Opel Corsa 2019 - 330 kilométerre képes

by Mészáros Gergely

Csapjunk rögtön a lecsóba: néhány hét múlva már megrendelhető a Corsa hatodik generációja, méghozzá elsőként tisztán elektromos kiadásban. Az egy töltéssel 330 kilométer megtételére képes villany-Opelt hamarosan benzines és dízelmotoros változatok követik. De nézzük a részleteket! 

Az Opel 120 éve gyárt autót - azzal az ars poeticával, hogy minél szélesebb vevőkörnek nyújtson csúcstechnikát. Jelenlegi palettájának legnépszerűbb típusa a Corsa, a villámos emblémát viselő bestsellerből 1982-es premierje óta több mint 13,6 millió gurult le a szerelősorról. Ami azt jelenti, hogy emberek sokaságát mobilizálta, most pedig az emissziómentes autózásba kínál belépést.
Az új Corsa-e nem pusztán kiszabadítja az elektromobilitást a jelenlegi szűk piaci helyzetéből, hanem annak legjavát adja. Az ötajtós modell – WLTP-ciklus szerint mért - 330 kilométeres hatótávjával tökéletesen alkalmas mindennapi használatra, pláne, hogy az 50 kilowattórás akkumulátorát 30 perc alatt fel lehet tölteni 80 százalékra – gyorstöltővel. Egyébként mindenféle módon „tankolható”: háztartási konnektorról, faliszekrényről vagy a már említett gyorstöltővel is. Meggyőző az akkuhoz járó nyolcéves garancia is. A MyOpelApp alkalmazással pedig bárhonnan ellenőrizhető az autó állapota, úgyhogy bármikor optimalizálhatja a tulajdonosa a töltés idejét és költségét.
Természetesen a pilóta jelentős mértékben befolyásolhatja a megtehető út hosszát: többek között három – Normál, Eco és Sport – üzemmód közül választhat. Ezek ugyanis megváltoztatják a kocsi reakcióit, például fokozva a menetdinamikát – a hatótáv mérséklet csökkenésének árán.

A vadonatúj Corsa-e hajtóműve egyébként magas szintű vezetési élménnyel ötvözi az emissziómentes utazást: reljesítménye 100 kW (136 LE), nyomatéka már álló helyzettől 260 newtonméter. Ennek megfelelően gyorsulása ugrós, viselkedése élénk. Nulláról 50 km/órára mindössze 2,8 másodperc alatt sprintel, a 100-as tempó eléréséhez 8,1 kell.
opelcorsae2019csDe nem csupán motorja jóvoltából sportos a Corsa-e, hanem a dizájnja is azzá teszi. Ugyanakkor megmaradt kompaktnak, kezes, áttekinthető és praktikus városi kiskocsinak. A 4,06 méter hosszú kocsi kupészerűen lejtő tetővonala 48 milliméterrel alacsonyabb az elődjénél, miközben a gyár ígérete szerint a fejtér nem csökkent. Ezt az alacsonyabb pozícióba helyezett ülésekkel érték el a tervezők, ami ugyancsak hozzájárul a dinamikus vezetési élményhez. Modern enteriőrjével, teljesen digitális cockpitjével öröm vezetni.
opelcorsae2019aEmellett a Corsa-e egyik technológiai fénypontja az adaptív, vakításmentes IntelliLux LED mátrix világítás, amelyet először kínál kiskocsihoz az Opel. Összesen nyolc fénydiódát vezérel nagyfelbontású, legújabb generációs frontkamerája; a fénykéve automatikusan és folyamatosan alkalmazkodik a mindenkori közlekedési helyzethez, illetve környezethez. További biztonsági pluszt jelent a számos fejlett vezetéstámogató asszisztens. A jelzőtábla-felismerő rendszer kamerája immár több információt gyűjt be a korábbinál, például a LED-es kijelzéseket is értelmezi. A navigációs készülék a monitoron mutatja a tárolt sebességlimiteket. Újdonság még a holttér-figyelő, a távolság tartó adaptív radar rendszer és a szenzorvezérlésű oldalvédelem. Ráadásul különféle vészfék-asszisztens és parkolás-segítők is rendelhetők az új Corsához.
opelcorsae2019gKözben az utasok a legjobb csatlakozási és szórakozási lehetőségekkel bírnak – az új infotainment berendezéseknek hála. A étcolos, színes érintőképernyős Multimedia Navi és a tízcolos Multimedia Navi Pro csúcskészülék elérhetővé teszi az új Opel Connect“ telematikai szolgáltatást: még megnyugtatóbbá teszi az utazást a valós idejű útinformációkat felhasználó élő navigálás és a mentőkkel, autómentőkkel való közvetlen kapcsolat által. Ahogy már fentebb írtuk, a Corsa hatodik nemzedéke néhány hét múlva már megrendelhető, elsőként a Corsa-e változatban, amelyet aztán hamarosan a benzin- és dízelmotorosak is követnek. Viszlát akkor!