Porsche 911 Carrera 2019 - Belépő az elitklubba

by Mészáros Gergely

Megérkezett az új 911 család belépőmodellje: a Coupe és Cabriolet kivitelben egyaránt megvásárolható Carrera 385 lóerős boxermotorjával és nyolcfokozatú PDK váltóműjével izgalmas bepillantást enged az elit sportkocsik klubjába. Következzenek a részletek!

Az elődjénél 15 lóerővel „combosabb” Carrera a nyolcadik generációs Porsche 911 család alapmodellje, mely elsősorban kisebb kerekeivel és fékeivel, valamint szimpla kipufogóvégével különbözik a Carrera S változatoktól. Ugyanakkor az alapfelszereltsége hasonlóan bőséges, mint a „Sportosabb” testvéréé, többek között 10,9 colos képátlójú központi érintőképernyővel, kapcsolódási lehetőségek tárházával kényezteti az utasait, miközben a pilótának innovatív asszisztens-rendszerek sora segít. Ilyen például a nedves útfelületen minden eddiginél biztonságosabb vezethetőséget biztosító „Porsche Wet Mode” üzemmód.
De nézzük inkább a Carrera szívét, melyet a mérnökök a futóműhöz és a fékrendszerhez hasonlóan az exkluzív sportosság jegyében terveztek. A háromliteres, hathengeres Biturbo boxermotor szerényebb teljesítménye a Carrera S erőforrással összehasonlítva lényegében a kisebb átmérőjű turbinakerékkel és kompresszorkerékkel ellátott turbófeltöltőkből fakad, ám csúcsteljesítménye így is 385 lóerő, miközben maximális nyomatéka 450 Nm. Ezáltal az új 911 Carrera Coupé 4,2 másodperc alatt képes abszolválni a 0-100 km/h-s sprintet, a végsebessége pedig 293 km/h. Az opcionális Sport Chrono csomag megrendelése esetén, a rajtautomatika funkció révén a gyorsulási idő kereken 4 másodperc. Talán nem ennyire fontos adat, hogy a sportkocsi vegyes fogyasztása – a WLTP mérésből korrigált NEFZ ciklus szerint -: 9,0 liter (Coupe), illetve 9,2 liter (Cabriolet) 100 kilométerenként. Ehhez 206, valamit 210 g/km-es CO2-kibocsátás tartozik. Az erőátvitelt az új nyolcfokozatú Porsche Doppelkupplung (PDK) váltómű biztosítja.
porsche911carreracabriolet2019csMindemellett az új 911 Carrera modellek egyedi futómű-hangolással és szériában járó PASM (Porsche Active Suspension Management) állítható lengéscsillapítással is büszkélkedhetnek. Ugyanakkor az egyik legkülönlegesebb megoldása a sportkocsinak az elődjéhez képest, hogy eltérő méretű kerekek kerültek a két tengelyre. Elöl 235/40 ZR 19-es, hátul 295/35 ZR 20-as abroncsokon gördül a Carrera, „mögöttük” 330 milliméteres átmérőjű féktárcsák és feketére fényezett, négydugattyús Monobloc-féknyergek gondoskodnak a hatékony lassulásról.
porsche911carreracoupe2019aAz új Porsche 911 Carrera modellek máris megrendelhetőek a Porsche Centrum Budapestnél: a Coupé indulóára ország-specifikus alapfelszereltséggel nettó 87.945 euró, míg a Cabriolet változat nettó 99.945 eurótól indul – kiszállítási díj és regisztrációs adó nélkül. Rövidesen az összkerékhajtású Carrera 4 kivitelek is csatlakoznak a palettához.