Lotus Evija - Pilóták számára

by Mészáros Gergely

A vadonatúj Lotus Evija a világ első teljesen elektromos brit hypercarja, mely 2000 lóerős teljesítményével a valaha épített legerősebb sorozatgyártású autója címre is igényt tart.

Mint minden Lotust a márka 71 éves története során, az Eviját is úgy tervezték, hogy mind közúton, mind versenypályán első osztályú vezetési élményt nyújtson. Ám a brit újdonság túlmutat az elődein, s új mércét állít a Lotus autók menetteljesítményeit illetően: egyetlen „kereke” több erővel bír, mint bármelyik korábban gyártott utcai (Lotus) modell. Egyértelműen és mindenekelőtt „pilóták” számára tervezték.
Neve az Évából származik, melynek jelentése „életet adó” vagy „minden élők anyja”, ami jól illik a Lotus és Colin Chapman vitathatatlanul innovatív gondolkodásmódjához, illetve úttörő szerepvállalásához, mely az autóiparban és a motorsportban betöltött szerepüket egyaránt jellemezte. Egyúttal új fejezetet nyit a sportkocsi-márka történetében, nemcsak azzal, hogy ez a Lotus első teljesen elektromos meghajtású hypercar-ja, hanem az Evija az első típus, mely teljes egészében a Geely felügyelete alatt és támogatása mellett készült.
Az Evija lélegzetelállító külsejét részben a természet ihlette, más megoldások pedig a repülőiparból érkeztek. Főleg a tervezés kezdeti szakaszában tanulmányozták sokat a geológiai formák képeit a designerek, akik remélik, hogy az évszázadok alatt keletkezett gyönyörű elemi vonások az Eviján is visszaköszönnek. Ugyanakkor a motorháztető gyengéden ívelő, mégis éles elülső széle egyértelműen a repülők aerodinamikus és arányos vonalait másolja. Mindez tökéletesen megfelel Colin Chapman, a Lotus alapítójának alapvető meggyőződésének, hogy minden alkotóelemnek több célt kell szolgálnia. Ennek legnyilvánvalóbb és legdrámaibb példája egyébként a Venturi-alagút, mely a Le Mans-i versenyautókhoz hasonlóan optimalizálja a légáramlást a karosszérián keresztül. A kivezető nyílásukat piros LED-csík szegélyezi, olyan vizuális hatást eredményezve, mint a harci repülőgépek utánégetője. Ugyanilyen kifinomult aero-részlet a három részből álló, kétsíkú első légbeömlő, melynek középső nyílása az akkumulátorok, a két szélső pedig az elülső e-tengely hűtéséért felel. A F1 DRS-ével azonos hatású aktív hátsó szárny Track üzemmódban automatikusan kiemelkedik a karosszériából, a többi módot használva manuálisan „előcsalogatható”. A hagyományos visszapillantó tükröknek is búcsút mondhat az Evija pilótája, feladatukat kamerák vették át, melyek az elülső szárnyakból nőnek ki elektromosan.

A hatékony kialakítás a világ legerősebb sorozatgyártású közúti autóját takarja, a 2000 lóerős teljesítmény és 1700 Nm-es nyomaték kulcsa a Williams Advanced Engineeringgel (WAE) közösen fejlesztett 2000 kW-os lítium-ion akkumulátor. Az utastér mögé rejtett energiatároló csomag számos előnyt kínál, a jó aerodinamika, súlyelosztás, kezelhetőség mellett többek között a gyors és kényelmes szervizelést is szavatolja, mindemellett úgy tervezték, hogy a jövőben alternatív akkumulátorok is könnyen telepíthetők.
lotusevija04Az akkumulátor kerekekként egy-egy villanymotort táplál, a saját erőátviteli rendszerrel bíró egységek egyenként 500 lóerősek. A teljesen önbeállító nyomatékelosztó rendszer a másodperc törtrésze alatt képes a teljesítményt bármelyik két, három vagy akár mind a négy kerékhez irányítani. A biztonságos útfogáshoz a menetstabilizáló is hozzájárul, eközben a kormányzásról egy elektro-hidraulikus rendszer gondoskodik. Mindehhez egy kifejezetten alacsony, mindössze 1680 kilogrammos önsúly társul, ami az egy darabból épült, motorsportban megszokott, CPC által szállított monococque váznak is köszönhető.
lotusevija01Így már érthetők a brutális gyorsulási adatok: nem az a döbbenet, hogy a Lotus Evija 3 másodpercen belül éri el álló helyzetből a 100 km/h-t, hanem az, hogy 9 másodpercen belül katapultál 0-ról 300 (!) km/h-ra. S akár 340 km/h-val is tud repeszteni. Ráadásul ez a fajta brutalitás folyamatosan a vezető rendelkezésére áll, mivel a fejlett aerodinamika és a négy radiátoros hűtőcsomag állandóan az optimális hőmérsékleten tartja az akkukat. Ez azt jelenti, hogy az Eviját legalább hét percig lehet Track üzemmódban hajtani. Alacsony sebességnél viszont a Lotus különösen csendesen suhan, ezért egy előre beépített hangszórón keresztül digitálisan létrehozott hangot bocsát ki – a gyalogosok érdekében. Az ugyancsak motorsport eredetű futóműhöz elöl 20, hátul 21 colos magnézium kerekek, Pirelli Trofeo R gumiabroncsok, valamint kovácsolt alumínium AP Racing fékrendszer csatlakozik.
lotusevija13Az Evija nem pusztán az aszfalton gyors; de a világ leggyorsabban tölthető akkumulátorával is rendelkezik, akár 800 kW-os töltésre is képes. A mai kutak egyelőre még nem ennyire gyorsak, ám elméletben 9 perc alatt is teletankolható a Lotus. A már meglévő 350 kW-os technológiával 12 perc alatt 80 százalékra tölthető, miközben a WLTP szabvány szerint mért hatótáv eléri a 400 kilométert. A CCS2 csatlakozót az autó hátulján lévő szellőzőnyílás rejti, ugyanitt egy apró plakett az Evija származására emlékeztet.
lotusevija18A brit hypercar belsejét szintén az autósport, ezen belül az ötvenes és hatvanas évek elején készült versenyautó prototípusok ihlették. A két szárnyként felnyíló ajtó mögötti világ rímel a kocsi külsejére, a kívülről is megtekinthető, „lebegő szárnyra” emlékeztető műszerfal, az igényes szénszálas felületek kivétel nélkül a funkcionalitásra, hatékonyságra emlékeztetnek bennünket. Az ajtók a tetőpanelen elhelyezett gombok segítségével záródnak, a Lotus Esprit rajongói biztosan szeretni fogják ezt az elrendezést. A szénszálas héjra épülő, Alcantarával borított vezetőülés a legmagasabb utasok számára is megfelelő pozíciót és kényelmet nyújt, az LMP és F1-es gépekhez hasonló volán pedig magasságban és tengelyirányban is állítható. Ezen helyezték el a legfontosabb kezelőszerveket, úgy, hogy a többség lehetőleg intuitív módon tudja használni. Itt rejtőzik az üzemmód-választó is, a sofőr öt különböző – hatótáv, városi, túra, sport és pálya – beállítás közül választhat. A mögötte trónoló modern digitális kijelzőről minden kulcsfontosságú információ leolvasható, többek között az akkumulátor töltöttsége és a megmaradt hatótáv. További érdekessége az autónak, hogy az 1680 kilogrammos önsúlyba belefért egy klímaberendezés, illetve egy prémium információs és szórakozató egység is, utóbbi még Apple CarPlay és Android Autó funkcióval is rendelkezik. Természetes azonban, hogy a Lotus az ügyfelekre bízza az Evija teljes specifikációját, a személyre szabási lehetőségek között az egyedi fényezések ugyanúgy megtalálhatók, mint a belső kárpitok és egyéb részletek. Emellett a Lotus átfogó lehetőségeket tapasztalatszerzési módokat is kínál, például VIP pályahasználat keretében.
lotusevija15Az Evijából mindössze 130 darab készül, az alacsony példányszám garantálja azt az exkluzivitást, melyhez a lenyűgöző megjelenés, az úttörő technológia és a világklasszis teljesítmény nyújtja az alapot. Persze az árat is meghatározza: az Evija 1.700.000 fontért vihető haza (plusz az adók és a vámok). A Nagy-Britanniában készülő hypercar méltó azokhoz az elvekhez, melyekhez Colin Chapman is ragaszkodott, minden ízében valódi Lotus. Hazel Chapman, Colin özvegye így köszöntötte: „Nagyon gyönyörű, alig várom, hogy az úton lássam!” (Mi is.)