Škoda Superb 2019 - Egy kis Suberbológia

by Mészáros Gergely

A Superb már régi motoros a szakmában, ám számomra egy csomó minden csak a harmadik nemzedék modellfrissítésének Bécs környéki bemutatóján derült ki. Lássuk az újdonságokat! 

Például, hogy tényleg létezik piros színű – Velvet vörös metál - Superb. Azt gondoltam, hogy ez csupán amolyan klasszikus „fake news”, a Škoda marketingügynökeinek népbutítása, erre kiderül, hogy tényleg van ilyen, s még jól is néz ki. Hasonlóan mutatós a „Versenykék metál” fényezésű cseh óriás, apró szépséghiba, hogy a vásárlók mégis inkább a fekete (Black Magic – 24 százalék), valamint a sötét- és világosszürke (Quarz és Business Grey – 16 és 14 százalék) árnyalatokat részesítették eddig előnyben. Karosszériaváltozatok terén a kombi vezetett a limuzinnal szemben (54 – 46 százalék), miközben a felszereltségek közül a Style volt a menő. Ezen talán változtathat az új Scout verzió, mely az elegancia és a robusztus stílusjegek, illetve technika keverésével tökéletes „lifestyle-modell” lehet.
Ha már a számoknál, statisztikáknál tartunk, akkor elárulom, hogy a Superb egyik legfontosabb piaca Németország, természetesen Kínát leszámítva. Egyébként igen jól fogy az autó, a harmadik nemzedék 2015-ös premiere óta már több, mint 500.000 példányt gyártottak és adtak el, különösen a flottavásárlók (82 százalék) szeretik a nagy Škodát.
A premieren nem sok, pontosabb egyetlen árva szót sem vesztegettek a helykínálatra, azt hiszem, pályafutásának kezdete óta az már mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a Superb kívül-belül hatalmas. (Külső méretei – limuzin/kombi: 4859/4862 milliméter hosszú, 1864 milliméter széles, 1469/1477 mm magas – Scout, tengelytávja 2841 milliméter.) Helyette a formatervét méltatták röviden, ezen belül is az elejét és a hátulját érintő – a cseh kézművesipar által ihletett - módosításokat. Az opcionális Full LED Matrix első fényszórók működését bemutató film mellé kaptunk egy kis desszertet is, mely néhány kristályból készült műremek segítségével ízelítőt nyújtott a cseh mesteremberek tudásáról. A fényszóró pedig nemcsak jól néz ki, de mindent tud, amit a legjobbak: dinamikus index, kamerával működő vakításmentes távfény, animált hazakísérő-fény... Közben az új formájú LED-technológiájú ködfényszórók és iker-rácsokkal díszített hűtőmaszk még vonzóbbá varázsolják a Superbet. Hátul immár szintén LED-es lámpák dolgoznak, a középső embléma helyére pedig az új irányvonalnak megfelelően ŠKODA felirat került, csupa nagybetűvel. Természetesen mindenki saját ízlése és pénztárcája szerint alakíthatja a kedvencét, nekünk, újságíróknak azonban az egyedi védőelemekkel és felnikkel szerelt, terepen sem elveszett Scout-ra fájt legjobban a fogunk.

Eközben a bálna bendőjében a krómozott vagy „fából készült” elegáns dekorelemek, az ajtó megvilágított tárolóhelyei, továbbá az új üléshuzatok jelentették a legfőbb attrakciót, a minden téren kényeztető felszereltség mellett. Opcióként KESSY kulcsnélküli nyitó és záró rendszer, Alcantara kárpitozás, vagy akár 9,2 colos kijelzővel ellátott infotainment berendezés is rendelhető, mi több, a tesztautóinkban üléshűtés enyhítette a kánikula okozta kínjainkat. Szóval, panaszra nem volt okunk, a helykínálat hatalmas, az első fotelok kényelmesek, a futómű és a hajtáslánc finom.
skodasuperb2019gAkár a takarékos Evo generációs dízelmotorral, akár az erőteljes TSI benzines erőforrásokkal. Előbbi, a 2.0 literes TDI egység 150 lóerős teljesítménnyel és hatfokozatú manuális vagy hetes DSG váltóval áll a vásárlók rendelkezésére, utóbbiak pedig 1.5-ös és 2.0 literes kivitelben választhatók. Összesen 10 különböző hajtáslánc található a megújult Superb-ben, a legerősebb változatok – a 272 lóerős 2.0 TSi és a 190 lóerős 2.0 TDI – összkerékhajtással (is) elérhetők. Mi az 1.5-ös TSI-t és az Eco dízelt próbáltuk - automatával, mindkettő kulturáltan tette a dolgát. Az üzemmód-választóval az igényeinkhez állítható a Superb karakterisztikája, a Scout kivitel egy különleges off-road beállítással is segít a vezetőjének. Nem lepődtünk meg a cseh limuzin és kombi finomságán és csendességén, az új vezetőtámogató asszisztenseknek viszont kifejezetten örültünk. Az új 210 km/h-ig aktív Predictive Sebességtartó Automatika már nemcsak az előttünk menő gépjármű sebességét és távolságát veszi figyelembe, hanem a navigáció és a kamera segítségével az aktuális sebességhatárhoz igazítja a Superb tempóját. Érzékenyebbé váltak az autó radarjai is, így a Side Assist már 70 méter messze lát, s ez alapján figyelmezteti a sofőrt a holttérben haladókra. Feltétlen említést érdemel még a többsávos autóutakra, autópályákra alkalmas Emergency Assist, mely kritikus közlekedési szituációkban automatikusan képes a sávváltásra, majd meg is állítja az autót. Mindezen túl a Front Assist rendszer már gyalogosfelismerő funkcióval is rendelkezik.
skodasuperb2019dzsA Superb története egészen 1934-ig nyúlik vissza, s úgy tűnik, hogy egyre fényesebb a csillaga. A legutolsó, legnagyobb tudású verzió már megvásárolható Magyarországon, 10.680.280 forinttól. Ennyit a Suberbről, viszontlátásra!