Honda NSX - Kiböjtöltük!

Úgy vártuk, mint a Messiást! Na, ja, a Honda mindent meg is tett ennek érdekében. Jó párszor elhúzta előttünk a mézesmadzagot: először csak pletykáltak róla, aztán megmutatták a prototípust, majd kicsit változtattak rajta és elvitték egy másik kiállításra, s így tovább... közben pedig Vasember is meghajtotta a Bosszúállók című mozifilmben. Hogy még cifrább legyen a helyzet: roadster változatban. De végül csak kiböjtöltük, s ami a lényeg, elsőre úgy tűnik, megérte!

hondansx19Éppen huszonöt évvel az eredeti NSX bemutatása után, a régóta várt, új generáció Detroitban, az Észak-Amerikai Nemzetközi Autókiállításon lépet porondra, szemet gyönyörködtető vörös karosszériával és különleges, a saját ikerturbós motorja által szolgáltatott zenei aláfestés kíséretében.

Miként a „New Sports eXperience jelmondat is hirdeti, az új NSX valami igazán újat hoz a szuper-sportkocsik világába, akárcsak az első nemzedéke. „Arra törekedtünk, hogy az új NSX megőrizze elődje legjobb tulajdonságait, ugyanakkor olyan sportkocsi szülessen, ami új szintre emeli a vezetési élményt, s minden egyes alkatrésze műremek" – mondta Mike Accavitti, az Acura üzletág vezetője. "Ennek az autónak lelke van, így azonnal kialakul a kötődés a pilóta és az NSX között” - fűzte hozzá sejtelmesen. Hát, akkor lássuk!
hondansx32Habár az NSX tervezésekor tiszta lappal indultak a mérnökök, a japán kétüléses sportkupé mégis a klasszikus építésmódot követi: karosszériája széles és alacsony, orra felettébb agresszív, fara pedig az első kiadást idézi. Egyszerre modern, vonzó és funkcionális, jellegzetes oldalsó légbeömlői és lebegő hatást keltő C-oszlopai úgy szabályozzák a levegő áramlását, hogy kellő hűtést kapjon a motor, egyszersmind biztosítják a remek úttartáshoz szükséges leszorítóerőt. A Honda „Interwoven Dynamic Designnnak” hívja ezt, amikor is „a stíluselemek megbonthatatlan formai egységet képeznek, és emellett hozzájárulnak a nagy teljesítményhez.
hondansx20Hogy a modell igazodjon az új, hosszában elhelyezett, V6-os, kilencfokozatú automatikus váltóval társított erőforráshoz, a sorozatgyártású kasztnit nyolc centivel meghosszabbították, illetve két és fél centivel kiszélesítették, tovább kicsit előrébb hozták a kabint is a 2012-es koncepcióautóhoz viszonyítva. Ezen túl módosítottak a motorháztetőn és az első lökhárítón is, valamint optimalizálták a hátsó spoiler alakját is.
acuransx13Az NSX belső tere szintén különleges. Nemcsak azért, mert a pilóta messzire beláthatja maga előtt az utat, hanem abból kifolyólag is, hogy mennyire egyszerűen, ösztönösen irányíthatja az autót, miközben a kategória egyik legkényelmesebb kialakítása fogadja. Még az ülések is szokatlanul komfortosak a kiváló oldaltartásuk ellenére, s a ki- és beszállás sem okozhat gondot az utasoknak. A műszeregység szintén elismerést érdemel, hiszen a dinamikus TFT-kijelző az Integrált Dinamikai rendszer összes adatot megjeleníti, amit a sofőr csak megkíván. A kézzel készülő, bőrkárpitozású műszerfal a meztelen sportmotorok stílusét idézi, és esztétikai funkcióján túl a karosszéria merevségéhez is hozzájárul, csakúgy, mint az ultravékony, mégis szupererős A-oszlop. A legfontosabb talán mégis az, hogy a sport-hibrid hajtásláncot aktiváló Power-gomb a középkonzolon kapott helyet. Huh!!!
acuransx11Nem vitás, hogy az Acura/Honda fejlesztői minden tapasztalatukat belesűrítették a modellbe, így jöhetett létre a Super-Handling All-Wheel Drive (SH-AWD) rendszer, minden idők egyik legkifinomultabb, legfejlettebb, legintelligensebb hajtáslánca. Az NSX szíve egy vadonatúj, középre helyezett, 75 fokos hengerszögű, DOHC-vezérlésű, V6-os ikerturbós benzinmotor, amihez kilencfokozatú automatikus váltót kapcsoltak a tervezők. Részletmegoldásai egyenesen a motorsportból érkeztek, így például a kompakt szelepvezérlés és az alacsony súlypontot biztosító szárazkarteres kenési rendszer. A kilencfokozatú erőátvitel ráadásul villámgyorsan kapcsol, a visszaváltásoknál pedig az ideális fordulatszámra pörgeti a motort. A hátsó, közvetlen hajtású villanymotor a váltó és a V6-os között kapott helyet, alkalmazása a gyorsítást, a lassítást és a váltást is hatékonyabbá teszi. Az első kerekeket különálló, független teljesítményleadású elektromotorok hajtják, melyek azonnal, késlekedés nélkül bekapcsolódnak a hajtásba, ha a biztos úttartás úgy kívánja. A bal és jobb oldal közötti erőelosztást intelligens vezérlőegység szabályozza az aktuális viszonyoknak megfelelően.
hondansx02Anno az NSX volt a világ első alumíniumkarosszériás szuper-sportkocsija, az új generációnál pedig számos új, különleges anyag és innovatív gyártási eljárás mutatkozott be. Maga a kocsitest egy alumíniumból, szupererős acélból és egyéb speciális anyagokból készülő, ultramerev, különleges hegesztési technikával összeillesztett belső keretre épül, ehhez kapcsolódik a szénszálas padlólemez. A speciális kasztni és építésmód osztályának legalacsonyabb súlypontú szereplőjévé teszi az NSX-et. Futóműve négy teljesen független, alumíniumból készülő felfüggesztésből áll össze, az autó kiemelkedő teljesítményét 245/35Z R19 (elöl) és 295/30Z R20 (hátul) méretű, nagy teljesítményű ContiSportContact™ abroncsok továbbítják az aszfaltra. Szintén elsőrangú a könnyen kezelhető, lineáris erőleadású a fékrendszer is, amelyet hatdugattyús első és négydugattyús hátsó féknyergek, illetve karbon-kerámia féktárcsák alkotnak.
hondansx09A Sport Hybrid Super-Handling All Wheel Drive (Sport Hybrid SH-AWD), magyarul szuperkezességet biztosító összkerékhajtási rendszer minimálisra csökkenti az NSX reakcióidejét, ezáltal az autó azonnal válaszol a kormánymozdulatokra, valamint a fék- és a gázpedál lenyomására. Eközben a dinamikus mivoltát az Agilis Vezetési Segédlet (Agile Handling Assist - AHA) fokozza, ami úgy szabályozza a fékerőt, hogy az NSX minél fordulékonyabb és stabilabb legyen. Mindezek felett a tekerőgombos - Quiet, Sport, Sport+ és Track üzemmódokat felajánló - Integrált Dinamikai Rendszer (Integrated Dynamic System) segítségével a vezető kedve szerint szabályozhatja a motor, a váltó és a futómű működését, illetve az erőmű hangját. Ha a Quiet mellett dönt, kis sebességnél és távolságnál csupán az elektromotorok dolgoznak, Dynamic-nál az NSX reakciói gyorsabb válnak, majd a Sport és Sport+ állásnál még rövidebb lesz a reagálási idő. A sort a Track menüpont zárja, ezt választva a végsőkig kiaknázható az NSX teljesítménye.
hondansx34Ráadásként az NSX ún. Launch módban is használható, ilyenkor a teljes hajtáslánc (az Otto-motor és a három elektromotor) készenlétben áll, s amint a pilóta rálép a gázra, azonnal megindul a vehemens gyorsulás.
Az Acura/Honda választékának csúcsmodelljeként fellépő, teljesítmény és presztízs terén egyaránt a legmagasabb színvonalat képviselő NSX értékesítése a nyáron indul, az első példányokat az év végén vehetik át a szerencsés tulajdonosok.