Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid - Az elektromobilitás nevében

by Mészáros Gergely

A Porsche továbbra is konzekvens módon bízik az elektromobilitásban és Plug-in Hybrid hajtáslánccal dobja piacra a Cayenne sorozat új csúcsváltozatát. A 680 lóerős SUV akár 40 kilométert is képes megtenni tisztán elektromos üzemmódban és Coupé karosszériával is elérhető. Lássuk a részleteket!

A zuffenhauseni márka többi Plug-in-Hybrid típusához hasonlóan a Cayenne család új változatai is kategóriájuk legsportosabb autói közé sorolhatók – és nem a hibrid meghajtás ellenére, hanem sokkal inkább annak köszönhetően. A Turbo S E-Hybrid és Turbo S E-Hybrid Coupé változatok esetében a villanymotort a V8-as benzines és a nyolcfokozatú Tiptronic S automata váltó közé építették be. A két, egymástól eltérő működési elven dolgozó erőforrást egy, a hibridmodulba beépített speciális tengelykapcsoló, az ún. Electric Clutch Actuator (ECA) kapcsolja össze. A villanymotor „E-Power“ módban akár 135 km/h-s sebességig képes önállóan mozgatni a hibrid Cayenne-eket, illetve a szériaként járó Sport Chrono csomagba tartozó üzemmódválasztó többi menetprogramjában („Hybrid Auto“, „Sport“ és „Sport Plus“) pedig plusz teljesítménnyel ruházza fel az autót. Ezt az ún. Boost-funkciót a 918 Spydertől kölcsönözte a Cayenne.
Egyébként a Cayenne Turbo S E-Hybrid és a Turbo S E-Hybrid Coupé rendszerteljesítménye 680 lóerő (500 kW), ami az 550 lóerős (404 kW) négyliteres turbófeltöltéses erőforrás és 136 lóerős (100 kW) villanymotor közös munkájából adódik össze. A 900 Nm-es maximális rendszernyomaték már alapjárat felett nem sokkal rendelkezésre áll. Így mindkettő 3,8 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebességük pedig eléri a 295 km/h-t. A rendkívüli teljesítményhez kiváló hatékonyság társul: az NEFZ ciklus szerinti átlagfogyasztásuk benzinből 3,7-3,9 l/100 km, amihez 18,7-19,6 kWh/100 km-es áramfogyasztás párosul.
porschecayenneturbosehybrid02A villanymotor működéséhez szükséges energia tárolására szolgáló 14,1 kWh kapacitású lítium-ionos akkumulátort a csomagtér padlója alá rejtették. Az akkut a 7,2 kW-os fedélzeti töltőberendezés (On-Board-AC töltő) segítségével 400 V feszültségű hálózatról, 16 A esetén akár 2,4 óra alatt fel lehet tölteni. Hagyományos, 230 V-os és 10 A-es otthoni hálózatról a „tankolás” mintegy hat órát vesz igénybe. A Porsche Communication Management (PCM) vagy a Porsche Connect App okostelefonos alkalmazás használatával pedig még a töltés időzítése is lehetséges.
porschecayenneturbosehybridcoupeMindemellett az új Cayenne Turbo S E-Hybrid és Tubo S E-Hybrid Coupé magas felszereltséggel érkezik. Többek között mindkét változathoz alapra jár a „Porsche Dynamic Chassis Control karosszériadőlés-szabályozás”, a „Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) önzáró differenciálmű” a hátsó tengelynél, a csúcsteljesítményű „Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) fékrendszer”, a kasztni színére fényezett kerékjárat-szélesítéseket is tartalmazó 21 colos Aero-stílusú könnyűfém kerékszett, a Plus szervokormány, valamint a „Sport Chrono csomag”. A háromkamrás, adaptív légrugózás – melynek a Porsche Active Suspension Management (PASM) állítható lengéscsillapítást is része – rendkívül széles spektrumot képes lefedni a fokozottan sportos viselkedés és a kellemes utazási komfort között. Az opcionálisan akár 22 colos könnyűfém keréktárcsákon túl hátsókerék-kormányzás is rendelhető hozzájuk.
porschecayenneturbosehybrid03Mint minden Cayenne, az újdonságok is hiánytalan kapcsolódást biztosítanak – alapáron. A berendezések és funkciók széles tárházából külön említést érdemel a valós idejű forgalmi információkkal dolgozó online navigáció, az intelligens online beszédvezérlés, valamint a Porsche Connect szolgáltatáscsomag, ami egyebek mellett a nyilvános töltőberendezések megtalálását is segíti. Ezeken felül az új modellév elején az összes Cayenne-ben megjelenik a vezeték nélküli Apple CarPlay® okostelefon-tükrözés funkció, az indukciós töltőfunkciós okostelefon tartó, továbbá az új USB-C csatlakozók. A hibrid típusok pedig álló helyzeti klimatizálás is fel vannak szerelve, ami a PCM-ből közvetlenül, a Porsche Connect App alkalmazásból viszont akár távolról is vezérelhető. Utóbbi lekapcsolt gyújtásnál is le tudja hűteni, illetve fel tudja fűteni az utasteret.
porschecayenneturbosehybrid06Szintén alap még a LED főfényszóró, a sebességkorlátozóval kiegészített tempomat, a kamera-alapú gyalogosvédelem, valamint az első-hátsó parkolóradar – a Coupé esetében tolatókamerával kiegészítve. Felárért LED-Mátrix fényszórót, Head-up-Display-t (szélvédőre vetített kijelzőt), hőkamerával dolgozó éjjellátó asszisztenst vagy digitális másodpilótaként funkcionáló Porsche InnoDrive rendszert is lehet kérni, ami tartalmazza a követési távolságtartó tempomatot, a sávtartó asszisztenst, a közlekedési táblafelismerő rendszert, az aktív sávvezetést, a kereszteződés-asszisztenst és a vészmegállás funkciót.
porschecayenneturbosehybrid04Végül, de nem utolsósorban a Cayenne és a Cayenne Coupé is megvásárolható egy leheletnyivel visszafogottabb „tudású” Plug-in Hybrid hajtáslánccal is. Az E-Hybrid és az E-Hybrid Coupé rendszerteljesítménye „csupán” 462 lóerő (340 kW), miközben maximális forgatónyomatéka 700 Nm. Ezekben a V8-as erőmű helyett egy 3 literes V6-os benzines egység kap szerepet, de szégyenkeznivalójuk így sincs. A Coupé például 5,1 másodperc alatt letudja a 0-100 km/h-s sprintet - Sport Chrono csomaggal -, a végsebessége pedig 253 km/h. Ráadásul a tisztán elektromos hatótávolság 43 kilométer.
porschecayenneturbosehybrid05A Cayenne modellcsalád négy különböző, konnektorról tölthető Plug-in-Hybrid változata máris megrendelhető Porsche Centrum Budapest márkakereskedésben. Az alapárak a következőképp alakulnak: az E-Hybrid nettó 77.045 eurótól, az E-Hybrid Coupé nettó 80.645 eurótól, a Turbo S E-Hybrid nettó 145.045 eurótól, a Turbo S E-Hybrid Coupé pedig nettó 148.145 eurótól startol.