Ford GT Mk II - Csak pályára ajánlott!

by Szélpál Imre

A Ford és a Multimatic ma a Goodwood Festival of Speed-en mutatta be a Ford GT Mk II modellt – egy kizárólag versenypálya-használatra tervezett GT-t, amely új szintre emeli a Ford GT teljesítményét. A GT Mk II a Ford Performance és a Multimatic közös fejlesztésével született, felhasználva mindazt a tapasztalatot, amit a Ford összegyűjtött a FIA Hosszútávú Világbajnokságban és az IMSA WeatherTech SportsCar Bajnokságban sikeresen szereplő Ford GT versenyautókkal kapcsolatban. Izgalmas csavar, hogy mindezek ellenére a GT Mk II-t a különféle versenysorozatok szabályrendszerétől, előírásaitól és korlátozásaitól függetlenül tervezték.
Ford GT MKII2“A GT Mk II a Ford GT teljes teljesítmény-potenciálját felszabadítja, hiszen nem kötik a versenyeket szabályozó testületek mesterséges korlátozásai,” nyilatkozta Hau Thai-Tang, a Ford termékfejlesztési és értékesítési főmunkatársa. “A GT-tulajdonosok így tapasztalhatják meg a lehető legélethűebben a Le Mans-győztes versenygépünk erejét, és azt a magával ragadó érzést, amikor egy ilyen autóval száguldanak át a célvonalon.”

A mindössze 45 példányban készülő, 1,2 millió dolláros kezdő áron kínált autó a GT-család legújabb tagja a 2016-os Le Mans 24 órás futamot megnyerő versenygép és a Ford GT szupersportkocsi mellett. “Eddig nem volt mód arra, hogy teljes mélységében kibontsuk a GT-ben rejlő hihetetlen teljesítményt,” mondta el Larry Holt, a Multimatic technikai vezetője. “Az országúti modellre nyilvánvalóan a közúti közlekedés előírásai vonatkoznak, a versenyváltozat esetében pedig a teljesítmény-kiegyenlítés szabályai miatt 150 lóerőt le kellett faragni az országúti modell teljesítményéből. Az Mk II világos választ ad arra a gyakran felmerülő kérdésre, hogy milyen is lenne egy autó a korlátozások nélkül. Ilyen.” Az Ontario állambeli Markhamban készülő Mk II élete a ‘normál’ Ford GT-üzemben kezdődik, majd átszállítják a Multimatic Motorsports speciális műhelyébe, ahol Ford GT Mk II-vé nemesül. A Ford GT Mk II tervezői az aerodinamika és a motor tökéletesítésére összpontosítva mind az országúti GT szupersportkocsiból, mind a GT versenyautóból átvették a legjobb megoldásokat. Ezek jó része már a világ legkeményebb hosszútávú futamain is bizonyított. A nagyméretű, kétrészes hátsó légterelő szárny a Ford GT versenyautó leszorító erejét kínálja.
Ford GT MKII4A hátsó tengelyek extra terhelését új első splitter és diffúzor egyensúlyozza ki. Az agresszív aerodinamikai változtatásoknak köszönhetően a GT Mk II több mint 400 százalékkal nagyobb leszorító erőt termel, mint a Ford GT, miközben a versenyek világában már bizonyított futóművel és a Michelin Pilot Sport versenygumikkal több mint 2G oldalirányú gyorsulás mellett is stabil marad. A GT Mk II könnyebb és agilisabb is lett. A mérnökök elhagyták az utcai változat állítható hasmagasságát és kiválasztható üzemmódjait, ami mintegy 90 kilogramm tömegcsökkentést eredményezett. Az ötféleképpen beállítható DSSV lengéscsillapítók alacsonyabb, fix hasmagasságot biztosítanak; ez nemcsak az irányíthatóságot javítja, hanem a lehető leghatékonyabb aerodinamikai teljesítményt is biztosítja. A Ford GT Mk II-ben ugyanazt a 3,5 literes EcoBoost motort találjuk, ami a Ford GT országúti és versenyautó-változatát is hajtja, de mivel az Mk II-re semmilyen korlátozó előírás nem vonatkozik, a blokk 200 lóerővel nagyobb teljesítményt ad le, mint a versenygép, így az Mk II a Ford GT legerősebb változata.
Ford GT MKII7A 3.5 EcoBoost erőforráshoz ugyanaz a hétfokozatú, kettős tengelykapcsolós sebességváltó csatlakozik, mint ami a Ford GT-ben is működik, de ezt az egységet kifejezetten versenypálya-használatra kalibrálták. Hogy az erőhöz állóképesség is társuljon, az Mk II motorja innovatív hűtést kapott, amelynek fontos része a kívülre felszerelt, vízpermet-hűtésű, nagy kapacitású töltőlevegő-hűtő. Magas hőmérsékleti tartományokban a vízpermetezés automatikusan aktiválódik, így a Ford GT Mk II teljesítménye ilyenkor is egyenletesen magas marad. A versenyautók gépháztető-szívótorkára emlékeztető légbeömlő kapott helyet a tetőn; ez táplálja az Mk II kiegészítő motor-, tengelykapcsoló- és sebességváltó-hűtőit, hogy az autó a legextrémebb pályanapokon is optimális hűtést kapjon. A nagyobb motorteljesítményhez komolyabb megállító erő is jár. Az Mk II fékhatása a GT versenyváltozathoz fogható, és a gép megkapta az utcai változat karbon-kerámia fékjeit, így a 15,5 colos első és a 14,1 colos hátsó Brembo egységeket is.
Ford GT MKII6A masszív tárcsákat egyedi megjelenésű, kovácsolt alumínium keréktárcsák rejtik, amelyeken Michelin Pilot Sport GT versenygumik feszülnek. Az Mk II orrkiképzése és motorházteteje hasonló az utcai változatéhoz, akárcsak a jellegzetes nappali menetvilágítással kiegészített, stílusos Ford GT-fényszórók. Az utastérben személyre szabott Sparco versenyülést találunk, hatpontos versenyhevederekkel; az utas ülés opcionális. A versenypályán száguldó sofőrt egy teljes értékű MoTeC adatgyűjtő rendszer látja el friss információval, és a berendezés kijelzője a tolatókamera képernyőjeként is funkcionál. A Goodwoodban először 2017-ben színre lépő sorozatgyártású Ford GT a márka eddigi legfejlettebb és legexkluzívabb országúti modellje, éppen ezért világszerte mindössze 250 darabot építenek belőle évente. A Le Mans 24 órás versenyre megalkotott Ford GT versenyautó hatalmas sikert hozott a Fordnak, hiszen már első, 2016-os pályára lépése alkalmával első helyen végzett a GTE Pro géposztályban – pontosan 50 évvel azután, hogy a Ford GT40 megszerezte négyből első győzelmét Le Mans-ban.
Ford GT MKII8A Ford befejezte a versenyzést a FIA Hosszútávú Világbajnokság 2019-es Le Mans-futam GTE Pro géposztályában. A Ford GT-k azonban továbbra is rajthoz állnak majd az IMSA szezonban, amelynek csúcs az októberi Road Atlanta lesz. A GT Mk II nyilvános bemutatkozását a Goodwood Festival of Speed szupersportkocsi-géposztályba való nevezéssel szervezte meg a Ford, és az autót közvetlenül a Multimatictól vehetik meg a vásárlók. Aki szeretne egy Mk II-est, az a www.FordGTMkII.com  oldalon keresztül léphet kapcsolatba a Multimatic vállalattal.