MINI Countryman 2017

Minden alkalomra

Összetéveszthetetlenül egyedi karosszéria-kialakításával, erőteljes kisugárzásával és páratlanul agilis vezethetőségével az új MINI Countryman egészen egyedülálló pozíciót foglal el a prémium kompakt szegmensben, miközben az ALL4 intelligens összkerékhajtás legkorszerűbb változatának köszönhetően minden szituációban kivételes vezetési élményt garantál – az épített útról letérve is.

minicountryman2017aA MINI Countryman már elnevezésével is a brit prémiumgyártó több évtizedes hagyományait tükrözi, hiszen a klasszikus Mini kivételesen sokoldalú változata az 1960-as években ugyanezen a néven debütált. Ugyanakkor a legújabb generáció mintegy 20 centiméterrel hosszabb és hozzávetőlegesen 3 centiméterrel szélesebb elődjénél, miközben tengelytávolsága is megnyúlt 7,5 centiméterrel. Ezzel pedig a valaha készült legnagyobb és legsokoldalúbb modell a márka 57 éves történetében.
minicountryman2017A vadonatúj MINI Countryman minden korábbinál sokoldalúbb és agilisabb karakter: míg az erőteljes arányai páratlan vezetési élményt ígérnek, addig a magasan ívelő tetősínek már a MINI ALL4 intelligens összkerék-hajtás kvalitásait sejtetik. Természetesen emellett jellegzetesen „minis” is a megjelenése: a három részre osztott, vízszintes karosszériatagolás, a rövid túlnyúlások, az erőtől duzzadó kerékjárati ívek és a szélesen terpesztő nyomtávok, mind-mind markáns stílusjegyei a brit prémiummárkának.
minicountryman2017dA formatervezők azonban a Countryman ismertetőjegyeit is tovább csiszolták, így a hatalmas panoráma üvegtető, a függőleges hátsó lámpák, a hatszögletű hűtőrács és a nagyméretű fényszórók látványos fejlődésen mentek keresztül. De némileg módosított designnal álmodták meg a kör alakú első fényszórókat is, melyek az eredeti hűtőrács-motívummal összetéveszthetetlen front-részt alkot. Opcionális extrafelszerelésként pedig LED-technológiával is rendelhetők. További újdonság az Island kék és a Chestnut gesztenye fényezés, mindkét szín most először került fel a MINI-palettájára.
minicountryman2017tyA jelentős méretnövekedés egyértelműen nagyobb helykínálattal és tovább finomított atmoszférával párosul, s a műszaki tartalom is tovább fejlődött. A vezetőt és az anyósát egyaránt nagyobb fej- és válltér fogadja, valamint bővültek az első ülések állítási lehetőségei. A hátsó sorban három teljes értékű ülés várja az utasokat, melyek a modell hossztengelye mentén nem kevesebb, mint 13 centiméteres intervallumban mozognak. A háttámlák változtatható dőlésszöge és a jóval nagyobb hátsó ajtók szintén hozzájárulnak a nagyobb kényelemhez. A csomagtér térfogata 450 liter, amely igény szerint egészen 1309 literig bővíthető. Egyébként az új MINI Countryman egyik leglátványosabb innovációja azonban a vadonatúj MINI Picnic Bench rugalmas rakodóperem, amely a raktérből kihajtva egyszerre két embernek is kényelmes szabadtéri ülőhelyet biztosít. A sokféle tárolási lehetőség is a Countryman funkcionalitását nyomatékosítja: az első és a hátsó ajtók zsebeibe elfér egy egyliteres palack, a kardánalagút pedig két pohártartós és egy rekeszt is kínál.
minicountryman2017tLetisztult, vízszintes elrendezésével, hosszan elnyújtott vonalvezetésével a műszerfal is fokozza a jó térérzetet, a modern, ergonómiailag optimalizált vezérlőgombok pedig a MINI exkluzív hangulatát hangsúlyozzák. A Minikre jellemző kör alakú központi műszeregységet LED-es fénygyűrű fogja közre, amely az egyes funkciók kiválasztásakor és a vezetési üzemmódok aktiválásakor különféle színárnyalatokban pulzál. Ez utóbbi az opcionális extrafelszereltség részeként elérhető MINI Excitement Package része.

A Countryman új generációja kétféle benzines és kétféle dízel erőforrással érkezik a kereskedésekbe, egytől egyig MINI TwinPower Turbó technológiával felvértezve. A három- és négyhengeres motorok a 136-tól kezdődő 192 lóerőig tartó teljesítményskálát fedik le, az alapfelszereltségként kínált hatsebességes manuális váltó alternatívájaként hatsebességes Steptronic automataváltó is elérhető, sőt a MINI Cooper S Countryman és az új MINI Cooper D Countryman változatokat opcióként már nyolcsebességes Steptronic automataváltóval szereli fel a gyártó. A hatékony aggregátok és a váltók legújabb nemzedéke érezhetően dinamikusabb járműkarakterrel és sokkal sportosabb menetteljesítménnyel ruházza fel az új MINI Countrymant. A MINI Cooper S Countryman ALL4 például már 7,2 másodperc alatt felgyorsul álló helyzetből 100 km/órás tempóra – 0,9 másodperccel gyorsabban, mint elődmodellje.
minicountryman2017nAz új MINI Countryman az extrafelszereltségként elérhető ALL4 intelligens összkerékhajtással felszerelve is kimagasló üzemanyag takarékosságot garantál. A kompakt és könnyű rendszer egy kiegészítő hajtással ellátott, kúpkerekes differenciálművel dolgozó első tengelyből, egy kétrészes kardántengelyből, a hátsó differenciálműnél pedig egy szabadonfutó tengelykapcsolóból áll, így az intelligens összkerékhajtás minden vezetési szituációban pontosan arra a kerékre továbbítja az erőforrásból érkező teljesítményt és forgatónyomatékot, ahol arra az optimális tapadáshoz, a maximális vonó-, illetve tolóerőhöz és a biztonságos vezetéshez leginkább szükség van.
minicountryman2017pAz új MINI Countryman elsőosztályú futómű-technológiája a szimpla-ágyazású lengőkarra támaszkodó rugóstaggal kialakított első kerékfelfüggesztés és a többkaros (multilink) hátsó kerékfelfüggesztés jól bevált párosára épül. Mindezeken felül Servotronic funkcióval kiegészített elektromechanikus kormányművet, erőteljes fékrendszert és dinamikus menetstabilizáló rendszert (DSC – Dynamic Stability Control) is kapott a brit autó, míg extraként dinamikus lengéscsillapítás-szabályzással (DDC – Dynamic Damper Control) is felszerelhető. Utóbbi a szintén opciós MINI Vezetési Üzemmódokkal (MDM – MINI Driving Modes) együttműködve két beállítást kínál. A háromféle vezetési üzemmódot (MID, SPORT és GREEN) a MINI ügyfele a váltókar vagy az előválasztó kar tövébe helyezett forgókapcsoló segítségével aktiválhatja, melyek aztán hatással vannak a gázpedál érzékenységére, a kormányrásegítés mértékére, az elektromosan vezérelt kényelmi funkciók működésére, a motorhangra és a Steptronic automataváltó váltási karakterisztikájára is.
minicountryman2017vAz új MINI Countryman az alapfelszereltségének a része a négysávos kijelzővel dolgozó MINI Boost rádiót és Bluetooth-technológiás telefon-kihangosító rendszer, az extrafelszereltségek listáján azonban a 6,5 inch átmérőjű, színes központi kijelzővel dolgozó MINI Visual Boost rádió, a Harman Kardon zenerendszer, a MINI navigációs rendszer és a MINI Professional navigációs rendszer is megtalálható. A MINI Professional navigációs rendszert is magába foglaló Wired felszereltségi csomag pedig nem csupán a középkonzolra integrált érintés-érzékeny Touch Controllert, de egy 8,8 inch képernyő-átmérőjű, színes központi kijelzőt is tartogat, vadonatúj grafikai megoldásokkal. Ez a márka történetében most először ugyancsak érintőképernyőként működik, amelynek hála, a MINI ügyfelei már ujjhegy-érintésekkel is kiválaszthatják és aktiválhatják az egyes funkciókat, szolgáltatásokat és járműbeállításokat. Az új Countryman rajongói a Wired felszereltségi csomag részeként egy vadonatúj, hamisítatlanul eredeti funkciót is elérhetnek: a MINI Country Timer elnevezésű funkció minden olyan vezetési szituációt megörökít, amelyet lankás hegyvidéken, egyenetlen útszakaszon, az épített útról letérve és hófödte körülmények közepette él át a pilóta.
minicountryman2017mMindezeken felül a legújabb vezetőtámogató berendezések is az alap- vagy az opciós lista részét képezi: széria többek között a vészfékező funkcióval dolgozó, ütközésre figyelmeztető rendszer, a távolságifényszóró-asszisztenst és a KRESZ-jelzéseket felismerő rendszert is magába foglaló Driving Assistant csomag. Feltétlen említést érdemel még a MINI Connected csomag, mely olyan kunsztokra képes, hogy például időben figyelmezteti ügyfelét az indulás optimális időpontjáról, amelyhez a rendszer a felhasználó okostelefonján elmentett naptárbejegyzéseket és a forgalom valós idejű információit is folyamatosan elemzi. A MINI Connected mindemellett olyat is tud, hogy megjegyezze az ügyfele által legtöbbet látogatott úti célokat és a legkedveltebb útvonalakat, így útvonal-tervezés esetén ezeket részesíti előnyben.
Röviden összefoglalva: Az új MINI Countryman a valaha készült legnagyobb és legsokoldalúbb modell a márka 57 éves történetében, a minden tekintetben új fejlesztésű autót pedig a helykínálat, a funkcionalitás, az atletikus kisugárzás és a prémium minőség terén egyaránt figyelemre méltó fejlődés jellemzi.