Audi allroad shooting brake - Hírnök

Ahogy az Audi fogalmaz: vérbeli crossover, s még annál is igazibb show-modell. Új TT-designnal és műszerfallal, három motorral, valamint a 408 lóerős csúcsteljesítmény ellenére 1,9 literes átlagfogyasztással (ECE-szabvány).

audiallroadshootingbrake01„E modell már igen konkrét kitekintés a közeli jövőre.” – mutatott rá az AUDI AG igazgatótanácsának egyik tagja a tanulmányautó gazdaságos hajtásrendszerére és iránymutató elektronikai alkalmazásaira. Ugyanakkor azt sem tagadták a detroiti premier során, hogy az allroad shooting brake egyértelműen az új TT előhírnöke. Például a formavilágát illetően.
Egyelőre azonban a kétajtós koncepció” vérbeli crossover” modell, azonnal látszik rajta, hogy elsősorban a műutaktól távol érzi elemében magát, s ideális társ a szabadidő sportos eltöltésében. Erőteljes, letisztult vonalvezetésű karosszériája egyesíti az allroad és az e-tron „műfaj” egyaránt jellegzetes formanyelvét, orrán természetesen a nagyméretű és hatszögletű Singleframe hűtőrács dominál. A karcsú kettős fényszórók szintén tipikusan audisak, ráadásul a Matrix LED technikájúknak köszönhetően kiváló látási viszonyokról gondoskodnak a szemből érkezők vakítása nélkül.
audiallroadshootingbrake04A rövid túlnyúlásokkal és alacsonyan ívelő tetővonallal megrajzolt, kompakt modell karakteres vonalai oldalnézetben is hatalmas energiákat sejtetnek, miközben hátul egy alumíniumból készült, alsó védőlemez hangsúlyozza az autó szélességét, stabil kiállását. Az alapvetően vízszintes orientáltságú, egymással logikus összhangban futó vonalak feszes hatású tereket határolnak, a hátsó lámpák dizájnja pedig jól érzékelhetően a fényszórókéra rímel. Természetesen az allroad shooting brake-ről sem hiányozhat a manapság nagyon divatos diffúzor, két vaskos kipufogócsővel keretezve. Egyébként az Audi allroad shooting brake teste jórészt alumíniumból és szénszál-erősítésű műanyagból (CFK) készül.
audiallroadshootingbrake14Az utastere pedig négyszemélyes. Az Audi szerint sokoldalúságával és magas fokú funkcionalitásával elsősorban sportos, aktív életmódú fiatalok autója... lehetne, ha gyártanák. Mindenesetre elöl határozottan kiformált oldalpárnákkal és integrált fejtámlákkal készült karcsú sportülések nyújtanak mindenkor biztos tartást a vezető és az első utas számára, a hátsó ülésekre meg Easy-Entry funkció könnyíti a beszállást. ha azonban ledöntjük azokat, akkor sík padlózatú csomagtér alakítható ki, amely a terjedelmesebb sporteszközöket is gond nélkül elnyeli.
audiallroadshootingbrake09Az Audi allroad shooting brake kabinja megjelenésében is a német márka könnyűszerkezetes filozófiáját, sportos eleganciáját és egyszerű kezelését képviseli. A műszerfal felülről rátekintve leginkább repülőgépszárnyat, míg a kerek légbefúvó nyílások sugárhajtóművet idéznek. Utóbbiak adnak helyet a légkondicionáló berendezés kezelőpaneljének is, az ülésfűtés, a hőmérséklet, illetve a légáramlás irányának és intenzitásának szabályzói egyaránt hosszirányú tengelyük mentén sorakoznak, s a kéz közelítésére önműködően kiemelkednek. A középkonzol az ülések mozgatásához hasonlóan eltolható, az egyes kezelőelemek így mindenkor optimálisan kézre esnek, de egyéni finomhangolásra is lehetőség nyílik.
audiallroadshootingbrake12Az új tervezésű MMI-terminál és sportos formavilágú multifunkciós kormánykerék segítségével a pilóta az autó csaknem össze funkcióját intuitív módon vezérelheti. A kezelés egyfajta egészen újszerű „joy of use” élményt kínál, mintha egy okostelefont használnánk, s szabadszöveg-keresőt is kínál. A műszeregység is újszerű, a 12,3 col képátlójú TFT-kijelző minden fontos információs háromdimenziós grafikákkal és a legmagasabb minőségben jeleníti meg. Három üzemmódot kínál: klasszikus nézetben a hálózatról tölthető (plug-in) hibridhajtás Powermeter műszere és a sebességmérő áll a középpontban, az infotainment-móduszban olyan tartalmak a meghatározók, mint a nagyméretű navigációs térkép, míg a sport-üzemmód a fordulatszámmérőt emeli ki. További jövőbe mutató technikai csemege a vezető mobiltelefonját a fedélzeti elektronikába integráló Audi phone boksz.
audiallroadshootingbrake03Ahogy a bevezetőben már elárultuk a plug-in hibrid-hajtás impozáns teljesítmény- és menetadatokkal szolgál: a 408 lóerős rendszerteljesítmény és 650 Nm-es forgatónyomaték, valamint a sportkocsikat megszégyenítő 4,6 másodperces gyorsulás ellenére mindössze 1,9 liter üzemanyagot igényel 100 kilométerenként. A rendszerben három motor dolgozik össze. A 292 lóerő leadására képes, négyhengeres, 2.0 TFSI high-end aggregát leválasztó tengelykapcsolóján keresztül egy kompakt méretű, tárcsa alakú elektromos motorral működik együtt, amelynek teljesítménye 40 kW, maximális forgatónyomatéka pedig 270 newtonméter. Az elektromos gép a hatfokozatú e-S tronic sebességváltóba építve dolgozik, a villámgyors működésű kettős tengelykapcsolós sebességváltó pedig az első kerekekre továbbítja a teljesítményt. Az említett erőforrásoktól függetlenül a hátsó tengelyen egy tovább elektromos motor kapott helyet, amely 85 kW teljesítményével és 270 newtonméter maximális forgatónyomatékával az alacsony és a közepes sebességtartományokon veszi át a hajtás feladatát. Amint a hibridhajtás szabályzása az összkerékhajtást ítéli optimálisnak, az első tengelyt hajtó motorokkal is harmonikusan együttműködik. Ekkor, például síkos útfelületen vagy enyhe terepen, az Audi allroad shooting brake pillanatok alatt e-tron quattro modellé alakul át.
audiallroadshootingbrake02A hátsó tengely előtt kapott helyet a nyolc modulból felépülő lítiumion-akkumulátor, mely így az optimális tömegeloszláshoz is hozzájárul, illetve a csomagtér kapacitását is alig korlátozza. A folyadékhűtésű akkumulátor 8,8 kWh energiát tárolhat, ami mintegy 50 kilométer tisztán elektromos üzemre elegendő. A Drive Select Management szintén háromféle üzemmódot ajánl fel. Az EV módusz a tisztán elektromos hajtást részesíti előnyben, ilyenkor az első hajtóegység „pihen”, miközben akár 130 km/h-val is hasíthatunk. Hibridüzem során az egyes erőforrások igény szerint különböző módon működhetnek együtt. Az első elektromos gép sok esetben generátorüzemre vált, s a belsőégésű motor által hajtva tölti az akkumulátort, s bővíti a tisztán elektromos hatótávot. Sport módban viszont a teljes rendszerteljesítmény a vezető rendelkezésére áll.
audiallroadshootingbrake05Az Audi allroad shooting brake elektromechanikus kormányberendezéssel készült, első felfüggesztései MacPherson, míg a hátsók négykaros konstrukciók. Bőséges szabadmagasságának, viszonylag rövid tengelytávjának, rövid karosszéria-túlnyúlásainak és elektromos quattro összkerékhajtásának köszönhetően a sportos crossover modell terepen is igencsak tehetségesnek bizonyul. Műúton sportosan feszes hangolás jellemzi futóművét, amely az Audi drive select rendszerén keresztül különböző üzemmódok szerint alakítható. A 19 col peremátmérőjű keréktárcsákra 255/40 méretű gumiabroncsokat szereltek.
Sportos, kompakt és sokoldalú – ezen erényeivel csábít az Audi allroad shooting brake tanulmánya. Éppoly erős, mint gazdaságos hibridhajtása immár a quattro egészen újszerű formáját teszi lehetővé – az e-tron quattro összkerékhajtást.