Bugatti Centodieci - Az EB110 nyomában

by Mészáros Gergely

A Centodieci nem egyszerűen az EB110 21. századi újraértelmezése. A Bugatti új szuper-sportkocsija ugyan „tiszteleg” a nagy előd előtt, s merít annak merész szellemiségéből, ám egyúttal túl is mutat rajta. Többek között a teljesítményével.

Az 1991-ben leleplezett EB110 tagadhatatlanul a Bugatti 110 éves történelmének egy különleges darabja: egy átmeneti időszakban született, mégis egyből újra a csúcsra repítette a márkát. Ekkor már ugyanis több, mint 30 éve nem készült ilyen emblémával új autó, ráadásul – noha nem tagadták meg a francia gyökereket – Itáliába költöztették a gyárat. Méghozzá igen praktikus okokból. Az akkori tulajdonos, Romano Artioli, aki abban az időben a világ egyik legnagyobb Ferrari-kereskedője, nem mellesleg pedig lelkes Bugatti-rajongó és –gyűjtő volt, jól tudta, hogy itt, ahol csak úgy „nyüzsögtek” az olasz sportkocsi-márkák, sokkal könnyebb tőkeerős háttérembereket, hozzáértő szakembereket és ügyes kezű alkalmazottakat toborozni, mint bárhol másutt a földkerekségen. Úgyhogy a Bugatti az Emilia Romagna tartománybeli Campogallianóba települt, az új autó megalkotásánál pedig olyan nevek bábáskodtak, mint Marcello Gandini (a Lamborghini Miura, a Countach, a Cizeta Mororder V16T vagy az Alfa Romeo Montreal tervezője), Paolo Stanzini (a Lamborghini korábbi igazgatója) vagy Nicola Materazzi (a Ferrari és a Lancia főmérnöke). A számos innovatív – többek között szénszálas monocoque váz, aktív aerodinamikai - megoldást felvonultató szuper-sportkocsi nevét az alapító kezdőbetűiről és a 110. „születésnapjáról” kapta. EB110.
Centodieci. Abszolút nem véletlen tehát, hogy az új modell számos formai részletében visszaköszön a Bugatti 1990-es évekbeli szuper-sportkocsijának eredeti koncepciója. Ugyanakkor a tervezőknek nagyon kellett figyelniük arra, hogy a történelmi gép ne ragadja el túlságosan a fantáziájukat, s szimpla visszatekintés, másolás helyett a mai kihívásoknak megfelelően értelmezzék újra, dolgozzák át az akkori dizájnt és technológiát.

Hogy ennek eredményeként a Chironnál vagy a Divónál is sportosabb, extrémebb Bugatti jött világra? Kétségtelen! Sőt, a kortalanul elegáns Centodieci az abszolút egyedi La Voiture Noire-ral is felveszi a versenyt – szépség terén -, viszont a fejlesztés során számtalan kihívást jelentett a mérnököknek. Az EB110 nagyon lapos, ék alakú, grafikusan kvázi kétdimenziós formáját meglehetősen bonyolult feladat volt a technikai alapot jelentő Chiron komplex aerotermikus igényeihez igazítani, persze, végül csak sikerült.
bugatticentodieci02S noha a Centodieci karosszériája nem a klasszikus olasz ék alakot majmolja, illetve megjelenik rajta a domináns Bugatti-vonal is, a lapos orr, a háromrészes első spoiler, a lekicsinyített méretű Bugatti-patkó, valamint a B- és C-oszlop közé vágott öt kerek légbeömlő hatásosan és tiszteletteljesen idézi fel az EB110-et. Közben az összetett és nagyon keskeny fényszórók, a karosszéria teljes szélességén végigfutó, több részből álló hátsó lámpák és a diffúzorba ágyazott függőleges kipufogóvégek már a jövőbe kalauzolnak minket, egyúttal – a nagy hátsó szárnnyal kiegészítve - az aerodinamikai hatékonyságról is gondoskodnak. Nagy gondot fordítottak az átlátszó üvegfelület alatt tomboló erőforrás optimális hűtésére is, melyben szinte az autó egész hátulja részt vesz.
bugatticentodieci04Az EB110-es V12-es motorjával „szemben” a Centodieciben a Bugatti ikonikus 8 literes W16-os erőműve teljesít szolgálatot, méghozzá nem is akárhogy. A 7000-es percenkénti fordulatszámon 1600 lóerő leadására képes aggregát 2,4 másodperc alatt gyorsítja álló helyzetből 100 km/h-re az autót, a 200 km/h-t 6,1 szekundum, a 300 km/h-t pedig 13,1 másodperc alatt éri el. Végsebességét az elektronika korlátozza – 380 km/h-nál. A brutális menettulajdonságokhoz a kocsi alacsony tömege és az ebből is adódó, szenzációs teljesítmény/tömeg aránya is hozzájárul, a Chironnál 20 kilogrammal könnyebb Centodieci minden egyes lóerejének alig 1,13 kilogrammot kell cipelnie.
bugatticentodieci18A Bugatti Centodieciből mindössze 10 példány készül, és már mind el is kelt. Annak ellenére (vagy pont amiatt), hogy a francia molsheim-i üzemben összeszerelt modell árcéduláján 8.000.000 eurós összeg szerepel. Plusz az adó. De számít ez? Kicsit sem, kinek ezért, másoknak azért. Szóval csak örüljünk, gyönyörködjünk és reménykedjünk, hogy egyszer találkozunk vele valahol, valamikor...