Ford Focus Active 2018 - A kalandor

by Mészáros Gergely

Az emelt hasmagasságú Active verzió a Focus magabiztos, ösztönös és élvezetes vezethetőségét a SUV-okra jellemző sokoldalúsággal párosítja, s így már rossz minőségű utakon is remekül teljesít. Következzenek a részletek!

Az új Focus – az idén bemutatott Fiesta mellett – már a második modell a Ford új Active termékcsaládjában. Nem véletlenül, hiszen „a Ford SUV-modellek októberi értékesítése több mint 19 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, és jelenleg az Európában eladott Fordok több mint egyötöde SUV. A vadonatúj Focus Active nemcsak stílusában illeszkedik ehhez a trendhez, hanem olyan szolgáltatásaival is, mint az Üzemmód-választó új opciói, amelyek révén az aktív életmódú családok immár a rosszabb utakat is meghódíthatják autójukkal” - nyilatkozta Roelant de Waard, a Ford Európa marketingért, értékesítésért és szolgáltatásokért felelős alelnöke.
Az ötajtós és kombi karosszériával is válaszható Focus Active alapját az a kifinomult (SLA, azaz eltérő hosszúságú lengőkarokkal szerelt, független hátsó felfüggesztéssel bíró) futómű-konfiguráció adja, mely ezúttal kifejezetten az emelt hasmagassághoz igazított, egyedi méretezésű rugókkal, lengéscsillapítókkal, kanyar-stabilizátorokkal, valamint első-hátsó gömbcsukló-geometriával rendelkezik. Az elöl 30, hátul 34 milliméterrel megemelt Focus a rossz utak hatékony legyűrése és a strapabírás érdekében magasabb oldalfalú, 215/55 R17 méretű gumiabroncsokon gördül, ugyanakkor 18 colos könnyűfém keréktárcsák is elérhetők az autóhoz, 215/50 R18-as gumikkal.
A Focus Active másik alappillérét az Üzemmód-választó két új opciója jelenti: a Normal, Eco és Sport lehetőségek mellett megjelenik a Csúszós út és a Lendület beállítás is. Előbbi úgy változtatja meg az ESC és a Kipörgésgátló reakcióit, hogy a vezető a rossz tapadású útfelületeken, például havon vagy jégen is magabiztosan uralhassa az autót. Ilyenkor a kerekek még kevésbé hajlamosak a kipörgésre, különösen, amikor a jármű álló helyzetből indul el, s a gázreakciók is passzívabbak lesznek. Utóbbi pedig segít mozgásban tartani az autót a lágy és képlékeny útfelületeken, például homokon. Ekkor a blokkolásgátló több csúszást engedélyez a kerekeknek, illetve kevésbé aktív a kipörgésgátló, hogy a gumiabroncs barázdáiból kipöröghessen a beletapadt homok, hó vagy sár.

Emellett – akárcsak a többi Focus esetében – az Active gépházteteje alatt is modern EcoBoost – 1.0 és 1.5 literes - benzinmotorok és finom járású – 1.5 és 2.0 literes - EcoBlue dízel erőforrások dolgoznak. Mindegyikhez alapáron jár a kocsik üzemeltetési költségét csökkentő Auto Start-Stop rendszer, miközben a vonóerőt hatfokozatú manuális vagy nyolcfokozatú automata váltó továbbítja a kerekekhez.
fordfocusactivewagon2018kA Focus Active különleges, az aktív életstílushoz alkalmazkodó kemény karakterét egyedi dizájnelemek hangsúlyozzák. A hálómintás, sötét színű hűtőrácsot például sötét keret szegélyezi, és a jármű oldalán - az első lökhárítótól kezdve, a kerékíveken át, egészen a hátsó részig - látványos védőelemek futnak végig. Emellett spéci az első-hátsó lökhárítója is, akárcsak az ezüstszínű alsó burkolólemezek és a könnyűfém felnik. A színpaletta is bővült, új a Metropolis White és Orange Glow fényezés.
fordfocusactivewagon2018iTermészetesen az utastérben is megmutatkozik a crossover markáns egyénisége, a magas oldalpárnázású üléseket nem mindennapi, Active szövetkárpit borítja, melyet kék öltések díszítenek. A küszöbön is feltűnik az Active felirat, a kiváló minőségérzetről pedig bőrborítású kormánykerék és váltógomb, ragyogóra fényezett műszerfal- és ajtópanel-betétek gondoskodnak. A Focus Active helykínálatát sem érheti panasz, a bőséges térérzethez – a nyújtott tengelytávon túl – olyan apróságok is hozzájárulnak, mint az elődjéhez képest keskenyebb kialakítású középkonzol, az elektromos parkolófék vagy a nyolcfokozatú automataváltó forgókapcsolója. Mindezen túl számos praktikus és kényelmes megoldást nyújt a kalandvágyó családok számára: így például a kombi változat csomagtér-ajtaja kézhasználat nélkül is kinyílhat, elég meglendíteni a lábunkat a lökhárító alatt. A raktérben meg akár egy 1653 literes kutyaketrec is elfér. Közben a kalaptartó a padló alá rejthető, a 8 colos érintőképernyővel ellátott SYNC3 kommunikációs és szórakoztató rendszer pedig akár hangutasításokkal is vezérelhető. Persze az Apple CarPlay and Android Auto™ alkalmazásokkal is kompatibilis, valamint prémium minőségű B&O PLAY hifi is beikszelhető az extralistán. Feltétlen említést érdemel még a FordPass Connect fedélzeti modem-technológia, ami akár 10 készülék csatlakoztatására is alkalmas mobil WiFi-hotspottá alakítja a Focust.
fordfocusactivewagon2018gVégül, de nem utolsósorban az Active kínálatában is megtalálhatók azok a fejlett vezetéssegítő berendezések, melyek az új Focusban debütáltak. Ezekkel a pilóta ösztönösen, stresszmentesen és kényelmesen vezethet. Jöjjön néhány közülük! Az Adaptív Sebességtartó Automatikát immár Stop & Go, Sebességkorlátozásra Figyelmeztető és Sávközép technológiák egészítik ki. Az új, kamerával működő Prediktív kanyarfénnyel és Jelzőtábla-felismerő világítással támogatott Adaptív Fényszóró előre a helyes irányba állítja a sugárnyalábot. Az Aktív Parkolóasszisztens 2 maga választja ki és kapcsolja a megfelelő sebességfokozatot, illetve kezeli a gázt és féket, ezáltal teljesen automatikusan végzi el a parkolási manővert – mindezt egyetlen gombnyomásra. A Kikerülő Kormányzási Asszisztens pedig abban segít, hogy a vezető egy elkerülő manőverrel megakadályozza az ütközést az előtte hirtelen megálló vagy erősen lassító járművel.
fordfocusactivewagon2018bA vadonatúj Focus Active már megrendelhető a márkakereskedésekben. Az autó a Ford németországi, saarlouisi üzemében készül, az iparágban élenjáró gyártási technológiák alkalmazásával.