Audi R8 2019 - „A pályán született, az utakra épült”

by Mészáros Gergely

Vagy, ahogy Oliver Hoffmann, az Audi sport GmbH műszaki igazgatója fogalmaz: „A motorsport a DNS-ünk része. Nincs még egy olyan autó, amely ennyire közeli rokonságban lenne az autósporttal, mint az R8, hiszen alkatrészeinek 50 százaléka megegyezik az R8 LMS GT3 modellel, az R8 LMS GT4 modellel pedig még nagyobb, 60 százalékos az egyezőség.”

Nem véletlen, hogy ősszel, Párizsban először az ügyfélsport program részeként, a gyorsasági és megbízhatósági versenyeken világszerte sikerrel szereplő R8 LMS új verziója debütált, majd csak ezt követően érkezett meg az új közúti verzió. Melynek szíve egy 10 hengeres szívó benzinmotor, azonnali reakciókkal, páratlan hangzással, magas fordulatszám-tartománybeli működéssel és kétféle teljesítményváltozattal. Ennek megfelelően a tökéletesített quattro összkerék-hajtással szerelt csúcsmodell lélegzetelállító menetdinamikát kínál, a 610 lóerős erőmű segítségével 3,2 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra a könnyűszerkezetes építésű sportkocsi, s akár 330 km/h-val is képes repeszteni.
A Győrben készülő, igen kompakt aggregátban külön hűtés gondoskodik a motorolaj megfelelő hőmérsékletéről, többek között a szárazkarteres olajozást is az autóversenyek világából vette át az Audi. Ennek is köszönhető, hogy az erőforrást extrém alacsonyan tudták beépíteni, ami alacsony tömegközéppontot eredményez. Közben a szivattyú minden körülmények között – még 1,5 G-s oldalgyorsulás során is – megfelelő kenőanyag-ellátást biztosít. A V10-es egység hatékonyságát bizonyítja, hogy közel azonos hajtástechnológiát használnak a versenypályákon az R8 LMS GT3-as és az R8 LMS GT4 gépek is. Végül, de nem utolsósorban mindkét motor benzines részecskeszűrővel is el van látva.
AudiR8dHogy a brutális teljesítmény ne vesszen kárba, módosították a felfüggesztést is, ezáltal még nagyobb stabilitást és pontosságot nyújt a pilóta számára a középmotoros sportkocsi. Tovább finomították az elektromechanikus szervokormány, valamint az opcionálisan elérhető dinamikus kormányzás hangolását, így még precízebbek az útról érkező visszajelzések a teljes sebességtartományban. Ráadásul a vezető a motortól függően három – száraz, nedves illetve havas úthoz alkalmazkodó - programot is választhat a performance profilon belül - a már jól ismert „Audi drive select rendszer” segítségével. Ez a legfontosabb dinamikai paramétereket az út súrlódási együtthatójához igazítja hozzá. Mindemellett a továbbfejlesztett elektronikus menetstabilizáló rendszernek (ESC) és a csúcskategóriát képviselő fékeknek hála, az új Audi R8-nak 1,5 méterrel csökkent a fékútja a 100 km/óra sebességről álló helyzetre történő fékezés során. 200 km/óra sebességről pedig akár 5 méterrel is rövidülhet ez az érték, de természetesen mindkét esetben a külső körülmények is befolyásolják az eredményt. Egyébként a hagyományos acél helyett kerámia tárcsákat is kérhet a tulajdonos az extralistáról, némiképp hozzájárulva az autó visszafogott tömegéhez.
AudiR8rUgyanez a helyzet az ultrakönnyű kivitelű, 20 colos fényes könnyűfém felnikkel is, melyek az alap gyári 19 colos kerekeket leváltva hajszálpontos irányíthatóságot garantálnak. Továbbá a kocsi orr részén található (opcionálisan) alumíniumból vagy CFPR szénszálas anyagból készült stabilizátor is két kilogrammal csökkenti az R8-as súlyát.
AudiR8hAz új R8 frissített karaktere már első ránézésre is észre vehető, elsősorban a szélesebb és laposabb Singleframe hűtőrács miatt, melyet nagyméretű légbeömlő sávok határolnak. A „motorháztető” és a hűtőrács közötti lapos bemetszések a márka ikonjával, az Audi Ur-quattro modellel való rokonságot idézik. A motortérben a légszűrő egy új, három részes takarólemez alatt kap helyet, ennek anyaga lehet műanyag vagy akár szénszálas is.
AudiR8mAz R8 vásárlók - kiviteltől függően - három külső csomaggal spécizhetik fel a kedvencüket: számos kiegészítővel módosíthatják az első lökhárítót, az oldalsó küszöböket és a diffúzort, vagy például fényes fekete színben is megrendelhetik az Audi négy karikáját és a további jelvényeket. Két új metálfény is felkerült az opciós listára: mostantól Kemora szürke és Ascari kék fényezéssel is megvásárolható az R8.
Az új R8 modellek Németországban és a többi európai piacon 2019. első negyedévében érkeznek a kereskedésekbe.