Lexus LX - A legek Lexusa, Toyota-génekkel

by Szélpál Imre

Bár Észak-Amerikában is mind inkább teret hódítanak a kisebb motorral szerelt modellek, azért továbbra is jelentős piaca van az úgy nevezett teljes méretű SUV-oknak. Ez a kategória Európában – a zsúfoltabb városok és a szűkebb utak miatt – nem számíthat sok vásárlóra, ám a tengerentúlon komoly nimbusza és tekintélye van egy-egy 4x4-es, hétüléses luxusautónak. A Lexus LX a szegmens egyik kiemelkedő képviselője. Az Európában is forgalmazott legnagyobb Toyota Land Cruiser műszaki alapjait felhasználva a Lexus-változat a fényűzés, a teljesítmény és a tekintélyes megjelenés pazar példája.
Lexus LX 1A novemberi Los Angeles-i Autókiállításon az LX sorozat limitált szériája állt a porondra: az Inspiration kivitel mindössze 500 példányban készül. Az exkluzív modell speciális külső formai megoldásokat és különleges felszereltséget kap. Csak erre a modellre jellemző az Ónix fekete fényezés, a szintén fekete, 21 collos könnyűfém keréktárcsák, valamint a feketére fújt hűtőmaszk és a füstszürke krómbetétek a karosszérián. Emellett fekete betétek teszik elegánsabbá a fényszórókat, ködlámpákat, sötétítettek az üvegek, valamint füstszürke krómbetét került a hátsó lámpák köré, az ötödik ajtóra és rendszámtábla keretére is. Az utastérben a fekete tetőkárpit elegáns ellenpontja a Holdfény fehér fantázianevű bőr üléskárpit, illetve csak ebbe a limitált sorozatba kerülnek speciális anyagú és kivitelű szőnyegek, valamint a raktér padlóját borító betét.
Lexus LX 5A felszereltség a fényűző formanyelvhez illő módon hiánytalan. Az LX Inspiration modellekben az első kettő és a középső sor két szélső ülése egyaránt szellőztethető és fűthető. A Climate Concierge intelligens klímavezérlés automatikusan figyeli a hőmérsékletet az utastér mind a négy zónájában, s ennek megfelelően szabályozza a befújt levegő mennyiségét, hőmérsékletét, az ülésfűtést vagy szellőztetést, illetve a fabetétes bőrkormány fűtését is. Része valamennyi LX Inspiration modell alapfelszereltségének az utastéri szórakoztatórendszer, a 19 hangszórós, 450 watt zenei teljesítményt nyújtó Mark Levinson®1 Reference Surround hangrendszer, valamint a színes head-up kijelző (HUD), de a fedélzeten van hűtőláda és természetesen elérhető a vezeték nélküli telefontöltés is.
Lexus LX 3A felszereltség és a megjelenés tehát különleges, ám az Inspiration sorozat minden darabja osztozik a műszaki tartalmon a többi LX-szel. A hajtást selymesen járó, 5.7 literes V8-as benzinmotorra bízták, amelynek 383 lóerő a teljesítménye, nyomatéka pedig 546 Nm. A motorhoz nyolcfokozatú automatikus váltó csatlakozik, a vontatható tömeg 3175 kilogramm. Az LX Inspiration le sem tagadhatná közeli rokonságát a Toyota Land Cruiserrel, hiszen annak ellenére, hogy fényűző luxusautó, terepen sem jön zavarba. A felépítmény alvázas, a futómű szerkezete tekintélyes rugóutakat tesz lehetővé minden keréknél, a vezetőt pedig elektronikus vezetéssegédek egész sora támogatja. Az összkerékhajtás például ötféle üzemmódot ismer, és van felezőfokozat is, amellyel könnyedén leküzdhetők a meredek emelkedők és a komoly kihívást jelentő terepek. Amikor az LX visszatér az épített útra, számos technológia teszi biztonságosabbá a városi közlekedést. Szériatartozék a holttérfigyelő rendszer, a hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer, az aktív tempomat és az intuitív parkolássegítő rendszer is.
Lexus LX 9Az LX Inspiration hiánytalan biztonsági felszerelését az ütközés előtti rendszert (PCS) is magában foglaló Lexus Safety System+ technológia, a sávtartó asszisztens (LDA), és az intelligens távolságifény asszisztens jelenti. A műszerfal egyik leglátványosabb eleme a 31,2 centiméter átlójú képernyő, amellyel a teljes fedélzeti rendszer könnyen irányítható. A képernyő méretei lehetővé teszik, hogy a vezető akár három részre ossza azt, így egyszerre jelenítheti meg rajta például a navigáció, az audiorendszer és a klímaberendezés kezelőszerveit.