Porsche 718 T 2019 - az élvezet

by Mészáros Gergely

Az 1968-as 911 T végletekig letisztult stílusát idéző Porsche 718 T valódi otthonát a kanyargós vidéki utak jelentik, ahol a leginkább lehet élvezni a dinamikus vezetést. A 300 lóerős kétüléses sportkocsi egyedi karakterét átfogó és érzelmekre ható felszereltség hangsúlyozza ki.

A Porsche modellek esetében a „T” megjelölés hagyományosan a „Touring szót takarja, mely egyet jelent a vezetési élmény leginkább letisztult formájával. Ennek megfelelően a Boxster- és a Cayman-paletta új, 300 lóerős négyhengeres, boxer turbómotorral hajtott modellje különösen emocionális benyomásokat ébreszt a pilótáiban, már a megjelenésével is. Ugyanakkor az autó természetes közege – ahogy már a bevezetőben is írtuk – egy-egy kacskaringós szerpentin, falvak között tekergő, árnyas műút, ahol meg lehet tapasztalni a rövidebb úton járó hatfokozatú manuális váltó és a Porsche Torque Vectoring (PTV) mechanikus hátsó differenciálzár áldásos hatását. (Opcionálisan persze (PDK) duplakuplungos automata szerkezet is megvásárolható hozzá.)
Fő az élvezet, amit a kétüléses modell számos különleges megoldással éreztet. Például az ajtópanelek fekete behúzói, a két irányban elektromosan állítható ülések fekete Sport-Tex középső részei és a fejtámlákba hímzett „718” logói is az exkluzivitást képviselik. A (PCM) Porsche Communication Management modul helyét pedig egy nagy tárolórekesz veszi át, melynek hiánya kompenzálja a benzines részecskeszűrő plusz tömegét. Ha valaki mégsem szeretne lemondani a szórakoztató rendszerről, az ingyenesen választhatja azt. Emellett a 360 milliméteres GT sport kormánykerék szintén a 718 T tüzességét emeli ki, eközben a gazdagon párnázott, finom bőrborítása különösen jó fogást garantál. A volánba épített üzemmód-választó meg a gyors kezelhetőségről gondoskodik. A műszerek is spécik természetesen, a magasfényű fekete betéttel gazdagított műszerfalon és középkonzolon „Boxster T” és „Cayman T” feliratú számlapok hirdetik a szenvedélyt. Természetesen a küszöbön is megjelennek ezek a típusjelzések.
porsche718boxstert2019Egyéniségének megfelelően a 718 T modellek külső megjelenését az erőteljes határozottság jelképezi. Az ugyancsak magasfényű titánszürke 20 colos kerekek a PASM sportfutómű miatt 20 milliméterrel alacsonyabban ülő karosszériával együtt kiváló útfekvésről árulkodnak. A külső tükrök szürke borítása és az oldalt megtalálható „718 Boxster T” vagy „718 Cayman T” logók könnyen beazonosíthatóvá teszik az új változatot, amely hátul középen kivezetett, fekete krómszínű dupla kipufogóvégeket visel. Fényezései között megtalálható a fekete, az indián vörös, a verseny sárga, valamint a Carrara fehér, mélyfekete és GT ezüst metálszín. Speciális árnyalatként a lávanarancs és a Miami kék is rendelhető. További előnye a 718 T-nek, hogy azonos felszereltségi szinten 5-10 százalékkal olcsóbb, mint az alapmodell.
porsche718boxstert2019dzEz az árelőny azonban a 300 lóerős (220 kW) turbófeltöltésű boxermotorra nincs hatással: erőteljesen gyorsítja az autót és akár 7500-as fordulatig pöröghet. A kétliteres, négyhengeres egység 380 Nm-es csúcsnyomatéka már 2150 fordulat/percnél jelentkezik. Mivel a 718 T üres tömege 1350 (PDK: 1380) kilogramm, kiváló, 4,5 kg-lóerős tömeg-teljesítmény aránnyal bír, aminek köszönhetően mindössze 5,1 (4,7) másodperc alatt katapultál álló helyzetből 100 km/h-ra. Végsebessége 275 km/h.
porsche718boxstert2019gyA 718 T esetében széria Sport Chrono csomag Normal, Sport, Sport Plus és Individual vezetési üzemmódjai között a kormánykerék üzemmód-választójával lehet átkapcsolni. A Sport és Sport Plus beállítások a motorvezérlés és a gázpedál vérmesebb jellegét csalogatják elő, többek között automatikus gázfröccsel okozva gyönyört a visszaváltásoknál. Utóbbi pedig a Porsche Active Stability Management (PASM) aktív lengéscsillapítást is feszesebbre hangolja, valamint felkeményíti a Porsche Active Drivetrain Mounts (PADM) adaptív váltótartó bakokat, és agresszívebb működésre ösztökéli a PDK-egységet. A PDK-val együtt a rajtautomatika funkció és az üzemmód-választó közepén található Sport Response gomb ugyancsak elérhető.
porsche718boxstert2019dA 718 egyik különlegességét a dinamikus váltótartó bakok jelentik. A PADM-rendszer minimalizálja a motor és a váltó környékének vibrációit és csökkenti azokat a bemozdulásokat, amelyek a hajtáslánc teljes súlyának lendületével hátrányosan befolyásolhatnák a menetdinamikát. A fejlett technológia a puha és a kemény váltótartó bakok előnyeit egyesíti, így nyugodt körülmények között és rosszabb minőségű utakon is kimagasló kényelmet kínál, miközben lendületes vezetésnél precízebb és stabilabb vezethetőséget biztosít terhelésváltáskor és gyors kanyarokban.
porsche718boxstert2019csA Porsche 718 Cayman T németországi ára bruttó 63.047 eurótól indul, míg a 718 Boxster T 65.070 eurónál kezdődik. Az újdonságok már Magyarországon is rendelhetők.