Audi S8 2019 - Több, mint elég

by Szélpál Imre

Az új Audi S8 progresszív luxusán túl vérbeli dinamikus atlétaként is csábít, s innovatív futóműtechnikával erősíti tovább „A haladás technikája” megtestesítőjeként kivívott hírnevét. Biturbo-feltöltésű, nyolchengeres 4.0 TFSI motorjának teljesítménye 420 kW (571 LE) és bőséges 800 newtonméter forgatónyomatékkal szolgál. Az MHEV-technikával közösen a gazdaságosság, a kényelem és a meggyőző menetteljesítmények harmonikus együttesét sikerült elérni. A kiemelkedő menetdinamikai képességekről már gyárilag előretekintő működésű aktív futómű, dinamikus összkerékkormányzás és sport-differenciálművel kiegészített quattro összkerékhajtás gondoskodik.
AudiS8bAz új Audi S8 specifikus dizájnelemei révén fejezi ki igényes luxuslimuzinként hajszálpontosan sportos eleganciáját. Az Audi S8 nagyteljesítményű aggregátját mild-hibrid technikával működő V8-as konstrukcióként nem csupán a lehető legkulturáltabb járás jellemzi, hanem 420 kW (571 LE) teljesítményével, 800 newtonméter forgatónyomatékával és biturbo-feltöltésével annak biztos tudatával is szolgál, hogy minden menethelyzetben rendelkezésre áll a szükséges teljesítmény. Végsebességét 250 kilométer/órára határolja le az elektronika. Alumínium forgattyúházának vasbevonatolású hengerfelületeit az alacsony súrlódás következtében kiváló siklási tulajdonságok jellemzik. A kipufogórendszerben automatikus szabályzószelepek emelik ki még jobban a mély benyomást keltő akusztikai élményeket. A már egyaránt sportautókat idéző érzelmekhez és menetteljesítményekhez magasfokú kényelem és gazdaságosság társul. A mild-hibrid rendszer mindenkor nagyban hozzájárul az üzemanyag-fogyasztás mérsékléséhez. 48 voltos, szíjhajtású indítógenerátora és a hozzá tartozó lítiumion-akkumulátor a leállított motorral aktivált, úgynevezett „vitorlázás” üzemmódot, az erőforrás gyors újraindítását és az automatikus motorleállítás és -indítás rendszerének (Start-Stop System) kibővített üzemi tartományát is lehetővé teszi. A mindennapos használat során mindezzel akár 0,8 liter üzemanyag is megtakarítható 100 kilométerenként. A gazdaságosságról gondoskodik továbbá a cylinder on demand technikája is, amely az alacsony terhelés jellemezte menethelyzetekben önműködően állít le egyes hengereket. Az Active Noise Cancellation rendszere a fedélzeti audio-rendszer segítségével oltja ki a zavaró hangokat az utastérben, így gondoskodva a legmagasabb színvonalú kényelemről. Az innovatív futóműkomponensek egyedülálló kombinációja a legsportosabb, ugyanakkor a legkényelmesebb menetdinamikai tulajdonságokkal ruházza fel az Audi zászlóshajóját, a luxuslimuzinok lágy gördülésétől egészen a sportautók dinamikus irányíthatóságáig.
AudiS8cAz új S8 már alapkivitelben előretekintő aktív futóműtechnikával készül. A légrugózással együttműködő high-tech rendszer elektromechanikus aktuátoraival minden egyes kereket külön-külön húzhat felfelé, illetve nyomhat lefelé, első ízben téve lehetővé minden menethelyzetben a karosszéria állásának aktív szabályzását, s ezzel az oldalirányú billenés, illetve a gyorsításkor és fékezéskor jelentkező bólintó mozgások erőteljes mérséklését. A nagyobb útegyenetlenségeket felismerő első kamerának köszönhetően a rendszer előretekintő szabályzás mentén működhet. Az új Audi S8 igény szerint különösen kényelmes luxuslimuzin vagy vérbeli dinamikus sportautó, pontosan vezetője kívánsága szerint, amihez az Audi drive select menetdinamikai szabályzórendszer mindjárt öt üzemmódot is kínál. Újdonság a „comfort+” módusz, amelyben még a kanyarvételek is a kényelem élményével szolgálnak: a kanyaríven a karosszéria akár három fokban befelé dőlve mérsékli jelentősen a bennülőkre ható oldalgyorsulást. A „dynamic” üzemmódban az S8 bekormányzása feszes, s a gyors kanyarokban mindössze nagyjából 2,5 fok a karosszéria maximális oldalirányú dőlése. A normál futómű esetében ez az érték mintegy öt fok. Az oldalirányú billentőnyomatékok a pillanatnyi menethelyzetnek megfelelő elosztása semleges vagy akár még kismértékben túlkormányzott sajátkormányzási tulajdonságok kialakítását is lehetővé teszi. Az előretekintő aktív futómű további új funkciója a komfort-beszállás, amikor a karosszéria az ajtók kinyitásakor – a kényelmesebb be- és kiszállást segítve – tempósan akár 50 millimétert is megemelkedhet. Az első és a hátsó kerekek bekormányzási szögének független beállítását is lehetővé tévő dinamikus összkerékkormányzásával az Audi S8 ismét tovább bővíti a fizikailag megvalósítható határait. E technika – régi konstrukciós ellentétet oldva fel – a kis és közepes sebességeknél biztosított sportosan közvetlen kormányzási reakciókat az autópályán nyújtott magasfokú menetstabilitással és kis fordulókör-átmérővel kombinálja.
AudiS8dA sport-differenciálmű a gyors kanyaríveken aktívan osztja el a forgatónyomatékot a hátsó kerekek között. Bekormányzáskor vagy kanyarbeli gyorsításkor a nyomatékot túlnyomórészt a kanyar külső ívén gördülő kerékre irányítja, valósággal a kanyarívre préselve az autót és már a kezdetekor az alulkormányozottsági hajlam ellenében hatva. Túlkormányzottság esetén a hátsó tengely sport-differenciálműve a kanyar belső ívén haladó kerékre irányítja a forgatónyomatékot, így stabilizálva az autót. A dinamikus összkerékkormányzás és a sport-differenciálmű, akárcsak az előretekintő aktív futómű már alapkivitelben rendelkezésre áll a fedélzeten. E rendszerek együttműködése egyedülálló a vetélytársak körében, s minden menethelyzetben egyéni és sportos menetdinamikát biztosít. Kívánságra az ügyfelek szénszálerősítésű kerámiából készült high-performance féktárcsákat is választhatnak, átmérőjük elöl 420, hátul 370 milliméter. A kerámiafékek belső szellőzésűek, különösen kopásállóak és féknyereggel együtt 9,6 kilogrammal könnyebbek a szürkeöntvény tárcsával készült konstrukciónál. Az első féknyergek egyaránt tízdugattyús kialakításúak. Az új Audi S8 új stílust kölcsönöz a modellsorozat progresszív, lágyan ívelő és elegáns formavilágának, miközben markáns külső és belső dizájnelemek erősítik célzottan sportos karakterét. Az 5,17 méter hosszú sportlimuzin akár 21 col peremátmérőjű kerekekkel is rendelhető. Sportosan progresszív karakterét az első lökhárító, az oldalsó küszöbborítások és a külső visszapillantó tükrök házainak részletei, illetve a kipufogórendszer két S-specifikus, ovális kettős végcsöve is hangsúlyozza. Extrafelszerelésként a fekete elemek optikai csomagja is rendelkezésre áll. A luxusszalonok pihentető atmoszférája és tágas utastér számára kilenc igényes dizájn- és színvilág közül választhatnak az ügyfelek, köztük az Audi design selection pasztellezüst összeállítással. Utóbbi esetében a felső dekorbetét az új és kizárólag az Audi S8 számára rendelhető és különleges háromdimenziós mélységi hatás jellemezte „Carbon Vector” felülettel készül, míg közvetlenül alatta sötét szálcsiszolt matt alumínium dekorbetét-sáv húzódik. A világítástechnika választéka egészen az Audi lézervilágításával kiegészített és OLED-technikájú hátsó lámpákkal kínált HD Matrix-LED fényszórókig terjed. Kína, az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Dél-Korea jelentős piacaira első ízben kizárólag hosszú tengelytávú változatában érkezik az Audi S8. Hosszúságának és magasságának növekménye a megnövekedett fej- illetve lábtér formájában jelentős kényelmi pluszt kínál az utasok számára.
AudiS8fAz új Audi S8 minden részlete tükrözi sportos luxuskarakterét. Igazi különlegesség a már alapkivitelben rendelkezésre álló, sportstílusú komfort Individual-kontúrülés, amely sokrétű elektromos állítási lehetőségekkel, pneumatikus oldalpárnákkal és háromfokozatú fűtéssel készül, amit szellőztető és masszázsfunkció egészít ki. Az ügyfelek az egyaránt csúcsszínvonalú Valcona és Unikat bőrfajták közül választhatnak. A hátsó ülések szintén számos megoldást sorakoztatnak fel a színvonalas kényelem szolgálatában, valódi „First Class” hangulatot teremtve az Audi S8 utasterében. Az Audi által az új S8 számára kínált összesen 38 vezetői segédrendszer a Város (City) és a Túra (Tour) csomagokra felosztva áll rendelkezésre. Széles palettájukról is kitűnik az adaptív menetasszisztens, amely a Túra csomag központi rendszere. Az adaptív menetasszisztens az adaptív sebességszabályzás (adaptive cruise control), a közlekedési torlódás asszisztens és a sávtartás funkcióit fogja össze. Az előretekintő gazdaságossági asszisztenssel együttműködve az adaptív menetasszisztens előrelátó módon lassíthatja, illetve gyorsíthatja az autót. A vezetői segédrendszerek Város csomagjában az Audi pre sense side immár az Audi pre sense 360° technikájává bővíti a pre sense front és a pre sense rear rendszereket. Amennyiben e technika oldalirányú ütközés veszélyét érzékeli, az előretekintő aktív futóművel közösen villámgyorsan akár 80 milliméterrel is megemelheti a karosszériát, a küszöbök így kedvezőbb pozícióba kerülve vehetik fel az ütközési energiát. E funkció jelentősen enyhítheti az ütközés következményeit a bennülők számára. Az új Audi S8 vezetői segédrendszerei mögött rejtőző központi „agy” – nagyteljesítményű számítógép-egységként – a vezetői segédrendszerek központi szabályzóegysége (zFAS), amely az érzékelők által szolgáltatott adatokból folyamatosan a jármű környezetének differenciált modelljét alakítja ki. A teljes felszereltségben öt radarérzékelő, hat kamera, tizenkét ultrahangos érzékelő és egy lézerszkenner szerepel. Az új Audi S8 új digitális szolgáltatásaival (Digital Services) és legkorszerűbb hálózati kapcsolataival a progresszív technika élményét kínálja. Az MMI touch response kezelési koncepció teljes egészében digitális, a vezető csaknem minden funkciót két nagyméretű képernyőről vezérelhet. Alternatívaként a természetes hangvezérlést is igénybe veheti, amely felé csaknem teljes mértékben szabadon fogalmazhatja meg kérdéseit és utasításait. A válaszok a fedélzeten tárolt információk alapján vagy felhőből érkezhetnek, s kívánságra az Amazon felhőalapú Alexa beszédszolgáltatása is rendelkezésre áll a fedélzeten. A vezető számára fontos információk az Audi virtual cockpit kijelzőfelületén jelennek meg, amelynek kétféle nézete is választható.
AudiS8aMíg a vezetés-üzemmódban a fordulatszám- és a sebességmérő nagy körműszer formájában jelenik meg, az infotainment-üzemmódban a navigációs térkép áll a középpontban. Mindkét nézet S-specifikus, vörös grafikai elemekkel látható. Az MMI-rendszerben emellett speciális S-Performance megjelenítés is választható, ahol a fordulatszámmérő szögletes grafikával tűnik fel középen, s százalékos formában a teljesítmény és a forgatónyomaték is leolvasható. Kívánságra a Head-up kijelző közvetlenül a szélvédőre vetítve jeleníti meg a fontos információkat. Az új S8 infotainment- és médiaközpontjaként az MMI Navigációs rendszer plusz szolgál. Az Audi connect szolgáltatásainak széles kínálatában az Amazon Alexa beszédszolgáltatás integrációja mellett több Car-to-X szolgáltatás is szerepel, amelyek az Audi-flotta kollektív intelligenciáját veszik igénybe. Újdonságként egészítheti ki mindezt a közlekedésilámpa-információ, amit bizonyos európai városokban fokozatosan kínál az Audi: a városi környezeti infrastruktúrával kialakított hálózati kapcsolatok révén az autó szerveren keresztül juthat információkhoz a közlekedési lámpák központi számítógépéről, a vezető így a legközelebbi zöldhullámhoz igazodva választhatja meg sebességét. Az Audi virtual cockpit kijelzőfelületén egyéni sebességajánlás jelenik meg, illetve – ha a vezető már a piros lámpánál várakozik – a következő zöldhullámig hátralévő idő is látható. A rendszer ezzel nagyban hozzájárul az előrelátó és gazdaságos közlekedéshez, hatékonyan segítve a folyamatos forgalomáramlást. A Car-to-X szolgáltatások kínálatát az online közlekedési információk, a veszély-információk és az On-Street-Parking teszi teljessé. A myAudi App az ügyfél okostelefonjával köti össze a jármű rendszerét, amelyre kényelmesen, akár otthonról is továbbíthatók úticélok. Az Audi smartphone interface révén az Android Auto, illetve az Apple Car Play vezeték nélkül állhat rendelkezésre a fedélzeten. Az új Audi S8 infotainment-programját olyan high-end elemek teszik teljessé, mint a térhangzású Bang & Olufsen Advanced Sound System és az Audi phone box.