Corvette Stingray 2020 - Amerika legjobbja

by Mészáros Gergely

Végre megvalósult az álom: Amerika és a GM ikonikus modellje, a Corvette valódi középmotoros sportkocsiként született újjá; minden eddiginél több erővel, modern technológiával és luxussal megajándékozva a pilótáit. Méghozzá kifejezetten elérhető áron.

A Corvette mindig a GM legélesebb „fegyvere” volt, s az innováció csúcsát képviselte. Ugyanakkor a hagyományos orrmotoros kialakításával elérte a határait, a további fejlődéshez muszáj volt váltani, ezért a tervezők – akiknek megadatott a lehetőség, hogy alapjaiban új autót álmodjanak meg - a középmotoros elrendezés mellett döntöttek. A gyár szerint a 2020-as Corvette jobb, mint valaha, az új felépítés számtalan előnyt biztosít. Például pozitív irányban változott a négykerekű legenda súlyelosztása, így mind pályán, mind egyenesben kezesebb az új Corvette, amit a 3 másodpercen belüli 0-60 mph-s sprintideje is bizonyít. Emellett az első tengelyhez közelebb került vezetőpozíció is kedvezőbb a korábbinál, jobb kilátást, finomabb reakciókat biztosítva a sofőr számára. Nem mellékesen pedig a csomagtartóba éppen befér két golf-szett...
Ami alighanem az Egyesült Államokban egyáltalán nem elhanyagolható szempont, az „átlag” autórajongóknak azonban sokkal fontosabb ennél a design. Nos, a Corvette Stingray merész, futurisztikus külseje minden szempontból megfelel az egzotikus középmotoros sportkocsik kívánalmainak, ugyanakkor egyértelműen Corvette-ként is azonosítható. Az autó V8-as szíve áll a középpontban, úgy pompázik a nagy hátsó ablak mögött, mint csillogó ékszer a kirakatban. Emiatt már maga az erőforrás is mérnöki műremek, gyakorlatilag az összes látható alkatrész megjelenését optimalizálták. Amúgy a Corvette Stingray az olyan részleteknek köszönheti a jellegzetes – versenysport és repülőipar által ihletett - külsejét, mint az agresszív, nyílhegyre emlékeztető első spoiler, az alacsony profilú fényszóró vagy a hátsó sárvédőkön „kivágott”, az erőmű hűtéséért felelős légbeömlő nyílások.

A jócskán előretolt pilótafülke, mely szinte körbeöleli a vezetőt, ugyancsak nagyban meghatározza a Corvette Stingray karakterét, miközben benn első osztályú minőséget, maximalizált helykínálatot és nem hétköznapi látványt kínál. Többek között az ultra-vékony szellőzőnyílásokkal csökkenteni tudták a műszerfal magasságát, ezáltal is javítva a térérzetet. A kisméretű, lapított aljú és tetejű volán mögött pedig teljesen digitalizált, 12 hüvelykes és többféleképpen konfigurálható műszer-együttes bombázza információkkal a sofőrt, aki három különböző – „GT1”, „GT2” és „versenysport” – specifikációjú ülésekben foglalhat helyet. De még a harmadik, az agresszív oldaltámasszal ellátott, kifejezetten a versenypályákhoz fejlesztett változat is rendelkezik fűtés és hűtés funkcióval, illetve részben Napa bőr borítja. A kellemes atmoszférához az ízléses anyagok is hozzájárulnak, köztük a nagy mennyiségben alkalmazott valódi fém: rozsdamentes acélból készültek a Bose Performance Series audio-rendszer hangszóróinak a rácsai, míg az ajtókereten és a középkonzolon valódi alumínium és szénszálas műanyag tűnik fel. Mindezen túl az ügyfelek a mai divat szerint teljesen az ízlésükhöz igazíthatják a Corvette-jüket, akik a 12 külső fényezésen túl hatféle belső téma közül választhatnak, s a hat eltérő színű biztonsági öv mellett két opcionális – sárga vagy piros - öltéscsomag is „megbolondíthatja” a kabint.
corvettestingray2020b01Az utastérben is végigfutó, magas és domináns középső alagút szintén hasznos megoldás, úgy a könnyű és merev konstrukció, mint a futómű optimalizálása vagy a helykihasználás okán. Sőt, ennek köszönhető, hogy a kivehető tetőpanellel „targává” varázsolható Corvette története során először jobbkormányos kivitelben is elérhető. A 4,63 méter hosszú, mindössze 1,23 méter magas, főként könnyű és ultra-könnyű anyagokból felépülő Corvette Stingray kezelhetősége országúton és versenypályán egyaránt kimagasló. A középmotoros architektúrán és a spontánul reagáló frissített elektronikus kormányrendszeren túl leginkább az opciós Magnetic Ride Control 4.0 felfüggesztésé, valamint a Michelin által szállított speciálisan a Corvette-hez fejlesztett gumiabroncsoké az érdem, de természetesen a megerősített – nagyobb féktárcsákkal szerelt - Brembo fékrendszer, az elektronikusan vezérelt önzáró hátsó differenciálmű és a kétrészes hátsó szárny is kiveszi a részét a munkából. Feltétlenül említést érdemel még, hogy az első felfüggesztés emelhető, ezáltal a 40 milliméterrel magasabbra „liftezett” lökhárító nem sérül meg a meredek emelkedőkön vagy a fekvőrendőrökön. A programozható, így automatikus működő, mintegy 1000 helyet megjegyző rendszer 40 km/h-s tempóig aktív.
corvettestingray2020aA Corvette Stingray szíve a Chevy új generációs, hengerlekapcsolós 6.2 literes Small Block-ja, a szívó V8 LT2-es egység csúcsteljesítménye 495 lóerő, maximális nyomatéka pedig 637 Nm. Az erőmű száraz karteres kenési rendszerét alaposan át kellett alakítani, hogy az 1G-nél nagyobb keresztgyorsulási értékeknél is kivételes teljesítményt nyújtson. A Corvette magas szintű agilitásában a Chevrolet első nyolcfokozatú kettős tengelykapcsolós váltója is jelentős részt vállal, melyet extra rövid első, illetve hosszú 7. és 8. fokozat jellemez. Természetesen a pilóta a kormány mögötti fülekkel maga is kapcsolgathat, sőt, kedve szerint hatféle – Weather, Tour, Sport, Track, MyMode és Z - menetprogram közül válogathat.
corvettestingray2020dzsVégül, de nem utolsósorban a Corvette Stingray számos fejlett és érdekes digitális szolgáltatást is ajánl: Near Field Communication-nal párosított, egygombos Bluetooth-csatlakozást, vezeték nélküli telefontöltést, valamint egy nagy felbontású kamerát alkalmazó vezetés-elemző eszközt, az ún. Performance Data Recordert.
corvettestingray2020h01A Corvette továbbra is Amerika ikonikus sportkocsija maradhat, markáns designja, elsőrangú teljesítménye és technikai zsenialitása egyaránt erre predesztinálja. Ráadásul mindezt elérhető áron adja, 60.000 dollártól megvásárolható.