BMW 1-es sorozat 2019 - Új korszak hajnalán

by Mészáros Gergely

A BMW 1-es sorozat harmadik nemzedéke egy új korszak kezdetét jelöli, mivel a kompakt prémium modell szakít a hagyományokkal, s a márka vadonatúj fejlesztésű, elsőkerék-meghajtású padlólemezére épül. Igen, jól értették: az 1-es elöl hajt! Nézzük a részleteket!

A BMW 1-es sorozat igencsak népszerű volt Európában, az első két generációból összesen több mint 1,3 millió példány látott napvilágot. Hátsókerék-hajtásával némiképp unikumnak is számított, de ennek már vége, mert az új modell – némiképp meglepő módon – hátat fordít a tradícióknak, s az első kerekeivel „kapaszkodik meg” az úton. Ennek köszönhetően azonban a szemernyit változó külső méretek ellenére jelentősen nagyobb utastéri helykínálatot garantál az elődeihez képest, s a megnövelt tér elsősorban a második üléssorban és a csomagtartóban érhető tetten.
Méreteit tekintve a kizárólag ötajtós karosszériaváltozatban piacra kerülő 1-es sorozat 4319 milliméter hosszú (-5 mm), 1799 milliméter széles (+34 mm) és 1434 milliméter magas (+13 mm), tengelytávolsága 2670 milliméter (-20 mm). Már a beszállás is könnyebb a felmenőihez mérten, ám a plusz 33 milliméteres hátsó térdhely és a 19 milliméteres fejtér-növekedés jelenti az igazi pozitívumot. Emellett széltében is több hely áll az utasok rendelkezésére, miközben a raktér kapacitása 20 literrel bővült, 380 literesre. Ráadásul első ízben elektromosan működtethető panoráma üvegtető is rendelhető hozzá, amely fényárba öltözteti az első osztályú minőségű kabint. Utóbbihoz az új háttér-világítású dekorbetétek is hozzájárulnak: a vásárlók háromféle kialakítás és hatféle árnyalat közül választhatnak. Szintén opciós lehetőség a BMW központi operációs rendszerének legújabb, 7.0 verziója, melyhez két, egyenként 10,25 colos kijelző dukál. További újdonság a 9,2 colos Head-Up display.

Feltétlen említést érdemelnek az 1-es sorozat innovatív vezetéstámogató rendszerei, melyeket a nagyobb testvéreitől örökölt meg az elsőkerekes Bömbi. Az intelligens technológiák a fedélzeti kamerák képeiből, illetve a járműradarok és –szenzorok adataiból táplálkozva, folyamatosan pásztázzák az autó közvetlen környezetét, hogy balesetveszély esetén időben értesítsék a vezetőt, egy esetleges ütközés kockázatát pedig automatikus fékezéssel és kormányzással csökkentsék. Az Európában megrendelhető modellek alapfelszereltsége az automata fékező funkcióval dolgozó, ütközésre és gyalogosokra figyelmeztető rendszer (Collision and Pedestrian Warning with City Braking), amely vezetés közben a kocsi környezetében közlekedő kerékpárosokra is felhívja a sofőr figyelmét. Ugyancsak alap az aktív sávtartó technológiával dolgozó, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning), opció viszont a 160 km/órás sebességig használható aktív tempomat (Active Cruise Control), miként a sávváltásra figyelmeztető segéddel (Lane Change Warning), a hátsó ütközésre figyelmeztető asszisztenssel (Rear Collision Warning) és a keresztirányú forgalom-figyelővel (Crossing Traffic Warning) dolgozó Driving Assistant csomag is. Mindezen túl az új 1-es sorozat opciói között két olyan okos funkció is megtalálható, amelyek korábban csak a magasabb kategóriájú BMW modellek kiváltságai voltak: a BMW Digital Key digitális kulcs és a BMW Intelligens Személyi Asszisztens.
bmw1sorozat2019cTermészetesen mindezt jellegzetesen BMW-s formába csomagolták, noha a frontrész stílusjegyeit némiképp újraértelmezték. A vese alakú hűtőrácsok egybeolvadtak és minden korábbinál nagyobbak lettek, a BMW M135i xDrive esetében pedig a klasszikus lamelláit olyan háromdimenziós hálómintázattal helyettesíti, amelyet csak a zárt aszfaltcsíkok versenyautóiról ismerhetnek a rajongók. Oldalnézetből elsősorban a jól ismert cápaorr, az ék alakban meghúzott vonalvezetés és a keskenyen megrajzolt, a C-oszlopoknál tradicionális Hofmeister kink stílusjegyben végződő ablaksávok jellemzik az autót, az éles törésektől szinte mentes, precíz vonalak és a művészien formált felületek harmóniája sportos kiállást sugall. Hátulnézetből a „Egyes” sportosságát az összetéveszthetetlenül kidolgozott felületek és a 90 milliméter átmérőjű kipufogóvégek nyomatékosítják, mindezen túl most először akár 19 colos könnyűfém felnik is választhatók a bajor újdonsághoz.
bmw1sorozat2019kEnnél talán azért fontosabb, hogy az új 1-es sorozattal párhuzamosan a BMW elsőkerék-meghajtású padlólemeze is világpremierjét ünnepli. A sajtóanyag szerint öt évig fejlesztették, s még az i divíziótól is vettek át érdekes megoldásokat (például ARB technológia), minek eredményeképp kategóriaetalon menettulajdonságokat és kiváló helykínálatot biztosít. Vagyis az új 1-es ízig-vérig BMW. A hajtáslánc és a futómű-technológia egyszerre gyors és precíz reakciói egyértelműen érezhetőek, amihez a BMW Performance Control teljesítményvezérlő csomag is nagyban hozzájárul. Ez az ívbelső kerék precíz kipörgés-megelőző fékezésével jelentős mértékben fokozza az autó agilitását. Na, meg az alapként kínált, dinamikus és minden egyes motorváltozat teljesítményszintjéhez speciálisan hangolt futómű, illetve a 10 milliméteres hasmagasság-csökkentést ígérő BMW M sport futómű is kiveszi a részét a munkából. Az ARB technológiát és a BMW Performance Control teljesítményvezérlő csomagot a BMW 120d xDrive és a BMW M135i xDrive is megkapja, ráadásul mindkét esetben xDrive intelligens összkerékhajtás is segíti a pilótát. Sőt mi több, a BMW M135i xDrive első tengelyén egy vadonatúj fejlesztésű, teljesen mechanikus Torsen önzáró differenciálmű is dolgozik. A differenciálművet a mérnökök a – széria - nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltóba építették be, amely a Launch Control elnevezésű rajtprogram aktiválása esetén már az első és a második sebességi fokozatban is a kerekekre zúdítja a motorból érkező 450 Nm csúcs forgatónyomaték legjavát. Még jó, hogy a BMW M sport fékrendszer minden vezetési szituációban kimagasló kopásállóságról és bőséges fékerő-tartalékról tesz tanúbizonyságot.
bmw1sorozat2019rA vásárlók egyébként a BMW EfficientDynamics motorcsalád legkorszerűbb három- és négyhengeres erőforrásai közül választhatnak: az új 1-es három dízelmotorral és két benzines erőforrással gurul le a gyártósorról, tökéletesen lefedve a 116d 85 kW / 116 lóerős  és a csúcsmodellként érkező M135i xDrive 225 kW / 306 lóerő maximális teljesítménye közötti erőtartományt. Utóbbi mindössze 4,8 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra, végsebességét pedig az elektronika 250 km/óránál szabályozza. Persze az összes aggregát maradéktalanul teljesíti az Euro 6d-TEMP emissziós szabvány előírásait. Amúgy alapra a hatfokozatú manuális váltó továbbfejlesztett változatával szereli a gyártó a 116d-t, a 118d-t és a 118i-t, opcióként azonban hétfokozatú duplakuplungos Steptronic automataváltó is kapható.
bmw1sorozat2019fVégül, de nem utolsósorban az alap Advantage felszereltségi csomaghoz további három csatlakozik, egytől egyig eltérő külső és belső opciókat kínálva az ügyfeleknek. A Luxury Line például a modell elegáns, kényelmes karakterét helyezi a középpontba, Aluminium szatinált dekorbetétekkel és Dakota bőr üléskárpittal. Az M Sport felszereltségi csomag ezzel szemben a BMW M135i xDrive modell dinamikus karakterét idézi. A csúcsmodell háromdimenziós hálómintázatú BMW hűtőrácsot, Cerium Grey kipufogóvégeket és a karosszéria színére fényezett, hátsó BMW M légterelő szárnyat visel.
bmw1sorozat2019iAz 1-es BMW harmadik generációjával első ízben 2019. június 25-27. között, a BMW Group müncheni, BMW Weltben megrendezendő #NEXTGen fesztiválján találkozhatnak a rajongók, a sorozat autószalon-premierjének pedig idén szeptemberben a 68. Frankfurti Nemzetközi Autószalon ad otthont. Értékesítése világszerte 2019. szeptember 28-án veszi kezdetét.