FIAT 500 Dolcevita - Örökké nyár

by Mészáros Gergely

Oly kék, mint a tenger; oly fehér, mint a homok; ott, ahol a vonalak hullámmá lesznek és a gondolatok lassan úsznak... egy olasz álomkép, ami édes emlék és még ma is csábító.

Azok a ’60-as évek! Róma tündökölt. A nemzetközi jet-set fővárosának elegáns éjszakai klubjaiban, pazar luxusszállóiban és divatos kávézói és bárjai VIP teraszain színészek, írók és politikusok adták egymásnak a kilincset meg az asztalokat, hogy aztán őrült, hihetetlen történeteiket a Via Veneto újságírói, a paparazzik örökíthessék meg az utókornak. A kor egyik ilyen felejthetetlen, kitörölhetetlen emléke Anita Ekberg és Marcello Mastroianni jelenete a Trevi-kútban, Federico Fellini „La dolce vita” című filmjéből (1960).
A FIAT 500 Dolcevita ezeket az őrült éveket idézi fel, amikor Olaszország új lendületet vett, többek között a Cinquecentóval, mely megteremtette a megfizethető választ az emberek egyre növekvő mobilitási igényére, szabadságvágyára. S nem ritkán Európa leghíresebb és legfényesebben csillogó üdülőhelyein: a Côte d’Azuron, Forte dei Marmiban, Portfinóban vagy Caprin, a sztárok egy-egy Jolly 500-ban, azaz egy Spiagginában, vagy éppen Vespán tűntek fel.
S az új 500 Dolcevita kifinomult eleganciájával teljesen hitelesen jeleníti meg azt az olasz stílust, mely az emberek emlékezetében a Dolce Vita éveit is jellemezte. Ahogy egy kortalan dívához illik, az olasz apróság egy exkluzív Gelato fehér „egyenruhát” visel, melynek kecsességét az egész sziluett köré húzott piros-fehér-piros szépségvonal emeli ki. Kerekded fenekén – az ízléses megjelenéséhez remekül illő - króm Dolcevita felirat hangsúlyozza a kor szellemét, az összképet pedig a fehérre fényezett, 16 colos, gyémánt mintázatú könnyűfém keréktárcsák, s a nyitható üvegtető teszi teljessé – legalábbis a „hatchback” verzió esetén.

Mert az 500 Dolcevita kabrió kivitele külön fejezetet érdemel. Mert az ikonikus modell vászonteteje mindent visz, a kisautó története során először horizontális kék és fehér csíkozást kapott a hátrahúzható vászon, hímzett vörös 500-as logóval kiegészítve. A különleges megoldást a hatvanas évek Riviérájának nyugágyai és napernyői ihlették, és a fehér homokra és a kék tengerre rímelő színes ecsetvonások olyan gyártási eljárással készülnek, hogy azok farmerre emlékeztessenek. A nem éppen hétköznapi megjelenés méltó ünneplése az éppen 10 éves kabriónak, melynek puha és innovatív teteje igazi ablak az égre.
fiat500dolcevita2019rUgyanez az elegáns sárm érhető tetten az 500 Dolcevita utasterében, a hajózás, a vitorlázás világát megidézve. A világos fával burkolt műszerfalon – a karosszériához hasonlóan – végigfut a halvány szépségvonal, miközben a tökéletes minőség érdekében a fabetét ultra-könnyű szénszálas héjra került. A kellemes atmoszférához tökéletesen illenek az elefántcsontszínű Frau bőrrel bevont ülések, melyek központi részeit fonott ihletésű anyaggal burkolták. Nem hiányozhat róluk a kontrasztos díszcsík sem, miként a sötét szőnyegek is dicsekedhetnek ilyennel.
fiat500dolcevita2019aAz 500 Dolcevita kétféle karosszériával és szintén kétféle erőforrással vásárolható meg. A 69 lóerős 1.2 literes benzinmotor manuális vagy Dualogic automata sebességváltóval is elérhető, a 85 lóerős TwinAir kizárólag az előbbivel. (Bizonyos piacokon LPG változat is rendelhető.)
fiat500dolcevita2019lyA Dolcevita megfelelő folytatása az 500-as különkiadásai sorozatának, a rajongók immár több mint 30 féle közül választhatnak, melyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az olasz kisautó ennyire naggyá – Európa vezető modelljévé - váljon.