Nissan Qashqai 2019 - Telitalálat

by Mészáros Gergely

Nem véletlenül Európa legnépszerűbb crossovere a Nissan Qashqai: divatosan modern formája mellé praktikus és tágas belső, valamint fejlett biztonsági arzenál társul. A nyerő csomagot mostantól hatékonyabb motorkínálat, továbbá egy felhasználóbarát infotainment rendszer varázsolja még kívánatosabbá. Az újdonságot a legerősebb erőforrásával és egy hozzá kapcsolódó duplakuplungos automata váltóval próbáltuk ki a magyarországi menetpróbán.

Bármilyen meglepő is, a Nissan Qashqai legizmosabb kiadásában egy mindössze 1.3 literes, négyhengeres, turbófeltöltéses benzines egység dolgozik, 160 lóerőnyi maximális teljesítményt és 260/270 Nm-nyi csúcsnyomatékot mozgósítva. Persze, ha jobban belegondolunk, akkor nincs is miért annyira csodálkoznunk, hiszen a „Downsizing”, azaz a méretcsökkentés, illetve a kis hengerűrtartalmú, turbós aggregátok korában élünk, s azt is pontosan tudjuk, hogy egy literből akár 180 lóerőt is ki lehet préselni.
Vagyis a Nissan Qashqai is beállt a sorba, ami nekünk – főleg a vásárlóknak – nem rossz hír. A Renault-Nissan- Mitsubishi Alliance és a Daimler közös szerelemgyereke ugyanis majd’ kizárólag pozitív tulajdonságokkal bír, amit a kétszáz kilométernél is hosszabb menetpróba is igazolt. De előbb nézzük a kétféle teljesítményszinttel és kétféle váltóval megvásárolható egység műszaki jellemzőit.
A kompakt, kis tömegű benzinmotor új, háromszög alakú „delta” hengerfejet kapott, a befecskendezők pedig a jobb égés érdekében centrálisan helyezkednek el. A kipufogó leömlőjét pedig részben integrálták a hengerfejbe, ezáltal hatékonyabban hűthető a kipufogógáz, tökéletesebb az égés. Emellett a rendszert egy benzin-részecskeszűrővel is felszerelték. Most először, plazmafáklya használatával vékony rétegben egy rendkívül erős acélt permeteztek a hengerfuratokra, ennek köszönhetően nemcsak a súly, hanem a szabályozatlan robbanások mennyisége is jelentősen csökkent. Az „e-waste gate-nek”, magyarul a motorral hajtott keringetőszeleppel ellátott turbófeltöltőnek hála, különösen alacsony fordulaton javult a turbó reakciója. Végül, de nem utolsósorban már egy 250 báron üzemelő közös nyomócső gondoskodik az üzemanyag-ellátásról.
nissanqashqai133dct2019nMindezek összességében nagyobb teljesítményt, csendesebb üzemet, visszafogottabb fogyasztást és károsanyag-kibocsátást, s ezzel párhuzamosan kedvezőbb fenntartási költségeket eredményeznek. A 160 lóerős változat – a teljesen új, hétfokozatú DCT automataváltóval kiegészítve – az életben is remekül vizsgázott. Kifejezetten könnyedén mozgatta a Qashqait, méghozzá annyira, hogy (kizárólag) a működését figyelve nehéz elhinni, hogy csak 1.3 literes. Rugalmas: alacsony fordulaton is húz, a magasabb fordulatszám-tartományban sem fogy el, erejére jellemző, hogy nem gond neki a sztráda sem, úgy lépi át a megengedett legnagyobb sebesség-határt, hogy észre sem vesszük. Ehhez az utastér csendessége is hozzájárul, hiszen nem pusztán a motor orgánuma visszafogott, de a szél- és futómű-zaj is elfogadható. Élvezet vezetni, s valószínűleg a hosszú utazások sem túl megterhelőek vele. Ugyanez az erőmű kapható hatfokozatú manuális váltóval is, illetve egy kisebb teljesítményű verzióban, míg a 160 lóerős a régi 1.6 DIG-T-t, addig a gyengébb, 140 lovas a szintén leköszönő 1.2 literes DIG-T motort váltja le. Utóbbihoz csupán hatfokozatú kézi váltó és 240 Nm-es maximális nyomaték jár.
nissanqashqai133dct2019jDízelfronton is jelentős változások történtek, a megújult Qashqaiba belekerült az 1.5-ös dCi frissített variánsa. A továbbfejlesztett dCi 5 lóerővel többet kínál az elődjénél, vagyis immár 115 lóerős, s noha csúcsnyomatéka maradt a régi, az új overboost funkció ideiglenesen – mintegy 15 másodpercig – plusz 25 Nm-t biztosít a pilótának. Szintén újdonság az az AdBlue-adalékot használó katalizátortechnológiája, amely csökkenti a nitrogén-oxidok (NOx) kibocsátását. Egyébként az erőforrás alkatrészeinek több mint 90 százaléka módosítva lett, beleértve az olajhűtőt, olajszűrőt, kettőstömegű lendkereket, vákuumszivattyút és a nagynyomású üzemanyag-szivattyút.
nissanqashqai133dct2019connect01Ennyit a japán crossover motorjairól, most következzen az új NissanConnect infotainment rendszer, mely zökkenőmentes kapcsolatot garantál a jármű és a vezetője között. Az okostelefonok egyszerű integrációját lehetővé tévő Apple CarPlay és Android Auto alkalmazások már a második – Acenta – felszereltségi szinttől elérhetők, s a navigációs rendszer térkép- illetve szoftverfrissítései is megoldhatók az Interneten keresztül. Érdemes letölteni a Door to Door Navigation applikációt is, ezzel a tulajdonos a NissanConnect összes funkcióját elérheti a telefonján is, valamint akár az irodában vagy otthon is megtervezheti az útvonalat, majd elküldve azt a Qashqainak, az indulásnál azonnal kezdődhet a navigálás. Természetesen hangvezérléssel is vezérelhető egy csomó funkció, köztük a híváskezdeményezés vagy a zenelejátszás. Mindezen túl a 7 colos érintőképernyőn futó rendszernek része a TomTom Premium Traffic szolgáltatás is, amely rendkívül pontos és valós idejű forgalmi információkkal segít az utazási idő optimalizálásában.

A Qashqai eddig is az egyik kedvenc szabadidő-autónk volt. Az új 160 lóerős, benzines erőforrással és duplakuplungos automatával szerelt modell még inkább telitalálatnak tűnik, s valószínűleg a 140 lovas sem sokban marad el a képességei terén. Utóbbi Visia (alap)felszereltséggel – akciósan – 5.500.000 forinttól megvásárolható. S álljunk meg még „egy szóra”, ne feledkezzünk meg a Qashqai magas színvonalú és intelligens vezetéstámogató technológiáiról sem. Bár teljesen önállóan még nem képesek irányítani az autót, de nagyban megkönnyítik, kényelmesebbé és biztonságosabbá teszik az autózást. Most viszont már tényleg viszlát!