Alpine Vision Gran Turismo

Nem játék 1. rész

Játék és valóság, művészet és komoly fejlesztő munka keveredik a következő sorozatunkban bemutatásra kerülő autócsodákban, melyekben még közös az is, hogy különböző származásuk ellenére mindegyike a Vision Gran Turismo nevet viseli magán. A Gran Turismo 6 videójáték legújabb versenygépei, pontosabban túraautói következnek.

alpinevisiongranturismo05A „Vision Gran Turismo” projekt egy ártatlan kérdéssel kezdődött, melyet Kazunori Yamauchi, a Gran Turismo „atyja” tett fel a megkeresett autógyáraknak: „Megosztanák velünk, hogy mit értenek Gran Turismo alatt?” Az eredmény pedig... egészen fantasztikus. A felkért márkák ugyanis egymás után ontják az újabb és újabb túraautókat, méltó módon megünnepelve a „Gran Turismo” videójáték 15 éves évfordulóját, melynek végső soron a legnagyobb nyertesi mi, azaz a játékosok leszünk. Nézzék csak meg ezt az Alpine Vision Gran Turismót!
alpinevisiongranturismo01A nagy múlttal rendelkező, éppen a 60. évfordulóját ünneplő Alpine márka javában készülődik a nagy visszatérésre a való világba. Ám amíg ez 2016-ban bekövetkezik, addig is a rajongók már most, a virtuális világban kipróbálhatják, megtapasztalhatják és élvezhetik a jövő Alpine versenyautóiban rejlő potenciált, a Vision Gran Turismo együléses koncepciónak köszönhetően.
alpinevisiongranturismo02Kazunori Yamauchi és a Polyphony Digital Inc. csapata még 2013-ban tett látogatást az Alpine stúdiójában, hogy megvitassák a terveket. Ez az időpont nagyjából egybeesett a francia márka visszatérésével, melynek első sorozatgyártású autóját 2016-ban mutatják be a nagyközönségnek. Ám a „Vision Gran Turismo” program ugyanakkor egy izgalmas, tiszta lapot kínált arra, hogy új, kreatív ötleteket fedezzenek fel anélkül, hogy bizonyos, a gyártáshoz kapcsolódó kötöttségeket figyelembe kellene venniük. Ennek köszönhetően egy házon belüli verseny kezdődött, majd a 15 benyújtott terv közül Victor Sfiazofé nyert, egy könnyű, mozgékony, „barquette” típusú autóval, mely egyúttal emléket állít az Alpine A450-es Le Mans-versenyprogramjának is.
alpinevisiongranturismo26„Ez egy igazi sportautó, amely az autók iránti szenvedélyt kombinálja a volán mögötti élvezettel – mondja Sfiazof. – Számos utalást találni benne a múltra, jelenre és jövőre. A barquette ötlete az Alpine A450 Le Mans-i 24 órás versenyen („Le Mans 24 Hours”) való részvételéből indult ki, de az eleje az A110-ből merít, míg hátuljának függőleges lemezei az A210-et és A220-at idézik, és jelentős hatással vannak az autó megjelenésére. Mivel rajongok a repülésért, annak világából is át akartam emelni elemeket. A légfékek az autó hátulján pedig kellemesen high-tech benyomást keltenek.”
alpinevisiongranturismo31„A projektben részt vevő tervezőket és mérnököket azzal bíztuk meg, hogy a márka szellemiségét kifejező autót hozzanak létre – teszi hozzá Bernard Ollivier, a Société des Automobiles Alpine igazgatója. – Az Alpine-gének azonnal kitűnnek a formából, és a teljesítmény sem okoz csalódást. A Vision Gran Turismo projekt ideális lehetőség volt, hogy megalkossuk az Alpine feltámasztása utáni első »valós« autónkat.” Valós, hiszen a tervek annyira jól sikerültek, hogy „a végeredmény olyan elképesztő, hogy képtelenek voltunk ellenállni a kísértésnek, és készítettünk belőle életnagyságú modellt.” Antony Villain az Alpine tervezési igazgatója így jellemzi a gépet: „A formatervnek hozzá kellett járulnia a könnyedség érzetéhez, és azt kellett közvetítenie a vezetőnek, hogy egységet alkot a géppel. Az Alpine Vision Gran Turismo-ban megvan a márkát időtlenül fémjelző, hatékonyságból és leleményességből származó agilitás és elegancia. Még arra is felhasználtuk a feladatot, hogy finoman elrejtsünk benne számos olyan részletet, amelyet közvetlenül a 2016-ban napvilágot látó Alpine inspirált – de többet nem árulhatok el...”
alpinevisiongranturismo08S noha az Alpine Vison Gran Turismo egy virtuális versenyautó, mindazonáltal alkotói kötelességüknek érezték, hogy olyan vezetési dinamikával és menettulajdonságokkal ruházzák fel, melyek méltók dicső elődeikhez. Terry Baillon például, aki a leendő utcai autók szimulációs és karosszériafejlesztési mérnökeként részt vett a fejlesztési folyamatban kifejtette, hogy „az ilyen munka valódi értéket képvisel. Véleményem szerint nagy jövő áll az ilyen együttműködések előtt. Ha összekapcsoljuk a Gran Turismo-ból és a valós járműből származó információkat, újabb fejlesztési lehetőségek nyílnak meg. Célunk, hogy olyan autót kínáljunk, amelynek dinamikája megegyezik azzal, amelyet eredetileg meghatároztunk. Ha mindent tökéletesen modellezünk le, még folytathatjuk is az autón a munkát, és összevethetjük más modellekkel, így láthatjuk, hol is állunk!”
alpinevisiongranturismo25Természetesen Yamauchi-san is lelkendezik a szénszálas önhordó karosszériájú, középmotoros sportkocsi láttán: „Gyerekként csodáltam a koncepcióautókat. Olyanok voltak, mint a nagyszerű jövőt előrevetítő ajándékok. És még mindig így látom őket. Az autógyártók mai technológiájukkal képesek túlszárnyalni a képzeletemet. Remélem, hogy ez a kutatás hozzájárul az életünk megváltoztatásához. Nagyon büszke vagyok, hogy az Alpine beszállt a Vision Gran Turismo projektbe. Ez egy olyan márka, amelyhez mindig is erős szálak fűztek, és nagyra becsülöm a csapataink közötti együttműködés minőségét. A szoros együttműködést a mindnyájunkban meglévő rajongás tette lehetővé. Az Alpine, amelyet már birtokba vehetnek a Gran Turismo játékosai, ennek a csodálatos közös lelkesedésnek a gyümölcse.”
alpinevisiongranturismo22Végül nézzük meg az Alpine Vision GT technikai adottságait. A középre szerelt V8-as erőforrás csúcsteljesítménye 450 lóerő 6500-as fordulatszámon. Csúcsnyomatéka 580 Nm (2000-es fordulatnál), a 4494 cm3-es aggregát pedig egy hétfokozatú szekvenciális sebességváltón keresztül a hátsó kerekeket. Az alig 900 kilogrammos, együléses „barquette” 320 km/h-s végsebességre képes, a megállásról pedig elöl 390 milliméteres hűtött, hátul 355 milliméteres (szintén hűtött tárcsák gondoskodnak, hat-, illetve négydugattyús féknyergekkel.
Az Alpine Vision Gran Turismo 2015 márciusában ingyenesen letölthető lesz PlayStation®3-ra megjelent Gran Turismo 6-ban. Ám aki nem akar addig várni, és van lehetősége a francia fővárosban meg is tekintheti: a Porte de Versailles-ban tartott 2015-ös Rétromobile kiállításon („Rétromobile Show”) állítják majd ki (február 4–8.), ahol igazából kezdetét veszi az Alpine 60. évfordulójának ünneplése. Hamarosan folytatjuk!