Mazda6 2017 - Nem akarsz majd kiszállni belőle!

A képlet tök egyszerű! Te utasításokat adsz a különböző kezelőszerveken keresztül az autónak, az pedig pontosan azt teszi, amit kérsz tőle. Ám a 2017-es Mazda6 nem egyszerűen elvégzi a dolgát, hanem közben élvezetessé, szórakoztatóvá varázsolja a folyamatot, az ember és a gép közötti kommunikációt. Annyira, hogy menthetetlenül „jön” a Jinba Ittai érzés, s nem akarsz majd kiszállni belőle! 

mazda62017bA Mazda folyamatosan az ember és a gép közötti kapcsolat, vagy, ahogy a japán vállalat fogalmaz: a ló és a lovas egységének tökéletesítésére törekszik, hogy ne csak biztonságos, hanem örömteli is legyen a vezetés. Ennek eredményeképp született meg a Mazda MX-5, valamint a SKYACTIV-technológia, mely úgy hozta összhangba a hajtáslánc, futómű és karosszéria együttesét, hogy azok a kényelem, a vezethetőség és a hatékonyság optimális kombinációját nyújtsák.
mazda62017gAz új, 2017-es Mazda6 azonban még ennél is többet kínál: az alapfelszerelés részeként adott, SKYACTIV JÁRMŰDINAMIKAI technológiához tartozó G-Vectoring szabályozás (GVC) a lehető legfinomabb átmenetet valósítja meg a gyorsítás, fékezés és kanyarodás során fellépő gyorsulási erők között, ezáltal minden eddiginél kifinomultabban, hatékonyabban kontrollálva a jármű menettulajdonságait. Mégpedig a következőképpen: amint a vezető egy kanyarba érve elfordítja a kormányt, a GVC a motor forgatónyomatéka segítségével lassító erőt generál. Ez az első kerekekre terheli át a tömeget, megnövelve azok tapadását és elősegítve a precíz irányíthatóságot. Amikor viszont már a pilóta állandó íven halad, a GVC visszaállítja az erőforrás gyorsító nyomatékán, ami ismét a hátsó kerekekre helyezi a „hangsúlyt”. Így stabilizálja a Mazda6-ot, melynek viselkedése ezáltal sokkal pontosabban igazodik a sofőr eredeti szándékához. Ráadásul pihentetőbb lesz a vezetés, javul a menetkomfort, s így tovább... Természetesen a GVC a dízelmotoros Mazda6 Sportkombi i-ACTIV AWD rendszerével is harmonizál és együttműködik.
mazda62017qSzintén kulcsszerepe van a 2017-es Mazda6 SKYACTIV futóművének, az egyedi szerkezetű lengéscsillapítókkal és optimalizált formájú perselyekkel szerelt, elöl MacPherson, hátul multilink felfüggesztés tökéletes egyensúlyt biztosít a finomabb rugózás, a kényelmes kormányzás és a közvetlen reakciók között. S feltétlen említést érdemel még a SKYACTIV-Karosszéria, mely könnyű és merev, nem utolsósorban pedig aerodinamikai adottságai is kiválóak.
Ezzel már el is érkeztünk egy másik, nagyon fontos tényezőhöz: a biztonsághoz. A Mazda életvédelmi koncepciójának alapja a vezetőnek nyújtott teljes körű támogatás, melynek eszköze a radaros éa kamera alapú észlelést alkalmazó, fejlett aktív és ütközést megelőző biztonsági rendszercsomagja, az i-ACTIVSENSE. Ennek része a fejlett intelligens városi féktámogatás (SBCS), a szélesebb sebességtartományban aktív intelligens féktámogatás (SBS), a közlekedési táblafelismerő (TSR), a Holttér-figyelő (BSM), a hátsó keresztirányú forgalomfelügyelet (RCTA), a sávban tartó rendszer (LAS), az adaptív LED-fényszóró (ALH), a távolságtartó tempomat (MRCC), a vezető éberség-felügyelet (DAA), a visszagurulás-gátló (HLA), valamit a vészfékezési jelzőrendszer (ESS).
mazda62017xA 2015-ös Mazda6 nyomdokain haladva a 2017-es modell még kifinomultabb beltérrel örvendezteti meg az utasait, különös tekintettel az út- és szélzaj csillapítására. Extra zajelnyelő anyagot alkalmaztak például a tetőkárpitnál, a középkonzolnál és az ajtóburkolatoknál, és minden felszereltségi szinten vastagabb az első ajtók oldalüvege. Emellett az utastér számos kulcsfontosságú pontját átdolgozták úgy, hogy még egyszerűbb legyen a kezelhetősége. Többek között felhasználóbarát elrendezést kaptak a fűthető, s átformált volán gombjai, lecserélték a monokróm head-up displayt egy színesre, s a műszerfali színes TFT LCD kijelző is modernebb lett.
mazda62017mAmi a Mazda zászlóshajójának külső megjelenését illeti, a japán autómárka nem változtatott a legutóbbi, 2015-ös ráncfelvarráshoz képest. Felesleges is lett volna, a könnyed mozgás érzését keltő „KODO” formanyelv még mindig vonzó, egy kicsit sem avult az idők folyamán. Ugyanakkor a 2017-es Mazda6 kapott egy új prémium fényezést, a Machine szürke árnyalat ugyanúgy „Takuminuri” festési eljárással készül, ahogy a népszerű Soul vörös is. Ez azt jelenti, hogy egyenletesen elosztott alumínium szemcséket ágyaznak bele a különösen vékony, tükröző festékrétegbe, s ezzel különleges hatást érnek el.
Ezzel szemben az utastérben számtalan módosítást végeztek a lakberendezők. Új részlet például a műszerfalon, az ajtón lévő kapcsolópanelen, a váltó környékén megjelenő fémhatású kidolgozás, vagy a kesztyűtartónál, a motoros ülésállítás kezelőszerveinél, a hátsó könyöklőnél alkalmazott króm díszítés. A padlókonzol környékét a tetőn újonnan elhelyezett LED-es fényforrás világítja meg.
mazda62017jVégezetül következzenek az erőforrások! A 2017-es Mazda6 kétféle SKYACTIV-D 2.2 literes dízel-(150 és 175 LE), illetve háromféle benzinmotorral: a 145 és 165 lóerős SKYACTIV-G 2.0, vagy a 192 lóerős SKYACTIV-G 2.5 erőforrásokkal lesz kapható. Ezek az aggregátok egy kivételével mind szélsőséges, 14:1 arányú kompressziót alkalmaznak - ami jóval alacsonyabb, mint a konkurensek esetében -, így nem csupán erősek és takarékosak, de könnyű szerkezetüknek és kompakt méretüknek köszönhetően magával ragadó vezetési élményt is kínálnak.
A kettős befúvású turbófeltöltőt alkalmazó SKYACTIV-D egysége a korábbinál is robbanékonyabba és csendesebbek lesznek a precíziós DE Boost Control töltőnyomás-szabályozási-, a Natural Sound Smoother zajcsillapítási-rendszernek és a Natural Sound Frequency Control hangfrekvencia-szabályzás technológiának hála.
A hatékony erőművekhez hatfokozatú SKYACTIV-Drive automataváltó vagy SKYACTIV-MT kézi sebességváltó csatlakozik. Alapfelszerelés az i-Stop, az autóipar egyik leggyorsabban újraindító start-stop rendszere, míg az i-ELOOP fékenergia-visszanyerő rendszer a SKYACTIV-G 2.0 motor 145 lóerős változatának kivételével minden hajtáslánchoz elérhető.
A Mazda6 legfrissebb változata tökéletesen demonstrálja a SKYACTIV minden előnyét, felvonultatva egy sor műszaki újdonságot és rengeteg érdekes részletet. Úgyhogy nincs más hátra, bepattanni a volán mögé és élvezni a Jinba-Ittait.