KIA SPORTSPACE - Majdnem Alfa

A KIA SPORTSPACE tanulmányautó a legszebb gran turismo hagyományokat követve gyors és gazdaságos utazásokra termett, maximális komfort és minimális stressz mellett. Na, meg lélegzetelállítóan jól néz ki!

kiasportspace02Egy-egy új modell bemutatása után egyre kevésbé kétkedem a Hyundai-Kia konszern nagyratörő terveit illetően. Az talán felesleges is említenem, hogy az az idő már nagyon rég elmúlt, amikor a japán és európai gyártók mögött kullogtak évekkel, s pusztán az árukkal csábították be a kereskedésekbe a vevőket. Az elmúlt évtizedben az első osztályú minőségükkel, kimagaslóan hosszú garanciájukkal és funkcionális kialakításukkal szó szerint lefegyverezték az egész világot, hogy aztán újabban immár ott üssék a konkurenciát, ahol az a legjobban fáj nekik, méghozzá a dizájn terén. szóval, dehogy kétkedek, csodálva nézem az offenzívájukat!
kiasportspace04Nem vagyok egyedül ezzel, az európai autóvásárlók szintén elismerik a Kia érdemeit. 2014-ben összesen 353.719 darabot értékesítettek az öreg kontinensen, ami a 4,2 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Nem mellesleg az itt értékesített Kiák 56 százaléka helyben készül, közel 200.000 Sportage, cee’d és Venga gördült ki és került eladásra a szlovákiai, zsolnai gyárból. A legnagyobb kereslet az Egyesült Királyságban volt az ázsiai márka termékei iránt, a képzeletbeli dobogó második és harmadik fokára pedig Németország és Olaszország került. Ahogy Michael Cole, a Kia Motors Europe ügyvezetője megállapította: „Eladási rekordunk ékesen bizonyítja formaközpontú termékfejlesztésünk sikerét, és 2015 is ugyanilyen jónak ígérkezik újdonságaink megérkeztével, hiszen itt az új Sorento, és más érdekességek is várnak még ránk idén. 2014-ben bevezettük vásárlóelégedettségi rendszerünket, ezzel különösen magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtva minden ügyfelünknek. A minőség és a szolgáltatási színvonal folyamatos emelésével a Kia különösen értékes márkává válhat ügyfeleink szemében.” A Sorentót már részletesen bemutattuk Önöknek, ezúttal jöjjön egy olyan modell, mely első látásra is sokkal érdekesebb a SUV-nál, mégsem valószínű, hogy valaha vezethetjük majd.
kiasportspace11A közel öt méter hosszú SPORTSPACE karosszériája se nem kombi, se nem ötajtós, amolyan igazi shooting brake, bár ezt a „nemes elnevezést” nagy szerényen kerüli a sajtóanyag. Pedig nyugodtan használhatná, hiszen a koncepció merész és dinamikus kialakítású, nagy csomagterű utazóautó. Ahogy Gregory Guillaume, a KIA európai vezető formatervezője elmondta: „Ezzel az autóval újraértelmeztük a gran turismo fogalmát: olyan, aktív életet élő embereknek terveztük, akiknek hétvégi kalandjaikhoz tágas csomagtartóra van szükségük, ám feltétlenül ragaszkodnak ahhoz, hogy autójuk stílusos, kényelmes és sportos legyen.”

Természetesen a frankfurti dizájnstúdióban megálmodott SPORTSPACE a jellegzetes tigris orráról azonnal beazonosítható, ugyanakkor arányai izgalmasak, s a letisztult felületek meglepő farban ér véget. Szigorú tekintetet kölcsönző fényszórói természetesen – a mai trendnek megfelelően - LED-esek, tengelytávja hatalmas (2840 milliméter), s a kocsi nyúlánkságát a szűkre húzott oldalablakok még inkább hangsúlyozzák. Igen, a SPORTSPACE koncepció kellően lapos és széles, amihez a két krómozott kipufogóvéggel ékesített hátsó diffúzor, illetve a vízszintes elrendezésű hátsó fényszórók is hozzájárulnak.
kiasportspace15Utastere a külsőhöz hasonlóan letisztult és tágas, a részletek nem terelik el az utasok figyelmét a lényegről. Négy teljesen különálló, bőrkárpitozású, erős oldaltartású és szénszálas vázú ülésben foglalhatnak helyet a szerencsés autórajongók, a hátul ülők kényelmét nemcsak a hatalmas panorámatető és az extra nagy lábtér, hanem az első ülések háttámlájába szerelt tablet-tartók is szolgálják. A vezető előtt viszont egy szabadon konfigurálható, folyadékkristályos képernyő helyettesíti a hagyományos műszerfalat, a középső visszapillantó tükör funkcióját pedig egy másik kijelző vette át, melyre a hátranéző kamera képén túl a legfontosabb menetinformációk is lehívhatók. Az összképet kiváló minőségű, értékes anyagok teszik teljessé. A csomagtartó megtöltését 28 padlóba épített golyó segíti, a nehezebb holmik így egyszerűen betolhatók. A gyújtást ráadva, a golyók visszahúzódnak a padlólapba, így a holmik nem gurulnak el menet közben.
kiasportspace03A SPORTSPACE első kerekeit a márka 1,7 literes CRDi turbódízelének kettős feltöltésű változata hajtja: a hagyományos változó geometriájú turbó mellett egy 48V-os villanymotorral hajtott centrifugálkompresszor is részt vesz a töltésben. Az eredmény: több nyomaték az alsó fordulatszám tartományokban, és gyorsabb gázreakció. A hátsó multilink felfüggesztésben dolgozó hajtó villanymotorral a tanulmány automatakapcsolású összkerékhajtásos üzemre is képes, sőt, ezzel a hajtásmóddal a SPORTSPACE rövidtávon tisztán elektromosan is tud haladni.
kiasportspace10Az egyedi SPORTSPACE tanulmányautót az a szándék hívta életre, hogy stílusos és izgalmas négyüléses utazóautót teremtsenek. Emellett azonban tágas és funkcionális, nagy teljesítményű és gazdaságos, pont úgy, mint minden KIA.