Lexus LS 2018 - A lényeg az Omotenashi!

28 évvel ezelőtt megtörtént az, ami addig lehetetlennek tűnt: a Lexus az első modelljének bemutatásával fenekestül felforgatta a luxusautók kategóriáját. Most a japán márka újra arra készül, hogy az ötödik generációs LS-szel megismételje ezt a történelmi tettet, s ismét meglepje a luxusosztály többi képviselőjét. Nézzük! 

lexusls5002018fAz 1990-es LS által nyújtott luxus, kényelem, teljesítmény, finom működés és első osztályú összeszerelési minőség egyszerűen lenyűgözte a szaksajtót és a vásárlókat. Mára talán már megszoktuk ezeket a márkától, ám a hozzá járó szolgáltatások és ügyfél-elégedettség ma is páratlannak számít a piacon. Nem véletlen, hogy mára az LS nemcsak a Lexus szimbólumává vált, hanem a japán hagyományok és kultúra méltó – négykerekű – képviselője lett. Az új generáció erre a dicső múltra próbál építeni, túlszárnyalva a mai elvárásokat, ismét lenyűgözve a közönséget.
A vadonatúj LS megalkotásához teljesen tiszta lappal kezdett hozzá a Lexus, új szemlélettel képzelve el, milyennek kell lennie egy igazi zászlóshajónak – mintha a márka mindent most kezdene elölről. Egyetlen közös vonás maradt a régi kiadásokkal: az Omotenashi, a hagyományos japán vendégszeretet szellemisége: vagyis egyaránt törődni kell a vezetővel és az utasokkal, felkészülni az igényeikre, gondoskodni a biztonságukról.
Az elődjénél hosszabb és alacsonyabb LS dizájnját a Lexus merész formanyelvével tökéletesre csiszolt, kupés sziluett jellemzi, ami a fiatalabb fogyasztók körében is vonzóbbá teheti. A nyújtott karosszériája olyan benyomást kelt, mintha ugrásra készen, erőtől duzzadóan elnyújtózna az aszfalton, miközben a különleges megjelenésű, orsó formájú hűtőrács hálómintázata – a fényviszonyoktól függően – más és más felületűnek tűnik. További érdekessége az LS-nek, hogy a márka limuzinjai közül elsőként a mérnökök az ajtóoszlopok felületének síkjába hozták az oldalablakokat. Feltétlen említést érdemel még a 19 és 20 colos felnik választéka, melyek közül az utóbbiak a „katódporlasztás” technikájával készülnek, ami által a felületük különösen ragyogó.


lexusls5002018tA korábban már emlegetett Omotenashi filozófia szellemében készült kabin otthonos és hívogató, ugyanakkor mindenben támogatja a pilóta dolgát. Ezt a megközelítést jól példázzák az LS ülései, melyek közül az elsők 28 irányba állíthatók villanymotorral, viszont mindegyik fűthető és hűthető, valamint masszázsfunkcióval is rendelkezhetnek. Ami arra is bizonyíték, hogy a hátsó utasok is egyenrangúak az LS-ben, sőt... A nagyobb lábtér mellé kihajtható lábtartó és Shiatsu masszázs is társulhat, beüléskor pedig automatikusan megemelkedik az autó, a légrúgózásnak hála.
lexusls5002018uMindezeken túl a világítástechnika és a részletek gondos kidolgozása érzékletesen hangsúlyozza ki az LS szépségét. A kárpitozás részletmegoldásai a japán kultúra legszebb hagyományait idézik, hatásosan kombinálva a hagyományos japán esztétikai megoldásokat a modern gyártási technikákkal. A hangulatvilágítás például a japán lámpásokat idézi, és a Shimamoku famintázat ihletésével született felület-kidolgozások is vonzzák a tekintetet.
lexusls5002018sA Lexus úgy hangolta az LS kipufogórendszerét, hogy az kellemesebb motorhangot közvetítsen, ugyanakkor olyan módon alakította ki az utasteret, hogy az autó teljes csendben suhanjon. Az aktív hangvezérlés még csendesebb környezetet teremt: a berendezés felméri a kabinba szűrődő motorzajt, és az audiorendszer hangszóróin keresztül azzal ellentétes rezgésű hangot sugároz, kioltva ezzel a kellemetlen frekvenciákat. Az LS nyugodt belseje ideális hely arra, hogy érvényesüljön az alapfelszereltségként kínált prémium audiorendszer vagy a hifi-rajongóknak szánt, a mennyezetbe épített hangszórókkal 3D surround hangzást kínáló opcionális Mark Levinson audio-csomag kifogástalan hangzása. A csomagban egy barátságosabb megjelenésű grafikus kezelőfelület is helyet kapott, amelynek új generációs távkapcsolója az okostelefonokhoz hasonlóan kezelhető, de a kézzel beírt utasításokat is érti.
lexusls5002018zsÉs most térjünk át a vezetőre... Az új LS a márka vadonatúj, kifejezetten a hátsókerék-hajtású luxusautó számára kifejlesztett padlólemezének meghosszabbított (GA-L) változatára épül, mely merevségével tökéletes alapot jelent a korábbinál alacsonyabb tömegközéppontú, jobb súlyelosztású, nyújtott (3125 milliméteres) tengelytávú zászlóshajó számára. Kiegyensúlyozottságáról, stabil, mégis kényelmes rugózásáról az Integrált Járműdinamikai Vezérlőrendszer gondoskodik, mely összehangolja az LS összes alrendszerének - a fék, a kormány, a hajtáslánc és a futómű – működését. Folyamatosan figyeli és kiküszöböli a hosszanti, oldalirányú és függőleges mozgásokat, mérsékli a karosszéria dőlését és bólintását. Ám az aktív stabilizátorok alkalmazása és az önálló első- és hátsókerék-kormányzással kiegészített Lexus Dynamic Handling (LDH) rendszer még magasabb szintre emeli a magabiztos viselkedést.
lexusls5002018eAz LS mindig is híres volt kiváló futóművéről, ám a Lexus még mindig tovább tudta tökéletesíteni csúcsmodelljének felfüggesztését. Jó példa erre, hogy a multilink futóműben kettős gömbcsuklókkal csatlakoznak az alsó és a felső lengőkarok, így jobban lekövethetők a legkisebb kormánymozdulatok és az apró útegyenetlenségek is. A rugózatlan tömeg csökkentésének érdekében pedig a mérnökök számos futóműalkatrészt alumíniumból készítettek.
lexusls5002018zs03A 3.5 literes V6-os motort kifejezetten az új LS-hez fejlesztette a Lexus, a potens erőmű különlegessége az F1-es technológián alapuló kettős turbófeltöltése. A hosszú löket és az optimális furat/löket arány hozzájárul a gyors égéshez és a kettős turbótöltés hatékony működéséhez, így a 421 lóerő és 600 NM leadására képes erőmű segítségével 4,5 másodperc alatt gyorsul az LS 0-ról 100 km/h-ra. A 10 fokozatú automata sebességváltó már ismerős lehet az LC 500 kupéból, jellegzetessége, hogy olyan gyorsan kapcsol, hogy méltó vetélytársa a duplakuplungos szerkezeteknek. A vezető közben a Normal, Sport és Sport+ üzemmódok kiválasztásával állíthatja a hajtáslánc reakcióit, illetve a kormány mögötti váltófülekkel is kapcsolgathatja a fokozatokat.
lexusls5002018csÉpítési módjának köszönhetően a vadonatúj LS nagyfokú passzív biztonságot nyújt egy esetleges ütközés során. A Lexus emellett olyan technológiákkal is felszerelte az autót, amelyek segíthetnek elkerülni az ütközést, vagy hatásosan mérsékelhetik annak hatását. A felszereltség része többek között a Safety System+ csomag, s a világon az elsőként jelenik meg az LS-ben az aktív kormányzással kiegészített ösztönös gyalogosfelismerés. Ha a rendszer egy gyalogost észlel az autó forgalmi sávjában – és gázolásveszély fenyeget –, az LS automatikusan fékez, és kikerüli a sávban álló embert. A vészhelyzetre a színes HUD rendszer figyelmezteti a vezetőt.
Koichi Suga, vezető formatervező remekül foglalja össze a japán újdonság lényegét: “Az LS a Lexus zászlóshajója. Minden más modellnél érzékletesebben testesíti meg a Lexus történetét és imázsát, és jelképezi a márka lényegét.” Ennyi!