Škoda SCALA - Minden, amit a SCALA-ról tudni kell

by Mészáros Gergely

Új karakter, új technika és új név: a teljesen új fejlesztésű Škoda SCALA-t magas színvonalú aktív és passzív biztonság, bőséges térkínálat, valamint „Simply Clever” megoldások sokasága jellemzi. A cseh márka Tel-Avivben mutatta be kompakt méretű, ötajtós újdonságát.

Amint Bernhard Maier, a ŠKODA AUTO igazgatótanácsának elnöke kiemelte: „Új ŠKODA SCALA típusunkkal új fejezetet nyitunk a ŠKODA kompakt kategóriájú járműveinek történelmében. Teljes egészében új fejlesztésről van szó, amely technikája, biztonsága és formavilága tekintetében egyaránt mércéül szolgálhat e kategóriában. Meggyőződésünk, hogy a SCALA kiváló adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy újraértelmezze a C-szegmenst a ŠKODA számára.”
Ehhez tökéletesen passzol az autó neve is: a latin eredetű SCALA jelentése ugyanis lépcső vagy létra, ami arra utal, hogy a nagy hagyományokra visszatekintő cseh márka műszakilag is nagy lépést tesz előre. Ráadásul ez a márka első sorozatgyártású európai típusa, mely a logó helyett az önálló betűkkel kiírt „Škoda” feliratot viseli majd a csomagtér-ajtó közepén.
Nem ez az egyetlen új designelem a ferdehátú modellen: a már jól ismert, szoborszerűen plasztikus és precíz felületek minden eddiginél dinamikusabb és érzelmekben gazdagabb egyéniséggé állnak össze, a következő szintre emelve a Škoda formanyelvének fejlődését. A karakteres megjelenéshez természetesen az extraként rendelhető teljesen LED-es fényszórók és hátsó lámpák is hozzájárulnak, a jellegzetes fényjátékból pedig a dinamikus hátsó irányjelzők is kiveszik a részüket. A hátsó lökhárító alá sikerült még egy „Simply Clever” megoldást is elrejteni: az elektromos reteszelésű, kihajtható vonófej a csomagtartóban található kapcsolóval mozgatható. Emellett természetesen a SCALA-ból sem hiányozhat a „megszokott” esernyőtartó a vezetőajtóban vagy az üzemanyagtöltő-nyílás fedelébe rögzített jégkaparó. Kívánságra akár az elektromos mozgatású, Tip-to-Close funkcióval kiegészített raktér-fedél is a vásárlók rendelkezésére áll.

Kompakt külső méretei – 4362 milliméter hosszú, 1793 milliméter széles, 1471 milliméter magas, tengelytávja pedig 2649 milliméter – tágas utasteret takarnak, belső paraméterei – a gyár szerint – az Octávia adottságaihoz hasonlítanak. A térdmagasságban mérhető lábtér például 73 (OCTAVIA: 73), a könyökmagasságú szélesség hátul 1425 (OCTAVIA: 1449), miközben a hátsó fejtér 982 milliméter (OCTAVIA: 980 milliméter). Ráadásul a csomagtartója 467 literes, amely a hátsó ülés lehajtásával akár 1410 literig is bővíthető.
skodascala23A kabint egyébként már a Škoda új beltér-koncepciója szerint tervezték meg, többe között új színeket és anyagokat, illetve modernebb dizájnnyelvezetet alkalmaztak. Például a műszerfal és az első ajtókárpitok igényes, puha habbevonatát új, speciális szemcsézetű felületek borítják, amely kristályhatású struktúrát idézve a jövőben a márka stílusának meghatározó elemévé lépnek elő. Központi elem még az akár 9,2 col képátlójú képernyő, mely a vezető, illetve az első utas számára egyaránt jól látható. A légkondicionáló berendezés, valamint az automatikus motorleállítás és -indítás rendszere (Start-Stop System), a menetprofilválasztás (Driving Mode Select) és a parkolási asszisztens (Park Assist) gombjai szintén jól elérhetők – akár közvetlenül a sebességváltókarról is. A kocsi külsejéhez illő fejlett technológia megoldások sorát gazdagítják a 10,25 colos Virtual Cockpit műszeregység és a Škoda Connect mobil online szolgáltatásai. Utóbbiak segítségével a vezető és az utasok akár mobiltelefonjukról is be-, illetve kireteszelhetik a jármű ajtóit, valamint akár vezeték nélkül (over the air) is frissíthetik az infotainment-rendszer vagy a navigációs térkép szoftvereit – így a szervizt sem szükséges felkeresniük. Feltétlen említést érdemel az is, hogy a SCALA az első Škoda, mely minden egyes példányában állandó internetkapcsolatot biztosít. A beépített eSIM-kártya már alapkivitelben támogatja a vészhívás (Emergency Call) és a proaktív szolgáltatás (Proactive Service) funkciókat.
skodascala06A SCALA öttagú motorkínálatában három benzines és egy dízel aggregát szerepel, s természetesen mind megfelel az Euro 6d-TEMP károsanyag-kibocsátási szabvány előírásainak. Szintén közös bennük, hogy egytől egyig közvetlen befecskendezésűek és turbófeltöltésűek, illetve az automatikus motorleállítás és -indítás (Start-Stop System), illetve a fékezési és motorfék-fázisok alatti energia-visszatáplálás (rekuperáció) rendszereivel is rendelkeznek.
skodascala03A 70 kilowattos (95 LE) 1.0 TSI aggregát ötfokozatú sebességváltón keresztül továbbítja nyomatékát, míg a 85 kW (115 LE) teljesítményű 1.0 TSI-hez alapkivitelben hatfokozatú manuális, kívánságra pedig hétfokozatú DSG-váltó csatlakozik. A ŠKODA SCALA csúcsbenzinmotorja az 1.5 TSI, a négyhengeres konstrukció teljesítménye 110 kW (150 LE) és kívánságra hétfokozatú DSG egység is rendelhető hozzá. A négyhengeres 1.6 TDI 85 kW (115 LE) teljesítményt és 250 newtonméter forgatónyomatékot küld a főtengelyre, az AdBlue-befecskendezés és az SCR-katalizátor, valamint a dízel részecskeszűrő egyaránt az alapkivitel része. A leginkább környezetkímélő megoldást az 1.0 G-TEC erőforrás jelenti, amely háromhengeres konstrukcióként elsősorban a hagyományos üzemanyagokénál kisebb szén-dioxid- és nitrogén-oxid-kibocsátás jellemezte földgázüzemre (CNG) készült. Miután kifogyott a földgáz, a motor benzinnel is üzemeltethető. Ennek teljesítménye 66 kW (90 LE), az erőátvitel feladatát pedig kizárólag hatfokozatú manuális sebességváltó látja el.
skodascala17A SCALA alapfutóművét biztonságos és agilis menettulajdonságok jellemzik, ugyanakkor az extraként választható új sportfutómű (Sport Chassis Preset) két különböző hangolást biztosít a pilóta számára. E megoldás egyébként 15 milliméterrel süllyeszti mélyebbre a karosszériát, és normál üzemmódja mellett a szeleppel állítható lengéscsillapítók segítségével egy keményebb karakterisztikájú sportüzemmód is rendelkezésre áll. A két beállítás közötti váltás a menetprofil-választás (Driving Mode Select) menüjéből vezérelhető.
skodascala07Eközben Christian Strube, a Škoda igazgatótanácsának műszaki fejlesztés területéért felelős tagja azt hangsúlyozta, hogy „Az új Škoda SCALA a Volkswagen-csoport sokoldalú, modulrendszerű keresztmotoros platformjára épül, ami a legmodernebb hajtástechnika és futóműkomponensek mellett számos új, eddig csupán a nagyobb járműkategóriákban kínált vezetői segédrendszer alkalmazását is lehetővé teszi – első ízben vagy már továbbfejlesztett változatban.” Így például a SCALAhoz megvásárolható bővített vezetői segédrendszerek közé tartozik a Side Assist berendezés, mely berendezésként időben jelzi a vezetőnek, ha hátulról előzési szándékkal jármű közelít vagy már a visszapillantó tükrök holtterében található. Míg a jól ismert holttér-érzékelés (Blind Spot Detect) hatótávolsága 20 méter, a Side Assist akár 70 méterről is érzékeli a járműveket, így autópályán és gyorsforgalmi utakon közlekedve is hatékonyan előzheti meg a veszélyhelyzeteket. A Side Assist részrendszere a hátsó keresztirányú forgalmat figyelő asszisztens (Rear Traffic Alert). Ugyancsak a hosszú autópálya-túrák ideális technikája – egészen 210 kilométer/órás tempóig – az extraként elérhető adaptív sebességszabályzás (Adaptive Cruise Control; ACC). A szériafelszereltséget bővíti az éppen igénybe vett forgalmi sáv tartását segítő rendszer (Lane Assist) és az első radarasszisztens (Front Assist), utóbbi a városi vészfékfunkcióval (City Emergency Brake) közösen a jármű előtti területet radar használatával előzi meg a baleseteket. Parkolásnál meg a parkolási asszisztens (Park Assist) jön jól.
A SCALA bevezetése 2019 első felére várható. Az új modellel a ŠKODA egyszerre több fejlesztési lépcsővel is feljebb lép, miközben a márka értékrendjének – amit a „Smart Understatement” kifejezés foglal össze találóan – tökéletes megtestesítője is egyben.