Bentley EXP 100 GT - Boldog születésnapot, Bentley!

by Mészáros Gergely

A Bentley nemcsak a 100. születésnapját ünnepli a tisztán elektromos és önvezető funkcióval is rendelkező EXP 100 GT koncepcióautóval, hanem a márka jövőképét is megmutatja, rávilágítva arra, hogy a luxus mobilitás elkövetkezendő évei ugyanolyan inspirálóak és vonzók lesznek, mint az elmúlt 100 évben.

A teljesen elektromos platformra épülő, mesterséges intelligenciával – és Bentley Személyes Asszisztenssel - is felvértezett EXP 100 GT Grand Tourer-tanulmány színtiszta Bentley DNS-ből született, ám a magával ragadó, gyönyörű design tervezése a fenntartható innováció jegyében történt, melynek része a megfontolt, természetes anyagválasztás, például az újrahasznosított rizshéjból készült Compass külső festék vagy a 100 százalékban organikus bőrből készült textilek. De nézzünk be egy kicsit a „függöny” mögé!
Miközben a Bentley arra a 100 éves szakértelemre épít, mely szinte páratlan a luxus dizájn és a kézművesipar terén, az EXP 100 GT elegáns és izmos külseje már a patinás vállalat jövőjének tervezési irányvonalát vizsgálja. Természetesen a jubileumi újdonság azonnal felismerhető Bentley-ként, a jellegzetes formájú, erőt sugárzó hűtőmaszkba belemaró fényszórók, a hátsó sárvédők domborítása, vagy az elnyújtott tetőív mind-mind erős kötődést mutat a híres múltbéli típusokhoz.
Ez a Bentley azonban már a jövőbe utazik, 5,8 méter hosszú és majdnem 2,4 méter széles karosszériája könnyű alumíniumból és szénszálból készül, és megfellebbezhetetlenül luxusérzést sugároz. Ehhez persze a rézből és alumíniumból kialakított dekorelemek is hozzájárulnak, melyek a neves BR1 Aero motordugattyúinak ötvözetét idézik. Az EXP 100 GT vezető- és utasajtói két méter hosszúak, s mivel a könnyű be- és kiszállás miatt kifelé és felfelé nyílnak, majdnem három méter magasra emelkednek. Így a Bentley koncepció esetében a mélygarázs nem opció, ugyanakkor valóban felettébb impozáns látvány nyújtanak az ajtók. Miként az őszi színeket tükröző környezetbarát Compass külső fényezés, mely az első-hátsó fényszórókkal együtt szinte életre kelti az autót.

A pilótafülkében a Bentley iparosmesterei új szintre emelték a kézművességet, soha nem látott teret adva a luxusnak. A legfinomabb anyagok – fa, bőr és üveg – keverednek a fénnyel és a hangulatvilágítással, olyan egyedi környezetet teremtve ezáltal, mely jelentősen javítja az utasok (fizikai és szellemi) közérzetét. Utóbbihoz az is hozzájárul, hogy a finom tapintású matériák átmenet nélkül, észrevétlenül csatlakoznak egymáshoz, így a meghatározó tervezési motívum az összes felületre akadálymentesen átfolyhat. A formák, minták, textúrák és színek szerves egyvelege pedig összekapcsolja az utasokat az őket körülvevő természetes világgal. Mivel az élet egyik lételeme a fény, a Bentley EXP 100 GT-ben innovatív üvegtető gyűjti össze az éltető erőt, majd beágyazódva a prizmákba, száloptika továbbítja azt a kabinba. Ugyanakkor a kabin egyik központi eleme a Cumbriából származó megvilágított kristály, ami a Bentley Personal Assistant fizikai megtestesülése. A sajtóanyag szerint a BPA érzékeli, feltételezi az utasok igényeit, és maximalizálja a kényelmüket. Többek között a reaktív, biometrikus és többféleképpen konfigurálható ülésekkel, valamint a Bentley különleges levegő és hangtechnikájával. A személyes asszisztens öt különböző, személyre szabott – Enhance, Cocoon, Capture, Re-Live és Customize - élményt nyújt a bennülők számára, az interakció kézmozdulatokkal történik a „gép” és az ember között. Capture üzemmódban például a Bentley a külső környezetet szimulálva nyitott tetős érzést teremt, anélkül, hogy a tetőt eltüntetné. Így viszont a környezetszennyezés nem jut be a belső térbe. Emellett az EXP 100 GT nem pusztán a levegőt szűri, hanem egyedülálló – többek között szantálfa és friss moha keveréke- illattal kábítja az utasokat. Külön említést érdemel a kidőlt fákból származó „Copper Infuser Reiverwood” fadekor, valamint a hagyományos technikákat alkalmazó, 1767-ben alapított Hand and Lock hímzőcég kortárs munkája.
bentleyexp100gt11Végül, de nem utolsósorban a Bentley EXP 100 GT rendkívüli lépést tesz a szén-dioxid-mentes jövő felé, mégis ugyanolyan erős és izgalmas, mint a konvencionális hajtáslánccal szerelt elődei. Pontos teljesítményadatot nem is árul el a Bentley, de a sajtóanyag a 35 százalékkal kisebb tömeg (1900 kilogramm) mellé 50 százalékkal több lóerőt ígér. A négy villanymotor kevesebb, mint 2,5 másodperc alatt katapultálja a luxuskupét 0-ról 100 km/h-ra, végsebessége pedig eléri a 300 km/h-t. Az 1500 Nm-t mozgósító „erőmű” energiaellátásáról egy "forradalmi" akkumulátor-technológia gondoskodik, melynek ötszöröse az energiasűrűsége a szokásos megoldásoknál. Töltése mindössze 15 percet vesz igénybe, ha megelégszünk a 80 százalékkal. A „tankolásról” a Bentley Personal Assistant gondoskodik automatikusan, az EXP 100 GT hatótávja körülbelül 700 kilométer. A lenyűgöző menetteljesítményekben az Intelligens Pirelli gumiabroncsokat viselő Active Aero kerekeknek is fontos szerepe van.
bentleyexp100gt06Bár az EXP 100 GT a múltat ünnepli, egyértelműen a jövőbe tekint. Egy olyan kompromisszummentes Grand Tourer, mely irányt mutat a Bentley-nek, mindenki legnagyobb örömére.