Bentley - Luxus márkának luxus szalon

by Buday Dénes

1919-ben Walter Owen Bentley azzal a határozott céllal alapította meg a manufaktúráját, hogy olyan autókat építsen, amelyek gyorsak, innovatívak, és nem mellesleg a kategóriájuk legjobbjai. A vállalat mindvégig ezt a vezérelvet követte, és többek között ennek is köszönhető, hogy a Bentley Motors mind a mai napig a világ egyik vezető luxus-autómárkája.

Most a Bentley hivatalosan is megnyitotta első bemutatótermét Magyarországon, mely egy másik legendával, a Porschével közös telephelyen található. A 170 négyzetméteres kiállító terem három autó befogadására képes – szép, világos és modern környezetben. Az ünneplésre azonban egy másik oka is van a brit márkának: 2018. július 10-től kezdve immár történelmének 100. évét tapossa. Ez a fantasztikus mérföldkő – ami kevés végnek adatik meg – kiváló alkalmat jelent a „koccintásra”, miközben visszatekintünk a Bentley 100 évére, illetve a napjainkban elért globális sikereire.
Egyébként a Bentley modellpalettája már tavaly óta elérhető hazánkban importőri háttérrel, a frissen megnyitott szalon viszont kétségtelenül új szintre emeli a márka jelenlétét. Ami azért is fontos, mert a „húzó” modelljük, a Continental GT nemrég újult meg, míg a kabrió változata éppen pár napja mutatta meg magát a nagyközönségnek Los Angeles-ben. A szalon-megnyitó alkalmából azonban hozzánk is „ellátogatott” a fantasztikus négykerekű.

A gyönyörű formákkal megáldott négyüléses kabrió teteje 50 km/h-s tempóig, akár menet közben is 19 másodperc alatt nyitható, zárható. Az orrában pedig két turbófeltöltővel lélegeztetett, hatliteres, V12-es erőforrás dübörög, nem kevesebb, mint 635 lóerővel. 900 Nm-es csúcsnyomatékával alig 3,8 másodperc alatt repteti százas tempóra az autót, és ha kedvünk tartja egészen 333 km/h-ig élvezhetjük a nyitott autózás örömeit. Az erőátvitelről egy nyolcfokozatú duplakuplungos automataváltó gondoskodik, ami mind a négy kerékhez továbbítja a brutális nyomatéközönt az aktív összkerékhajtáson keresztül. Utóbbi alapból 40:60 arányban osztja meg az erőt a két tengely között.
bentleymagyarorszag03A Bentley Motors a világ legsikeresebb luxusautó-márkája, s ezt már Magyarországon is testközelből megtapasztalhatjuk. A potenciális vásárlóknak persze eddig sem volt kételyük, már a jövő évi 15 darabos kvóta is teljesen elfogyott. Sajnos, így erre az időszakra itthon már nem tudnak rendelést felvenni, pedig lenne miből választani. Marad a 2020-as modellév: a Bentayga, a Continental, a FlyingSpur és a Mulsanne modellek gazdag kínálatából lehet válogatni.