BMW 8-as Cabrio 2018 - 15 másodperc

by Mészáros Gergely

Mindössze ennyi idő kell ahhoz, hogy az új BMW 8-as Cabrio vászonteteje eltűnjön a rejtekhelyén, s felejthetetlen élményben részesítse négy utasát. S még csak meg sem kell állni hozzá!

Az alapra fekete, felárért pedig ezüstös antracit színű tető ugyanis menet közben is működtethető: gombnyomásra, 50 km/h-s tempóig villámgyorsan bebújik a hátsó ülések mögött kialakított, dupladómmal ellátott takarópanel alá. További jellemzője még a jó súlyelosztás és az első osztályú hangszigetelés, ráadásul vele és nélküle is pompásan mutat a négyüléses kabrió. Persze, a legkecsesebb formáját nyitott állapotában mutatja az új 8-as Cabrio.
Gyakorlatilag azonban tökmindegy, hogy tetővel vagy anélkül, nagyvárosi sugárutakon, kanyargós szerpentineken, netán zárt versenypályákon, a BMW újdonsága mindenhol és mindenképp rabul ejti a kabriózás és a vezetés szerelmeseit egyaránt. Már a külsejével is!
4843 milliméteres hosszúságával, 1 902 milliméteres szélességével, 1 339 milliméteres magasságával és 2 822 milliméteres tengelytávolságával az újdonság szinte milliméterre pontosan megörökölte az új BMW 8-as Coupé karosszériaméreteit, nyitható vászontetejével azonban kecsesebb, lendületesebb kiállású. Nyilvánvalóan nem pusztán a vászontető az egyetlen újdonság, a vízszintes vonalakkal megrajzolt, alacsony és széles hátsón a csomagtér-ajtóba integrált pótféklámpa is a kabrió sajátossága.
Az utastér egyedi atmoszférája szintén nyitott tetővel érhető leginkább tetten: miközben az utasok feje felett süt a nap, s szabadon jár a levegő, tökéletes harmónia veszi körbe őket. Minden passzol mindenhez: a műszerfal az ajtókárpitokhoz, a hátsó utastéri elemek a vászontető-takarópaneljéhez, s így tovább. Kézzel fogható a luxus és az exkluzivitás is, többek között teljes a Vernasca bőrkárpitozás, a hangulatvilágítás pedig a „kabin” hosszirányban elnyújtott, előremutató vonalvezetését erősíti. De széria az utastéri szélterelő is, amely az első ülések fejtámlái mögé erősítve segít megelőzni az utastérben kialakuló légörvényeket. Hogy a hideg évszakokban se keljen téli álmot aludnia a 8-as Cabriónak, nyakmelegítők fokozzák a kabin, illetve a sofőr és az első utas komfortját. Opció még a klimatizált ülés, a fűthető sportkormány, valamint a BMW Display Key okoskulcs is. S ha valakinek mindez nem elég, az utastér egyes gombjai és kapcsolói a BMW Individual részleg üvegből készült elemeire cserélhetők. Piros pont jár azért is, hogy a hátsó üléssor 50:50 arányban osztott, így a különálló háttámlák ledöntésével jelentős mértékben növelhető az alapra 350 literes csomagtér (zárt tetővel) kapacitása.

Eközben az új 8-as Cabrio légellenállását a szinte teljesen zárt alváz, az aktív légcsatornák, az Air Curtains légbevezető- és az Air Breathers légkivezető nyílások, valamint a külső visszapillantó-házak rendkívül keskeny tartópillérei optimalizálják. A maximális karosszériamerevség és a minimalizált saját tömeg látszólagos ellentmondását intelligens anyagkombináció oldja fel, amelynek köszönhetően a lenyitható vászontető ellenére is csupán néhány kiegészítő, kabrió-specifikus erősítés beépítésére volt szükség. Természetesen típus-specifikus borulásgátló rendszert is kapott, ez a hátsó ülések fejtámlái mögött egy alumíniumból készült, rejtett bukókeretet is tartalmaz.
bmw8cabrio2018A BMW luxuskabriója egy vérpezsdítő V8-as benzinmotor és egy sima járású hathengeres dízellel érkezik a kereskedésekbe. Az M850i xDrive Cabrio motorházteteje alatt a legkorszerűbb 4.4 liter hengerűrtartalmú, nyolchengeres benzinmotor dolgozik, amely letaglózó erőtöbblettel – 530 lóerő és 750 Nm -, szelepvezérléssel ellátott BMW M sport kipufogórendszerének köszönhetően pedig jellegzetesen kidolgozott orgánummal vértezi fel az új csúcsmodellt. A 840d xDrive Cabrio meghajtását pedig 3.0 liter hengerűrtartalmú, soros hathengeres dízelmotor biztosítja, 235 kW / 320 lóerő maximális teljesítménnyel és 680 Nm csúcsnyomatékkal. Előbbi 3,9, utóbbi 5,2 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra. Mindkét erőmű maradéktalanul teljesíti az Euro 6d-TEMP emissziós szabvány előírásait, és nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltón keresztül továbbítja teljesítményét és forgatónyomatékát a négy kerék felé, a BMW xDrive intelligens összkerékhajtás közreműködésével. A modellpáros dinamikus menetteljesítményét a BMW M sport differenciálmű fokozza tovább, melynek elektromos motorjának záró funkciója a megnövelt tapadás mellett az autó agilitását is optimalizálja, és jelentős mértékben növeli a kanyarokat követő dinamikus kigyorsítások intenzitását is.
bmw8cabrio2018cAz új 8-as Cabrio már alapfelszereltségként eltérő méretű gumiabroncsokkal felszerelve és elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókkal dolgozó, adaptív BMW M futóművel érkezik meg az utakra. A mérnöki pontossággal kimért rugó- és lengéscsillapító-reakcióknak köszönhetően a pilóta minden vezetési szituációban releváns visszajelzéseket kap az útról, miközben az aktív hátsókerék-kormányzás (Integral Active Steering) csökkenti az autó fordulókörét, fokozza az agilitást, valamint sávváltásokkor és nagysebességű kanyarvételeknél optimalizálja az egyensúlyt és biztosítja a menetstabilitást. A hatalmas erő megzabolázásáról M Sport fékrendszer gondoskodik.
bmw8cabrio2018vMi sem természetesebb annál, hogy a 8-as Cabrio fedélzetén egy sor innovatív vezetést támogató rendszer fokozza az utasok biztonságát. Többek között alap a Head-Up kijelző, valamint a Driving Assistant csomag, ennek része az automata fékező funkcióval dolgozó, ütközésre és gyalogosokra figyelmeztető rendszer (Collision and Pedestrian Warning with City Braking), a sávelhagyásra figyelmeztető asszisztens (Lane Departure Warning), a sávváltásra figyelmeztető rendszer (Lane Change Warning), az intelligens sebességhatár-kijelző (Speed Limit Info), a hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető segéd (Rear Crossing Traffic Warning) és a hátsó ütközésvédelem (Rear Collision Prevention. Opció viszont a Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control with Stop & Go), és a kormányzó- és sávtartó asszisztenssel (Steering and Lane Control Assistant) dolgozó Driving Assistant Professional csomag, valamint a Night Vision.
bmw8cabrio2018tVégül, de nem utolsósorban a teljes körű felszereltség eleme a BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés. A modern technológia tartalmazza a beépített navigációs- és multimédia rendszert, a 12,3” képernyő-átmérőjű, kormány mögé épített, teljes mértékben digitális, nagyfelbontású műszeregységet és a 10,25” képernyő-átmérőjű központi kijelzőt is. A hozzá kapcsolódó operációs rendszer egyik legfontosabb újítása a BMW Intelligens Személyi Asszisztens (BMW Intelligent Personal Assistant). Az önmagát fejlesztő, digitális személyiséggé érő mesterséges intelligencia válaszol a vezető „Helló BMW!” („Hey BMW”) kezdetű mondataira. A gépkocsi fedélzeti számítógépén és a csatlakoztatott okostelefonon keresztül egyaránt elérhető, távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítések (Remote Software Upgrade) közben folyamatosan bővítik a hangutasításokkal és élőbeszéddel vezérelhető járműbeállítások és –funkciók sorát.
bmw8cabrio2018yAz új BMW 8-as Cabrio négy utast kényeztet egyszerre. Klasszikus vászonteteje kimagasló akusztikai komforttal bír, ugyanakkor az autó fantasztikus megjelenéséhez is hozzájárul. 2019 márciusában kerül a kereskedésekbe.