Hyundai Kona Electric - Kompromisszumok nélkül

by Szélpál Imre

A vadonatúj KONA Electric formatervét a jellegzetes nagy kontrasztú sárvédő burkolat valamint a stabilitást és a széles nyomtávot sugalló érzéki és izmos felületek jellemzik. Az autó elején a legfontosabb formaterv elemek a zárt hűtőrács, valamint az összetett lámpatest. Az autó progresszív megjelenését a LED-es fényszórók felett elhelyezett LED-es nappali menetfények alkotják. Az elülső rész a progresszív SUV megjelenés fokozása érdekében jellegzetes formájú lámpatestet és első lökhárítót kap. Az első lökhárítónál elhelyezett oldalsó légterelők a kerékdob körüli turbulencia csökkentésével fokozzák az aerodinamikát. A Kona Electric oldalnézetből figyelemfelkeltő és agilis karakterű. Az autó előremutató mozgását a kis hátsó kinyúlás és a szárnyas lökhárító is kiemelik. A tetősínek még tovább fokozzák a kecses tetővonalat és tovább növelik az aktív életmódot élők lehetőségeit, például egy tetőcsomagtartó felszerelésének lehetőségével. A kifinomult karakter további fokozása érdekében a vadonatúj Kona Electric ezüstszínű oldalsó küszöbökkel rendelkezik, melyek leheletnyi eleganciát kölcsönöznek a sportos SUV-nak.
All New Hyundai Kona Electric 6Az autó hátsó részén tükröződik az elülső rész formatervének jellege, a hátsó lökhárítónak és a vékony LED-es hátsó lámpatestek kereteinek köszönhetően. A védőburkolati takarások, amelyek a jelző- és tolatólámpát is fedik, tovább fokozzák a vadonatúj Kona Electric progresszív kialakítását. Az autó a hátsó spoilerbe integrált LED-es féklámpával és aerodinamikus 17”-os könnyűfém keréktárcsákkal is rendelkezik a jármű jövőbe mutate kialakításának támogatására.. 1,800 mm széles és 1,570 mm-es (+20 mm a hagyományos Kona-hoz képest) alacsony kiállásával a vadonatúj Kona Electric merész megjelenést mutat az utakon, melyet a 17”-os könnyűfém keráktárcsák is kiemelnek. Az autó termetét tovább erősíti 4,180 mm-es hosszúsága (+15 mm a hagyományos Kona-hoz képest), valamint 2,600 mm-es tengelytávja. A Kona Electric kéttónusú tetővel is elérhető, számos választási lehetőséget kínálva a vásárlók stílusának megfelelően. Összesen hétféle külső szín kombinálható háromféle tetőszínnel, így összesen 21 stílusvariációra van lehetőség.
Kona Electric Exterior 3A tető és a külső visszapillantó tükrök burkolata választható Phantom Black, Dark Knight vagy Chalk White színben. A Kona Electric külső színét tekintve a következő lehetőségek állnak rendelkezésre: Chalk White, Dark Knight, Tangerine Comet, Ceramic Blue, Pulse Red, Acid Yellow és a vadonatúj Galactic Gray. A beltér színének az ügyfelek választhatják a Black (fekete) színt vagy az új három tónusú Blue (kék) és Grey (szürke) belső színt. A Black belső esetén az ülések szövet, szövet és bőr kombinációjában vagy tiszta bőrben érhetők el. A Blue és Grey belső esetén az ügyfelek, a szövet és bőr kombinációját vagy a bőrt választhatja.. A Kona Electric legkimagaslóbb tartozéka a dedikált központi konzol, amelyen a nyomógombokkal intuitív módon, shift-by-wire modul (elektronikus előválasztó) segítségével az autó könnyebben működtethető. A személyes tárgyak tárolására külön tárolóhely található a központi konzol alatt.
Kona Electric Interior 7Az új, nagyfelbontású, 7”-os supervision műszeregységen különböző kijelzők találhatóak, mint például sebességmérő, akkumulátor töltöttségiszint mutató, energiaáramlás és vezetési mód. A kiválasztott vezetési mód függvényében változik a háttérszín és a mutatók, így mindig a legfontosabb és leghasznosabb információt jeleníti meg a vezető részére. Ezenkívül a fejmagasságban elhelyezett heap-up kijelző (HUD) közvetlenül a vezető látótengelyében vetíti ki a fontos, vezetéssel kapcsolatos információkat. Ez lehetővé teszi az információ gyorsabb feldolgozását, miközben figyelmünket továbbra is az előttünk álló útszakaszra összpontosíthatjuk. A két méterre kivetített, 8”-es képméretű és 10 000 kandela / négyzetméteres fényerõsségű új head-up kijelzõ különféle fényviszonyok között is optimális láthatóságot biztosít.

A head-up kijelző szöge és magassága az egyedi igényeknek megfelelően állítható, így minden vezetőnek ideális láthatóságot biztosít. A kormánykerék melletti gomb segítségével történő aktiválása után a reflexüveg függőlegesen megjelenik, majd eltűnik a műszerfalon, amikor nincs használatban. Vezetés közben a head-up kijelző segíti a biztonságos vezetést olyan információk megjelenítésével, mint például a sebesség, a navigációs parancsok vagy az üzemanyagszint, valamint a vezetéstámogató rendszerek biztonsági vonatkozású figyelmeztetéseivel, például a elülső ütközésre figyelmeztető rendszer (FCA), az aktív sávtartó rendszer (LKAS), a holttér-figyelő rendszer (BCW), az „intelligens” sebességhatár-figyelmeztetés és a vezető éberségének csökkenésére figyelmeztető rendszer (DAW). Az audio üzemmódra és a rádióra vonatkozó információk szintén megjelennek.
Kona Electric Interior 1A Kona Electric számos funkciót kínál a maximális fedélzeti kényelem érdekében, így például az elektromosan nyolc irányban állítható első üléseket, hogy a vezető és utasa a lehető legkényelmesebb üléspozíciót állíthassa be magának. A vezető élvezheti továbbá egy két fokozatban állítható elektromos deréktámasz előnyeit is. Ezen kívül az első ülések három fokozatban állítható ülésszellőztetéssel és fűtéssel is rendelkeznek, hogy minden időjárási körülmény között a legkomfortosabb utazási kényelmet nyújtsák. További kényelmi lehetőség hideg időjárási körülmények között az opcionális választható, fűthető kormánykerék. A Kona Electric tágas helyet kínál a csomagok számára is a 332 literes (VDA) illetve maximum 1,114 literes (VDA) csomagtérben, így a mindennapi igényeknek is megfelel. Az auto tiszta e-mobilitást kínál két különböző hajtáslánccal. A hosszú hatótávolságú változat 64 kWh-os akkumulátorral 482 km-t meghaladó elektromos tartományt és 14,3 kWh / 100 km-es energiafogyasztást biztosít (WLTP tesztelés során). Az elektromos motor teljesítménye 150 kW, amivel a vadonatúj Kona Electric lenyűgöző, 7,6 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás sebességre. 39,2 kWh akkumulátor kapacitással az alapváltozat akár 312 km-t is képes megtenni egyetlen töltéssel, 100 kW-os motorral és 13,9 kWh / 100 km-es energiafogyasztással (WLTP tesztelés során). Mindkét hajtáslánc-változat 395 Nm azonnali nyomatékot biztosít, így a Kona Electric vezetõje rendkívüli vezetési élményben részesül, hiszen rögtön az első pillanattól kezdve rendelkezésére áll az auto teljes energiája, amely a nagy hatótávolságú akkumulátorral 167 km/órás maximális sebességet, a szabványos akkumulátorral pedig 155 km/órás végsebességet biztosít.
Kona Electric Interior 5Az elektronikus előválasztó (shift-by-wire) rendszer lehetővé teszi, hogy a vezető gombok megnyomásával váltson a vezetési módok között. Ezen kívül a hagyományos váltókar és a sebességváltómű közötti mechanikus kapcsolódásokhoz szükséges tér igényét szintén megszünteti, így további tárhelyet biztosít az autó elejében. A Hyundai által gyártott, teljesen elektromos B-szegmens SUV-ot elektronikus parkolófékkel (EPB) is ellátták, amit a vezető gombnyomással működtethet. A lítium-ion polimer akkumulátor 80%-os feltöltése mindössze 54 percet vesz igénybe egy 100 kW egyenáramú (DC) gyorstöltővel. A 7,2 kW-os fedélzeti töltővel a váltóáramú (AC) töltés 9 órát és 35 percet vesz igénybe a hosszú hatótávolságú akkumulátorral, és 6 óra 10 percet a szabványos hatótávolságú akkumulátorral. A járművezetők az autó feltöltésére kompatibilis szokványos háztartási csatlakozóaljzatot is használhatnak az ICCB-kábel (kábeles vezérlődoboz) segítségével. A töltőport a jármű elején, a Hyundai embléma mellett található. A Kona Electric az ügyfelek változó életmódjának megfelelõen fejlett kapcsolódási és navigációs funkciókkal rendelkezik. A vezetõ okostelefonjának zökkenõmentes csatlakoztatása, valamint az autó működtetésének még intuitívabbá és biztonságosabbá tétele érdekében a Hyundai a Display Audio rendszert az alapfelszerltség részeként kínálja, mely Apple CarPlay, Android Auto és Bluetooth kapcsolaton keresztül érhetõ el. Így a felhasználók mind zenéjüket, telefonjukat és navigációs funkcióikat is vezérelhetik a 7"-os kapacitív színes LCD érintőképernyő segítségével, miközben továbbra is az útra összpontosítanak. Ezenkívül, a 7”-os információs képernyő a műszerfal közepén található, a két kijelző között – ez a Kona Electric alapfelszereltségének a része. Az ügyfelek választhatják a 8”-os navigációs rendszert is, amely ugyanazokat a kapcsolódási lehetőségeket kínálja Apple CarPlay, Android Auto és Bluetooth technológiával. Valamint tartalmaz egy ingyenes hétéves előfizetést a LIVE szolgáltatásokra, amelyek valós időben frissített információkat szolgáltatnak az időjárásról, a forgalomból és a sebességmérő kamerákról (ahol törvényileg engedélyezett), valamint az érdeklődési körnek megfelelő internetes keresésekről. A navigációs rendszer 3D-s térképeket és a Hyundai egyedülálló Lifetime Mapcare**-jét is tartalmazza, ingyenes éves térképekkel és szoftverfrissítésekkel együtt.
Kona Electric Exterior 11A működtetés fokozása érdekében mindkét rendszer dinamikus terelővonalakkal ellátott tolatókamerát is tartalmaz. A KONA Electric indukciós töltőfelülettel (Qi szabvány) rendelkezik, hogy az utasok telefonjai mindig fel legyenek töltve. A telefon töltöttségi szintjét egy fölötte elhelyezett apró jelzőlámpa mutatja. A műszerfal központi kijelzője emlékeztető jelzést mutat az autó leállításakor, így a telefont nem felejtik el kivenni a bent tartózkodók. A vásárlók további eszközeinek csatlakoztatásához a vadonatúj KONA Electric alapfelszereltségét képezi egy USB port és egy AUX csatlakozó is. Manapság az ügyfelek szeretik kedvenc zenéiket az autójukban hallgatni, ezért a vadonatúj Kona Electric csúcsminőségű Krell hangrendszert kínál, nyolc hangszóróval, köztük két 20 mm-es magassugárzóval, négy 160 mm-es mélysugárzóval, egy 100 mm-es központi hangszóróval és egy 200 mm-es mélynyomóval. A nyolc csatornás erősítő csatornánként 45 watt-tal biztosítja a hangminőség maximalizálását az utastérben. A Kona Electric a Hyundai SmartSense legmodernebb aktív biztonsági és vezetéstámogató funkcióival rendelkezik, melyek megfelelnek a legmagasabb szintű európai biztonsági előírásoknak: stop&go funkcióval felszerelt “intelligens” sebességtartó automatika (Smart Cruise Control with Stop & Go), elülső ütközésre figyelmeztető rendszer gyalogosfelismerő móddal, aktív sávtartó rendszer (alapfelszereltség), holttér-figyelő rendszer, mögöttes keresztirányú forgalomfelügyelet, vezető éberségének csökkenésére figyelmeztető rendszer és sebességkorlátozásra figyelmeztető rendszer.
Kona Electric ClusterAz SCC az autó elején elhelyezett radarérzékelők és a Stop & Go funkció segítségével állandó sebességben és távolságra tartja a járművet az előttünk haladó járműhöz képest és automatikusan gyorsul vagy fékez. Amennyiben leáll a forgalom, a Stop & Go rendszer a féket mindaddig alkalmazza, amíg az autó meg nem áll, illetve a kívánt sebességre gyorsít, amint az út tiszta lesz. Ha a jármű három másodpercnél hosszabb időre megáll, a vezetőnek újra be kell kapcsolnia a rendszert a kormánykeréken található kezelővel vagy a gázpedál rövid megnyomásával. A rendszer 0 és 180 km/h között működik. A vadonatúj Kona Electric tartozéka az elülső ütközésre figyelmeztető rendszer gyalogosfelismerő móddal (FCA), mely fejlett aktív biztonsági funkciójával figyelmezteti a járművezetőket a vészhelyzetekre, szükség esetén pedig fékez. Az elülső radar és a kameraérzékelők segítségével az FCA három szakaszban működik. Kezdetben fény-és hangjelzésekkel figyelmezteti a vezetőt, ellenőrzi a féket az ütközési veszélyhelyzetnek megfelelően, és amennyiben az ütközés elkerülhetetlen, a legnagyobb fékerőt alkalmazza az ütközés elkerülése vagy a károsodás minimalizálása érdekében. Amint egy gépkocsit vagy gyalogost érzékel az autó előtt 8 km/óra vagy annál nagyobb sebességgel, a rendszer aktiválódik. Az aktív sávtartó rendszer a jármű helyzetének érzékelése révén riasztja a vezetőt, ha 60 km/óra sebesség felett nem biztonságos manővereket végez. A sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDW) hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, még mielőtt az autó áthaladna a fehér, szürke vagy kék sávelválasztó vonalakon, valamint, az úttestbe süllyesztett kerek sávelválasztókon.
Kona Electric Exterior 19Az aktív sávtartó rendszer (LKA) az autót a biztonságos helyzetbe kormányozva segíti a sofőrt. A rendszer a kormány irányításával segíti a vezetőt, hogy a sáv középsõ részén maradjon az autóval. A rendszer autópályán és városban egyaránt működtethető 150 km/ó sebességig. Az LFA és az SCC együttesen biztosítja a legmagasabb szintű vezetői kényelmet. A Holttér-figyelő rendszer is radart használ, így figyeli a hátsó sarkokat és ha másik járművet észlel, fényjelzéssel figyelmeztet a külső tükrökön. Ha ilyenkor a vezető bekapcsolja az irányjelzőt, hangjelzés szólal meg. Ez történik sávváltáskor is, ha a holttérben másik járművet észlel. A hátsó sarokban elhelyezett radarral a mögöttes keresztirányú forgalomfelügyelet (RCCW) a rosszul belátható, szűk területekről történő kitolatásnál csökkenti a közeledő járművekkel való ütközés kockázatát. Radarok segítségével a jármű mögött 180 fokos szögben érzékeli a közeledő keresztirányú forgalmat, és az RCCW fény- és hangjelzésekkel figyelmezteti a vezetőt. A vezető éberségének csökkenésére figyelmeztető rendszer (DAW) a biztonságot és a kényelmet egy teljesen új szintre emeli azáltal, hogy folyamatosan figyeli és elemzi a vezetési szokásokat, olyan bemeneti adatok segítségével, mint a kormányszög, a kormányzási nyomaték, a jármű sávon belül elfoglalt helye. Amikor a DAW rendszer a vezető fáradságát vagy figyelmének elterelődését észleli, akkor hangjelzéssel hívja fel erre a vezető figyelmét és egy megjelenő üzenetben pihenést javasol. Az intelligens sebességkorlátozó figyelmeztetés az auto elején elhelyezett kamerát és a navigációs rendszerből származó információt használja az út során érvényes sebességkorlátozó táblák azonosítására, így a sebességhatárt valós időben jeleníti meg. Az információ megjelenik mind a navigációs rendszer kijelzőjén, mind a TFT kijelzőn.
Kona Electric Exterior 27A fényszórók a legmodernebb LED technológiával rendelkeznek, amely hosszú élettartamú nappali fényviszonyoknak megfelelő világítást és a halogén lámpáknál jelentősen alacsonyabb energiafogyasztást biztosít. Automata módba kapcsolva a távolsági fényszóró asszisztens (HBA) érzékeli mind a szembejövő, mind pedig az ugyanabban a sávban az auto előtt haladó járműveket éjszaka, és ennek megfelelően lekapcsolja a távolsági fényszórót, ezzel csökkentve a többi vezetőt érő vakító hatást. Amikor nem érzékel más járművet a közelben, a rendszer automatikus újra aktiválja a távolsági fényszórót. A statikus tompított fényszóró asszisztens (LBA-S) a jármű sebességétől és a kormányszögtől függően kapcsolja fel és le a kiegészítő világítást. A vadonatúj Kona Electric élvezi a nagy szilárdságú acél, a nagyfokú energia elnyelő képesség, illetve a csekély mértékű alakváltozás nyújtotta kiváló ellenállóképesség előnyeit, ezáltal utasait még ütközéskor is meg tudja védeni A nagy területen alkalmazott forró sajtolás és a rendkívül nagy szilárdságú acélból készült gyűrű alakú kabinhéjszerkezetnek köszönhetően a legmagasabb ütközésállóság érdekében a biztonsági zóna kibővült. A kabin multiload-áteresztő szerkezete szétoszlatja az energiát ütközés esetén, és csökkenti annak hatását. A Kona Electric belterében körbe összesen hat légzsákot építettek be (kettő elöl, kettő oldalt és két függönylégzsák az első és második üléssor között, amely a vezetőt és utast egyaránt védi).