Jeep Adventure Day Hungary - Ez komoly?!

by Mészáros Gergely

A Jeep Wrangler egyértelműen nem a nagyvárosi pupákok és puhányok autója. Hogy megmutassák nekünk, mennyire nem az, az amerikai márka hazai képviselete összeszedett két tucatnyi Renegade-et, Grand és „kis” Cherokee-t, plusz Wranglert, meg kábé ugyanennyi újságírót, s megpróbálta kizökkenteni a csapatot a komfortzónájából. Csak félig-meddig sikerült.

Mikor azt olvastam a Jeep meghívójában, hogy öltözz melegen, tudtam, hogy érdemes komolyan venni a javaslatot. Ugyanis még élénken élt bennem a tavalyi Compass bemutató emléke, amikor ömlő esőben és orkánszerű szélben fára másztunk, kincset kerestünk és tűzet csiholtunk – egy nem embernek való vidéken. Ezért aztán most alaposan felkészültem a Wrangler magyarországi premierjére: dupla zoknit, vízhatlan túracipőt, s termo aláöltözetet vettem magamra, hogy legalább az időjárás ne okozhasson meglepetést. Majd a Budai-hegység felázott földútjai...
Ha már a Moab sivatag bevehetetlennek látszó szikláit, hasadékait és vízmosásait – melyeken a legvagányabb Jeepek 1967 óta minden évben megmérettetik magukat - nem sikerült idevarázsolni, az esemény szervezői úgy gondolhatták, hogy a Budakeszi környékén fekvő Pilisi Parkerdő igencsak autentikus hely lesz a Jeepek számára, és nem is tévedtek. A sáros, mély keréknyomokkal és árkokkal tűzdelt, helyenként szűk és összevissza kanyargó erdei utak igencsak jól álltak az amerikai-magyar konvoj négykerekűinek, még az utcai gumikkal rajthoz álló Renegade-eknek és Grand Cherokee-knak is. Előbbieknek ugyan néhány helyen leért az aljuk, de még a terepinstruktorok is meglepődtek azon, hogy milyen egykedvűen és magabiztosan kezelték a szokatlan helyzetet. Az épített gépekhez szokott profik külön – a rendezvényen kívül - is kipróbálták a kompakt szabadidő-autó tudását, és igencsak lelkesen meséltek róla. Nyilván, a kategóriájához mérten értékelték a Renegade-et. Én a Grand Cherokee-kat sajnáltam leginkább, nehezen tudom elképzelni, hogy normál életük során valaha is ilyen feladatokkal találkoznának. Ám simán megoldották.
jeepwranglerrubicon2019A Wranglereket bezzeg nem kellett félteni. Fickándoztak, mint hal a vízben, egyértelmű, hogy ide születtek, s nem az aszfalt az ő (fő) közegük. Hanem a szikla, a sár, a víz, a homok és még ki tudja mi, a műút csak kitölti köztük az életüket. Amíg nincs kerítés, szakadék vagy fal előttük, rendületlenül törnek előre, nyilván azért ész és némi ismeret nem árt hozzájuk. Közben teljesen egyedi élményt nyújtanak, s nem kizárólag a pilótának. Az is biztos, hogy pont emiatt nem mindenki fogja szeretni őket, kényelmesebb embereknek például már a beszállás is kihívást jelent, különösen hátra, a kétajtós változat esetében. Ezért vannak masszív kapaszkodók – melyek terepen is jól jönnek -, meg fellépő, miközben benn abszolút különleges, helyenként old-school a hangulat. Például a műszerfal szinte ki sem „lép” a szélvédő alsó síkjából, olyan rövid, hogy elképzelhetetlen, hova fértek mögötte a műszerek. Mintha visszacsöppennénk a múltba, közben meg tök modern műszerek – köztük a Uconnect 7 infotainment rendszer – néznek ránk. A B-oszlop vonalában, a plafonba meg hangfalakat építettek, melyek valószínűleg azért kerültek oda, hogyha lebontjuk a karosszériát, akkor is lehessen zenét hallgatni. Mert a Wrangler 20 percen belül „darabjaira szedhető”, nemcsak a tetőtől és az ajtóktól szabadulhatunk meg, ha úgy tartja kedvünk, hanem még a szélvédőt is előre lehet hajtani. Mekkora buli! Persze, nem hóban vagy sárban, hanem nyáron a Balaton-parton, netán egy kaliforniai strandon. Nekünk ehhez most nem volt szerencsénk, ugyanakkor mehettünk még aszfalton is a Jeep-konvojjal, de igazából az már semmi izgalmat nem jelentett.
 MG 1584Eddig inkább csak az élményeimet, benyomásaimat „meséltem” el az autókról, most viszont nézzük meg konkrétan, hogyan újultak meg a Jeepek, hiszen ez volt a valódi oka a téli, szabadtéri dzsemborinknak. Kezdjük a legkisebbel, a Renegade-del! Az amerikai márka 2014-ben bemutatott első városi szabadidő-autója hamar megvetette a lábát a zsúfolt szegmensében, különösen azon vásárlók „kapkodtak utána”, akik a Jeep utolérhetetlen terepképességeire és jellegzetes dizájnjára vágytak – ebben a méretosztályban. Most megújult: minden eddiginél teljesebb körű biztonsági arzenállal védi az utasait, élvonalbeli infotainment rendszerekkel gazdagodott, valamint – ami talán a legfontosabb – a gépházteteje alá bekerültek az új fejlesztésű három és négyhengeres GSE Turbo benzines erőforrások. Az új motorcsalád 1.0 literes tagja 120 lóerőt és 190 Nm forgatónyomatékot biztosít, eközben az 1.3 literes egység már 150 vagy 180 lóerős csúcsteljesítményre képes – 270 Nm-es maximális nyomaték mellett. Előbbihez hatfokozatú manuális, utóbbihoz duplakuplungos automata váltó társul, az erősebb verzió esetén kilenc fokozattal és összkerék-hajtással párosítva. A teljesen alumíniumból készült, könnyű és kis helyigényű aggregátok mindegyike megfelel az Euro 6/D környezetvédelmi normának, szériatartozékuk a benzines részecskeszűrő. Természetesen dízelmotorokkal is megvásárolható a Renegade, az 1.6 és 2.0 literes MultiJet II erőmű háromféle – 120, 140 és 170 lóerős - teljesítményszinttel áll a vevők rendelkezésére, melyek tiszta üzemét a nitrogén-oxidot csökkentő AdBlue adalék, illetve a korom mennyiségét mérséklő dízel részecskeszűrő garantálja.
 MG 9775Emellett a Renegade kétféle konfigurációval – első vagy összkerék-hajtással – kapható, de a terepen való biztos előrejutásról ugyancsak kétféle, modern 4x4-es –Jeep Active Drive és Jeep Active Drive Low - rendszer gondoskodhat. Mindkettő automatikus, bármilyen sebességnél észrevétlenül kapcsolgatnak a két és négykerék-hajtás között, a legerősebb dízelhez járó „Low” azonban a felezőáttételével még jobb képességekkel bír. A HDC funkciója meredek lejtőn hasznos.
 MG 2133Közben a Renegade még karakteresebbé vált, úgy, hogy továbbra is összetéveszthetetlenül hirdeti a márka ikonikus arculatát. Többek között megkapta a hetes osztású hűtőmaszk legmodernebb kiadását, opcióként LES-es helyzetjelzők, tompított és országúti fényszórók is rendelhető hozzá, és bővült a felszereltségi lista, például új 18 és 19 colos felnikkel. Az utastérben extra tárolókat alakították ki az okostelefonok és egy iPad Mini számára, a UconnectTM pedig immár negyedik generációs. Az 5, 7 és 8,4 colos érintőképernyővel és hangvezrléssel irányítható infotainment berendezés Apple CarPlay és Android Auto kompatibilis. Az aktív és passzív biztonságot meg olyan fejlett technológiák teszik kompletté, mint a sávtartó asszisztens, az intelligens sebességtartó és jelzőtábla felismerő, illetve az ütközés előrejelző és az aktív vészfékasszisztens.
jeepcherokee2019aA felfrissített Cherokee-ról itt már olvashattak korábban, de azért fussunk végig még egyszer az újdonságain. A gazdag múltra visszatekintő, kifejezetten sokoldalú modell három, gazdaságos motorral, háromféle összkerékhajtással, független első és hátsó felfüggesztéssel, valamint modern technológiák sokaságával érkezik meg a kereskedésekbe. Alaposan átszabott külsejének köszönhetően még jobban beleillik a Jeep jelenlegi kínálatába, az átrajzolt stíluselemek – az orr, a motorházfedél, a fényszórók – egyúttal friss megjelenést kölcsönöznek a terepjárónak. A kabinban szintén történtek változások: zongoralakk és szaténezüst felületek keltenek elegáns hatást, a Uconnect utolsó nemzedéke pedig az utasok összes igényét kielégíti. A csomagtartó térfogata 70 literrel megnőtt – már 570 literes.

Új, 2.0 literes, soros négyhengeres benzinmotorja közvetlen üzemanyag-befecskendezésének, start-stop funkciójának, kis tehetetlenségű, kettős megfúvású turbófeltöltőjének hála, rendkívül kedvező adottságokkal örvendezteti meg a tulajdonosát. Ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy a viszonylag jelentős 270 lóerős maximális teljesítménye mellé kedvező fogyasztás társul, illetve a továbbfejlesztett, kilencfokozatú automata sebességváltóval összedolgozva terepen is jó menettulajdonságokat mutat. Visszafogott fogyasztásában egyébként a lekapcsolható hátsókerék-meghajtásnak is jelentős szerepe van. Dízelfronton az ESS stop-start rendszerrel felszerelt 2.2 literes MultiJet II egység teljesít szolgálatot, kétféle csúcsteljesítménnyel és 4x4-es és 4x2-es konfigurációval. A Cherokee egyébként továbbra is háromféle innovatív, továbbfejlesztett összkerékhajtással (Jeep Active Drive I, Jeep Active Drive II és Jeep Active Drive Lock) rendelhető, amelyek minden időjárási körülmények között utolérhetetlen terepképességekkel vértezik fel a szabadidő-autót.
jeepcherokee2019cA Cherokee tervezése során a biztonság is kiemelt figyelemben részesült. A padlólemez 65 százaléka nagyszilárdságú acélból készül. Erre a stabil alapra épülnek az aktív és passzív biztonsági rendszerek, mint például a nyolc légzsák, a ParkView tolatókamera dinamikus segédvonalakkal, az elektronikus stabilitáskontroll (ESC), az elektronikus borulásgátló, az aktív ütközés-előrejelző, a gyalogosgázolást megakadályozni hivatott vészfékező, a holttérfigyelő, a hátsó, keresztirányú forgalomérzékelő, a LaneSense sávtartó asszisztens, a fejlett vészfékasszisztens és az aktív sebességhatároló. Bírja még valaki szusszal?!
 MG 1612Mindenesetre a végére maradt a legjava, a Wrangler, mely vitathatatlanul a Jeep palettájának a legrátermettebb tagja, az igazi terepbajnok. Könnyű neki, az utolsó csavarját is úgy tervezték, hogy minél könnyebben jusson előre a nehéz „szitukban” is. Meg azért a márka 75 év tapasztalata se semmi. Úgyhogy azon már meg sem lepődünk, hogy a Wranglerhez is kétféle 4WD-rendszer elérhető: míg a Sport és a Sahara felszereltséghez a 4x4 felezővel és 2.72:1 terepáttétellel ellátott Command-Trac jár, addig a Rubiconban 4:1-es áttételű felező fokozattal, Tru-Lock zárható differenciálművel, valamint elektronikusan oldható kanyarstabilizátorral is rendelkező Rock-Trac 4x4 dolgozik. Mindezeken túl nagy igénybevételre tervezett, új generációs Dana első és hátsó tengelyek segítenek a haladásban, a Rubicon modellekben pedig az elektronikusan oldható kanyarstabilizátor nagyobb rugóutat és kerékmozgásokat engedélyez. Legyen bármilyen hajtáslánca, minden Wrangler viselheti a Trai Rated jelvényt, amely garancia a legendás 4x4-es tudásra. Ami az új modell esetén a következőket jelenti a fentieken túl:

  • Oldalsó védőlemez és hátsó vonószemek;
  • Elől (a kétajtós Rubicon esetében) 36,4 fokos terepszög, 25,8 fokos rámpaszög, 30,8 fokos hátsó terepszög, illetve több mint 25 cm-es hasmagasság;
  • Akár 76cm-es gázlómélység;
  • Akár 1.500 kg vontatható tömeg (kétajtós modellek) és 2.500 kg vontatható tömeg (négyajtós modellek).

Majdnem kimaradt, hogy az új osztómű miatt mostantól szilárd burkolatú útfelületen nemcsak 2H fokozatban közlekedhetünk a Wranglerrel, mint eddig, hanem - az akár 72 km/h sebességig kapcsolható - 4H AUTO fokozatban is használhatjuk, mivel a rendszer csak akkor hajtja az első tengelyt, amikor azt szükségesnek ítéli.

S noha a két új – 2.2 literes MultiJet II és a 2.0 literes turbós benzines - motorral és nyolcfokozatú automata váltóval megrendelhető Wrangler formája azonnal felismerhető és Jeepként azonosítható, rengeteg részletében átalakult. Övvonala mélyebbre került, nagyobb felületűek az ablakok, és erősebben döntött a szélvédő. Több tetőmechanizmussal választható, például a Sky One Touch fantázianevű elektromos vászontetővel is. Feltétlen említést érdemel még a széleskörű életvédelmi csomagja, mely a négy légzsák mellett tolatókamerát, elektronikus stabilitáskontrollt (ESC), az Elektronikus Borulásgátlót (ERM), Holttér- és Hátsó keresztirányú forgalomfigyelőt is tartalmazhat.
 MG 2120Körülbelül ennyi fért a Jeep hazai kalandnapjába, mely az autóknak meg sem kottyant. Mi viszont, újságírók, fáradtan, páran sarasan (ez én voltam), de legfőképp élményekkel teli tértünk haza – a szabadtéri vaddisznó-pörkölt lakoma után. Tehát, a Jeepeket tessék komolyan venni! Amit „ők” tudnak, arról bőven lehetne még mesélni...