Mazda3 2020 - A vágy négykerekű tárgya

by Mészáros Gergely

Bárcsak tovább tartana az élmény! A vezetése, az utazás benne, a munkába menés vagy a kirándulás vele, egyáltalán a birtoklása. A Los Angeles-i Autószalonon bemutatott vadonatúj Mazda3 ezt szeretné kiváltani belőlünk.

A Mazda az elmúlt évben tavaly meghirdette a „Fenntartható Zoom-Zoom 2030” jövőképét, mely azt vázolja, hogy milyen szerepet vállal a japán márka a bolygó, a társadalom és az emberiség előtt álló kihívások megoldásában. Ennek része az a célkitűzés is, hogy teljesebbé tegyék az ügyfeleik életét, akik aztán társként tekintenek az autójukra, miközben az elkíséri őket az életük útján. Ezáltal pedig hosszú távon is elköteleződnek egymás mellett, illetve a márka iránt. Ezt az új korszakot vezeti be az Mazda3, mely elsőként kínálja sorozatgyártásban azt - az összefoglaló néven - Skyactiv-járműszerkezetet, melynek többek között a Skyactiv-X forradalmi benzinmotor is a része.
Emellett a KODO dizájnnyelv érettebb kifejezési módját használja, avagy a japán esztétikumot feltérképezve teremt elegáns, kifinomult formavilágot. Az egyszerű, "egyetlen mozdulattal megrajzolt" sziluetten végigfutó fények és árnyékok, illetve tükröződések váltakozása élettel teli megjelenést kölcsönöznek az autónak, s bár mindkét változatot Mazda3-nak hívják, mégis erősen eltérő egyéniségek, saját arculattal. A hatchback érzelmekben gazdagabb dizájnnal, a sedan elegánsabb, magasabb presztízsű arányokkal szólítja meg a vásárlókat.
A „kevesebb több” esztétikai irányelvet szem előtt tartva alakították ki a tervezők a fényszórókat, melyek a KODO irányzat egyik sarkalatos pontjának számítanak. Ennek megfelelően minden szükségtelen elemtől megszabadultak, s csupán a lényeget hagyták meg: az így kapott új háromdimenziós lámpatestek ráirányítják a Mazda3 erőteljes fizikumára a fókuszt, egyúttal megkülönböztető jegyként is szolgálnak.

Ugyanígy az ötajtóshoz választható Polymetal-szürke fényezés is: a fém keménységét a műanyagokra jellemző, fényes simasággal ötvöző árnyalat magas minőséget tükröz, tónusa a beeső fénytől függően változik, kihangsúlyozva a modell szép vonalvezetését.
mazda3 2019nyUtasterében szintén a KODO dizájnt meghatározó „kevesebb több” szemlélet érvényesül. Egyúttal még szorosabbá válik a kocsi és a pilóta közötti kapcsolat: minden egyes elem közvetlenül a vezető felé fordul, a kezelőfelületet pedig tökéletesen vízszintes szimmetriában rendezték el. A különböző beltéri elemek sajátos, egyedi felületi kidolgozásúak, melyek a természetes bőr melegségét és gazdagságát fejezik ki. Az ergonómia is hibátlan a Mazda3-ban, az emberközpontú filozófia jól megfér a legmodernebb technológiákkal. Ehhez persze a nagyobb tartományban állítható volán, a szabályozható szögű ülőlap és a magasabbra költözött váltókar is hozzájárul. Új helyre kerültek a pohártartók is, a könyöklő hosszabb lett, s mind az aktív head-up display, mind a központi kijelző és a műszerfal letisztultabb képet mutat. De még az A-oszlop vastagságát és formáját is optimalizálták a mérnökök. A pihentető, kényelmes utazásban a gyári nyolc hangszórós audioberendezés helyett rendelhető 12 hangszórós Bose rendszer is közreműködik.
mazda3 2019gA Mazda Jinba-ittai vezetési ideológiájának értelmében az autónak a vezető szándékaival tökéletes összhangban kell működnie, így szavatolva a fokozott biztonságot és magabiztos, megnyugtató irányítást. Ennek érdekében tökéletesítették a Skyactiv technológiát, ennek során a testalkati és mozgás-jellemzőkön túl az érzelmi reakciókat is vizsgálták. Eredményként új generációs Skyactiv motorok kerültek beépítésre. Az európai kínálatában 1,5 és 2,0 literes Skyactiv-G erőforrások kaptak helyet. Emellett egy 1,8 literes Skyactiv-D dízel erőmű is rendelhető. Ám, ami a lényeg, hogy a Mazda3-ban vezetik be az innovatív Skyactiv-X SPCCI (gyertyavezérelt kompressziós gyújtású) aggregátot. Ez kiemelkedő gázreakciót, lenyűgöző forgatónyomatékot és lineáris teljesítmény-kifejtést biztosít, valamint könnyen felpörög. A benzines egységet a Mazda intelligens, új M Hybrid rendszere támogatja, amely még tovább csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, miközben fokozott vezetési élményt kínál, és kevésbé terheli a környezetet. Ugyanez a rendszer a Skyactiv-G motorokhoz is elérhető.
mazda3sedan 2019aMindemellett a Mazda3 i-Activ AWD összkerék-hajtással is megvásárolható lesz, a fejlett – „négy kerék függőleges terhelése” észlelés funkcióval bíró - rendszer a G-Vectoring Control Plus (GVC Plus) funkcióval teljes összhangban működve szabályozza a nyomatékmegosztást az első és hátsó kerekek között. Utóbbi a fékek segítségével közvetlenül képes szabályozni a perdületi nyomatékot. Így a Mazda pontosabban képes végrehajtani a vészhelyzeti kikerülő manővereket, és magabiztosabban irányítható a legkülönfélébb forgalmi helyzetekben, a nagysebességű sávváltásoktól kezdve a csúszós útfelületen történő haladásig. Feltétlen említést érdemel a Skyactiv-járműszerkezet részét képező futómű is, mely elöl MacPherson rugóstagokat, hátul frissen kifejlesztett csatolt hosszlengőkarokat alkalmaz. Az új geometria az erőhatások késlekedés nélküli átvitelét, illetve lineáris működést teszi lehetővé.
mazda3 2019iA felhasználói visszajelzések alapján a zaj- és rezgéscsillapítást hatékonyságán is javítottak a fejlesztők, többek között korlátozták a zajok keletkezését, és csökkentették azok hangerejét, valamint ezzel párhuzamosan szabályozták a hangok fluktuációját és irányát. Például a tetőkárpit és a padlószőnyegek kedvezőbb hangelnyelő tulajdonságai eredményesebben nyomják el a nagyfrekvenciás zajokat. Az optimalizált függőleges rugózási jellemzőjű abroncsok és a lehetséges támadási pontok megerősítése révén pedig a nem kívánatos rezgések átterjedése mérsékelhető az utastérbe.
mazda3 2019kVégül, de nem utolsósorban következzen a Mazda proaktív biztonsági rendszere, melynek egyik eleme a magas színvonalú i-Activesense „csomag”. Ebben benne van a vezetőfelügyeleti rendszer, a keresztirányú forgalomfigyelő, a sebességtartó automatika és így tovább.
mazda3 2019a„A Mazda történetében új fejezetet nyitó, vadonatúj Mazda3-ra nem kisebb feladat vár, mint hogy világszerte lenyűgözze ügyfeleinket, és örömöt okozzon nekik. A vadonatúj Mazda3 színesebbé és ragyogóbbá varázsolja a mindennapi utazásokat. A dizájn magával ragadó karaktere felkavarja az érzelmeket, a vezetés élesebbé teszi az érzékszerveket, így a napi ingázás is izgalmas felfedező útnak tűnik majd” – foglalta össze Kota Beppu, a modell programigazgatója az újdonság lényegét, mely a jövő év elején lép piacra.