BMW X1 2019 - A felnőtt kor küszöbén

by Mészáros Gergely

Már plug-in hybrid hajtáslánccal is elérhető lesz a minden téren továbbfejlesztett bajor SAV (Sports Activity Vehicle): a továbbgondolt formatervű BMW X1 igen magas szintű sokoldalúságot és egy sor csúcstechnológiás opciót kínál a vásárlóknak – hatékony három és négyhengeres erőforrásokkal párosítva.

Ugyan ezúttal csupán egy ráncfelvarrásról beszélhetünk, az új X1-es mégis azonnal felismerhető, mivel a leglátványosabb dizájn-innovációit a frontrészén és a farán viseli. A középen összeérő, nagyméretű BMW hűtőrácsokat keretező, igencsak szigorú tekintetű, LED-technológiás adaptív fényszórók minden korábbinál magabiztosabb megjelenést garantálnak. Nagyobbak lettek a lökhárítóba vágott légterelő nyílások is, továbbá áttervezték az autó hátulját is. A karosszéria másik nagy érdekessége a vezetőoldali visszapillantó házába integrált projektor, mely nemcsak kéttónusú X1 képet vetít elénk, de a be- és kiszállást is jócskán megkönnyíti.
Bármelyik modellváltozatról legyen is szó – az alapfelszereltségtől egészen az xLine, Sport Line és M Sport felszereltségi csomagokig –, mindegyiket önálló, a saját karakteréhez leginkább illő kisugárzással álmodták meg a tervezők. A legsportosabb természetesen az M Sport, amely többek között alacsonyabb hasmagasságot kínáló BMW M sport futóművel, a BMW Individual magasfényű Shadow Line külső felszereltségi csomaggal (2019 novemberétől) és a BMW M aerodinamikai készlettel teszi még vonzóbbá az X1 megjelenését.
Ennél is fontosabb azonban, hogy 2019 nyarától az X1 motorházteteje alatt dolgozó összes benzines és dízelüzemű erőforrás maradéktalanul teljesíti az Euro 6d-TEMP emissziós szabvány előírásait, miközben a BMW X1 sDrive16d és a BMW X1 xDrive25d már most az Euro 6d szabvány követelményei szerint működik. Az egyszerre sportos és hatékony három-, illetve négyhengeres motorok kiviteltől függően xDrive intelligens összkerékhajtáson vagy elsőkerék-meghajtáson keresztül juttatják el a teljesítményüket és forgatónyomatékukat az úttestre, dinamikus vezetési élménnyel megajándékozva a pilótát. Az egyik csúcsmodell az X1 xDrive25i, amelynek 231 lóerős csúcsteljesítményű erőműve, nyolcfokozatú Steptronic automataváltója 6,5 másodperces sprintet garantál. A kínálat másik végén a szupertakarékos, 100 kilométerenként alig 4,1-4,4 liter gázolajat igénylő X1 sDrive16d áll. Egyébként összesen tizenhat különböző hajtáslánc-konfiguráció tizenhat különböző hajtáslánc-konfiguráció közül válogathatnak a vásárlók.

Feltétlen külön fejezetet érdemel az X1 xDrive25e, melyben a kék-fehér propelleres márka legkorszerűbb – negyedik generációs – akkumulátor technológiája teljesít szolgálatot – 9,7 kWh bruttó energiateljesítménnyel. A plug-in hybrid hajtásláncú BMW egyetlen feltöltéssel több mint 50 kilométert képes megtenni tisztán elektromos üzemmódban.
bmwx1 2019csMindemellett az új X1 futómű-technológiája kategóriaetalon agilitást, precíz irányíthatóságot és remek menetdinamikát garantál. A legtöbb változathoz megrendelhető BMW xDrive intelligens összkerékhajtás minden pillanatban az aktuális vezetési szituáció szerint osztja el a motorból érkező nyomatékot a kerekek között, amely kiváló tapadást eredményez.
bmwx1 2019nUgyancsak meggyőző a BMW X1 utasterének sokoldalúsága is: a bőséges helykínálat megannyi intelligens, funkcionális megoldással és magas minőséggel párosul. A kabin egyik legfontosabb újdonsága a a központi kijelző, amely már alapfelszereltségként 6,5” képernyő-átmérőjű, a navigációs rendszerrel felszerelt modellek esetében azonban 8,8” vagy 10,25” képernyő-átmérőjű. Utóbbi a BMW iDrive vezérlőtárcsája és a hangutasítások mellett érintésekkel is vezérelhető, s ideális platformként szolgál az autó bőséges információ-szolgáltató lehetőségeinek és a BMW ConnectedDrive digitális szolgáltatásainak kiaknázásához.
bmwx1 2019oAz új X1 figyelemre méltó praktikuma nem pusztán a digitális felületekre korlátozódik, hiszen a belső számos más egyedi lehetőséget is tartogat. Például a hátsó üléstámla 40 : 20 : 40 arányban osztható és dönthető, ülőlapja pedig 13 centiméteres intervallumban csúsztatható. Eközben az olyan opciók, mint az automata csomagtér-működtetés és a kulcs nélküli nyitást, indítást, leállítást és zárást kínáló Comfort Access funkció – amely tökéletesen kiegészíti a csomagtér kéz nélküli nyitását és zárását –, a kényelem újabb szintjét váltják valóra.
bmwx1 2019lMagabiztos, sportos és megnyerő: az új BMW X1 már a modell sikertörténetének következő fejezetét nyitja meg.