Audi RS6 Avant 2019 - Családapák négykerekű vágyálma

by Mészáros Gergely

500 liternél jócskán nagyobb csomagtartójába, praktikus kombi karosszériájába, adaptív légrúgós futóművébe, télen is nagy biztonságot adó quattro összkerékhajtásába egyetlen családanya sem köthet bele. Ahogy a négy karika is tuti mindenkinek bejön az orrán. Maximum a teljesítményéből kell egy keveset letagadni...

Vagy inkább sokat! Az Észak-Amerikában leleplezett RS6 Avant gépházteteje alatt ugyanis egy négyliteres, ikerturbós, V8 erőmű tombol, méghozzá szó szerint! Hiszen a 600 lóerős és 800 Nm-t mozgósító benzinmotor segítségével az RS6 Avant 3,6 másodperc alatt katapultál 0-ról 100 km/h-ra, s akár 250 km/h-val is képes repeszteni. Szóval, van benne kraft bőven, igazi ellenfele viszont kevés lesz a német autobahnon, a családi kombi még akkor is gyorsul, mikor a többieknek már bebőrzik a szeme... Pláne, ha megszabadítjuk az elektronikus béklyóitól, opcionális csomagoktól függően akár 280-val vagy 305-tel is száguldhat!
A bődületes erőt egy optimalizált nyolcsebességes Tiptronic automata továbbítja a quattro állandó összkerékhajtáshoz, előbbi nemcsak villámgyorsan zongorázgat a fokozatok között, de rajtautomatikával is rendelkezik. A kezelhetőséget és a dinamikus vezetési élményt pedig az elektronikus szabályzású kerekenkénti forgatónyomaték-szabályzás és a quattro sport differenciálmű fokozza, mindkettő elsősorban kanyarban fejti ki áldásos hatását, előbbi fékezéssel akadályozza meg a kerekek megcsúszását, utóbbi pedig szinte a hátra érkező összes Nm-t képes egyetlen kerékre iránytani az optimális tapadás érdekében.
Az RS csillapítás-szabályzással kínált adaptív légrúgózást is kifejezetten az RS6 Avant képességeihez hangolták, s igen széles tartományt képes lefedni a komfortos utazás és a maximális teljesítményt kihasználó sínautózás között. A rendszer automatikusan vagy akár a vezető igényei szerint, üzemmódtól függően változtatja a karosszéria magasságát, 120 km/h-s tempó felett például lejjebb ereszti „önmagát”. Ugyanakkor Dynamic Ride Control rendszerrel kiegészített RS sportfutómű is a vásárlók rendelkezésére áll. Ebben az esetben a DRC az autó kereszt- és hosszirányú tengelye körüli bólintó- és oldalirányú billenőmozgásokat mérsékli, méghozzá az átlós irányban két-két szemközti, egymással olajvezetékekkel összekötött lengéscsillapító alkalmazásával.
audirs6avant2019dMindezen túl a pilóták személyre szabhatják a vezetési élményüket az Audi drive select menetdinamikai rendszer segítségével, összesen hatféle üzemmód közül választhatnak, melyek alapvetően befolyásolják a gázreakciók érzékenységét, a motor és a sebességváltó élénkségét, a felfüggesztést, a dinamikus kormányzás tulajdonságait, valamint a quattro sport differenciálmű működését és az autó hangját. A comfort, auto, dynamic, efficiency és individually üzemmód mellett két RS-specifikus konfiguráció is aktiválható a volánon lévő gombbal, az RS2 már az ESC, azaz a menetstabilizáló működésére is hatással van. A pontos visszajelzéseket biztosító progresszív kormányzás már csak hab a tortán, ennek áttétele a bekormányzási szög növekedésével mind közvetlenebbé válik, nagyban javítva a stabilitást. A 21 vagy extraként 22 colos könnyűfém kerekek mögé karbon-kerámia fékrendszer is rendelhető, mely jelentős súlymegtakarítást eredményez a hagyományos acél változathoz képest.
audirs6avant2019gyMindehhez kifejezetten brutális megjelenést garantáló, új RS-dizájn társul, kizárólag RS-specifikus alkatrészekből felépülve. Az oldalanként 40 milliméterrel kiszélesített sárvédők, a háromdimenziós, fényes fekete színű, méhsejt mintázatú singleframe hűtőrács első pillantásra is világosan megmutatja a családi kombiban rejlő potenciált, kétséget sem hagyva annak rendeltetéséről. A keskeny LED-es fényszórókkal és alattuk hatalmas, sarkos légbeömlőkkel felszabdalt, agresszív „pofát” senki sem akarja sokáig a visszapillantó tükrében nézegetni, vásárlás előtt ne nagyon mutogassuk az „asszonynak” ebből a szögből. Igaz, oldalról és hátulról sem sokkal szelídebb az RS6 Avant látványa, a jellegzetes Avant sziluettjéhez hatalmas abroncsok, dinamikus alsó szoknyák és duzzadó, kigyúrt vállak társulnak. Végül az ugyancsak RS-specifikus hátsó lökhárító mindkét oldalán egy-egy óriási ovális kipufogóvég demonstrálja az erőfölényt, nem mellesleg pedig a megfelelő hangzásról is gondoskodnak.
audirs6avant2019eBezzeg az utastér az kifinomult, még az RS-akcentus sem nyomja rá túlzottan a bélyegét. Jó, a virtuális pilótafülkében speciális kijelzők tolják az olyan „haszontalan” adatokat, mint a motorolaj hőmérséklete, a nyomaték és a töltőnyomás nagysága, a köridő vagy az éppen testre ható g-erők mértéke. Ugyanakkor az új MMI touch response rendszer minden utas informálásával és szórakoztatásával foglalkozik, nem mellesleg kellemes esztétikai élményt nyújt a gyémántmintás bőrkárpitozású sportülésekkel és lapított aljú volánnal együtt.
audirs6avant2019aAz Audi RS6 Avant nem véletlenül Észak-Amerikában mutatkozott be, mivel a modell története során először az Egyesült Államokban is kapható lesz. Mi is készíthetjük azonban a pénztárcánkat, remélhetőleg már szeptemberben megérkezik Európába a négykarikás újdonság. Viszontlátásra Frankfurtban!