Porsche 911 2020 - A 992-es

by Mészáros Gergely

Szenzáció az AutósVilágban! Los Angelesben bemutatkozott a Porsche 911 nyolcadik generációja! Erősebb, gyorsabb, digitálisabb, mint valaha! A részleteket keressék lejjebb, az AutósVilágban!

Félreismerhetetlen Porsche génjeivel, erőteljesebb megjelenésével és 10,9 colos érintőképernyővel felszerelt belső terével az új 911 időtlen klasszikus és modern műalkotás egyszerre. S habár a zuffenhauseni újdonság azonnal Porscheként és 911-esként azonosítható, külső formaterve teljes egészében megújult annak érdekében, hogy az új nemzedék teljesítménybeli előrelépését hangsúlyozza. Sokkal szélesebbek például a kerékjáratai, melyekben elöl 20, hátul pedig 21 colos kerekek kaptak helyet. Ugyanakkor a LED-es fényszórók között a motorháztető jellegzetes törései a legelső 911 generációkat idézik fel, míg az elektromosan kiemelkedő, egyébként a karosszériába simuló kilincsek a 21 század technológiáját képviselik. Az erőteljes fart ezúttal a változó helyzetű légterelő és az elegáns fénycsík uralja, remekül kidomborítva a 911-es dinamikus egyéniségét.
A javarészt alumínium kaszni alatt megbújó belső tér szintén teljesen átalakult, az egyenes vonalakkal megrajzolt műszerfalat egyértelműen a 70-es évek 911-esei inspirálták. A tipikus központi fordulatszámmérő mellett két vékony, keret nélküli kijelző látja el a vezetőt információval. Ugyanakkor a PCM központi kijelzője immár 10,9 colos, új elrendezésének köszönhetően pedig gyorsan és figyelemelterelés nélkül működtethető. Ez alatt található egy kompakt kapcsolópanel, amelynek öt gombja közvetlen hozzáférést biztosít a jármű legfontosabb funkcióihoz. Digitalizáció tekintetében az új 911 egyértelmű lépést tesz a jövő irányába átfogó kapcsolódási lehetőségeivel, új alkalmazásaival és modern szolgáltatásaival. A széria PCM raj-intelligencián alapuló online navigációt és Porsche Connect Plus modult is tartalmaz.

A turbófeltöltésű boxerhatos motor új generációját még tovább fejlesztették, melynek köszönhetően az S modellek minden eddiginél erősebbek: 450 lóerősek. A tökéletesített befecskendezés, valamint a turbófeltöltők és a hűtésrendszer új konfigurációja még tovább fokozza az erőforrás hatékonyságát. Nem csoda, hogy mindkét 911 – a Carrera S és a Carrera 4S - négy másodpercen belül képes álló helyzetből 100 km/h-ra gyorsítani: a hátsókerekes 3,7, az összkerekes 3,6 másodperc alatt abszolválja a feladatot. Ami azt jelenti, hogy mindkettő 0,4 szekundummal teszi gyorsabbá a közvetlen elődöknél. Ez az előny ráadásul további 2 tizedmásodperccel növekszik az opcionális Sport Chrono csomag rajtautomatikájának köszönhetően. Végsebességük 308 km/h (911 Carrera S) és 306 km/h (911 Carrera 4S). Közben a vegyes fogyasztásuk 8,9 l, illetve 9,0 liter 100 kilométerenként.
porsche911carrera4s2020dÚj asszisztensrendszerei még biztonságosabbá teszik a mindennapi használatát: elsőként a világon a Porsche egy úgynevezett Wet üzemmódot is kínál. Ezzel a jármű magától észleli az útburkolaton lévő nedvességet, és ennek megfelelően hangolja át az autó vezérlő- és futóműrendszereit, valamint figyelmezteti a vezetőt, aki mindössze egy gombnyomással, vagy (Sport Chrono csomag esetén) a kormánykerék üzemmód-választó gombjával biztonságosabb beállításokat választhat. Ugyancsak széria a ráfutásra figyelmeztető rendszer, mely észleli a más közlekedőkkel való ütközés kockázatát, s szükség esetén vészfékezést is végez. Mindezen túl most először hőkamerás Night Vision Assist éjjellátó rendszer is elérhető opcionálisan a 911-hez. Az adaptív tempomat pedig automatikus távolságtartással, stop-and-go-, előzetes utasvédelem- és innovatív, autonóm Emergency Assist funkcióval bővült.
porsche911carrera4s2020dzsA 911 kínálatát három digitális szolgáltatás teszi igazán teljessé: a kivételes kirándulásokat elősegítő Porsche Road Trip alkalmazás, a Porsche 360+ személyi asszisztens és az internetes alapú Porsche Impact emisszió-kalkulátor az Ön egyéni széndioxid-lábnyomának semlegesítéséhez. A Porsche Road Trip nemcsak segít az utazások megtervezésében és végrehajtásában, hanem exkluzív hoteleket, éttermeket, érdekes pontokat és kilátókat is ajánl. A „Porsche Impact” pedig kiszámolja azt a pénzügyi hozzájárulást, amelyet a tulajdonosok azért fizethetnek, hogy felszabadítsák a széndioxid lábnyomukat. Választhatnak különböző nemzetközileg jóváhagyott klímaprojektek támogatása közül, melyek a szél-, víz- és napenergiára, valamint az erdővédelemre koncentrálnak.
porsche911carrera4s2020aAz új, klasszikus formájú 911 erősebb, gyorsabb, digitálisabb elődeinél. Intelligens vezérlési és futóműrendszerei, valamint innovatív asszisztensei pompásan egyesítik a farmotoros sportautó mesterien kompromisszummentes dinamizmusát a digitális világ igényeivel. Tagadhatatlanul a 21. század 911-ese.