesítmény 164 kW / 223 LE; a két erőforrás a pillanatnyi helyzettől függően külön-külön, vagy együtt hajthatja a hátsó kerekeket.
A benzin- és a villanymotoron kívül az RC 300h hybrid drive hajtáslánca generátorból, nagyteljesítményű nikkel-metál hidrid akkumulátorból; illetve egy teljesítménymegosztó egységből, valamint a rendszerkomponensek gyors együttműködését szabályozó, kompakt teljesítmény-szabályzó berendezésből áll. Az RC 300h 8,6 másodperc alatt gyorsul 0-100 km/órára; végsebessége 190 km/óra, ugyanakkor az átlagos üzemanyag-fogyasztás akár csupán 4,7 l/100km; míg a CO2-kibocsátás környezeti és adózási szempontból egyaránt különösen kedvező 108 g/km. A full hybrid hajtáslánc elektromos, fokozatmentes sebességváltóját (E-CVT) vezeték nélküli (Shift-by-Wire) technológia vezérli.
Aki még ennél is többet akar, válassza az F Sport változatot, de azzal majd legközelebb foglalkozunk. Most pedig búcsúzunk ettől a lenyűgöző formavilágú, kifinomult menetteljesítményeket nyújtó japán prémiumkupétól.