KIA XCeed PHEV és Sportwagon PHEV - Konnektorról is tölthetők

by Mészáros Gergely

A nagyságrendileg 60 kilométernyi tisztán elektromos hatótávra képes plug-in hybrid hajtásláncú XCeed és Ceed Sportwagon vonzó alternatívát nyújtanak a hagyományos benzines és dízelmotoros modellekkel szemben. 2020 elejétől megvásárolhatók.

“Ez a két modell fontos állomást jelent a KIA életében, hiszen továbbfejlesztett, új-generációs hajtásláncunk a korábbinál szélesebb közönség számára lesz általuk elérhető” – mutatta be Emilio Herrera, a KIA Motors Europe vezetője a két újdonságot.
Az új XCeed és a Ceed Sportswagon PHEV új hajtáslánca egy 8,9 kWh-s lítium-polimer szerkezetű akkucsomagból, egy 44,5 kW-os villanymotorból valamint az 1,6 literes ‘Kappa’ sorozatú négyhengeres GDI (közvetlen befecskendezéses, szívó) benzines erőforrásból áll. A rendszer összteljesítménye 141 LE, forgatónyomatéka 265 Nm, ezzel a Ceed Sportswagon 10,8, az XCeed pedig 11,0 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra.
A PHEV hajtáslánchoz hatfokozatú duplakuplungos (6DCT) váltó csatlakozik, amit a vezető kézzel is kapcsolgathat; márpedig ezáltal jóval élvezetesebb a vezetési élmény, mint a fokozatmentes automatákkal. Az e-CVT-s hibridek ugyanis a benzines egység teljesítményének egy részét a villanymotoron keresztül küldik a hajtásba, ami hatásfokcsökkenést eredményez. Ebben az esetben viszont párhuzamosan „hajtanak be”, így minimális az energiaveszteség, azaz a KIA duplakuplungos váltója hatékonyabb. Emellett a regeneratív fékrendszer gázelvételnél (motorféknél) és normál fékezésnél is tölti az akkumulátort, tovább növelve a hatótávot. A KIA mindkét modell esetében nagyságrendileg 60 km-es tisztán elektromos hatótávot céloz meg, ami az európai szokásokat figyelembe véve az autósok többségének elég egy teljes napra. Ugyanakkor az új plug-in hibridek CO2 kibocsátása még homologizáció alatt áll, a végleges adatokat az eladások megkezdése előtt hozza nyilvánosságra a KIA.
KiaXCeedPHEV06Feltétlen említést érdemel még, hogy mindkettőben lesz egy új Virtual Engine Sound System nevű rendszer, mely zéró emissziós üzemben jelzőhanggal figyelmezteti a gyalogosokat – alacsony sebességnél, illetve tolatáskor.
KiaCeedSportswagonPHEV06Természetesen a PHEV modellek egyedi, típus-specifikus stíluselemeket viselnek magukon, vagyis simán megkülönböztethetőek a benzines és dízel testvéreiktől. Például zárt a „tigrisorr” hűtőmaszkjuk, a bal első sárvédőjükre pedig plusz töltőcsatlakozó került. Az alapfelszerelésként kínált 16 colos könnyűfém felnik is saját dizájnnal bírnak, de 17-es vagy 18-as méretűek is rendelhetők az autókhoz. Ráadásként a Ceed Sportwagon megörökölte a GT-line kivitelek lökhárítóit.
KiaXCeedPHEV01A kabin nagyjából ugyanaz, mint a „normál” Ceedekben, ám a vezetőközpontú műszerfal, az alacsony üléspozíció és kiváló ergonómia mellé töltésjelző és olyan új funkciók csatlakoznak, mint a közeli töltőállomások kijelzése vagy a „Driver Only” szellőző- és légkondicionáló rendszer. Utóbbi egyetlen gombnyomásra kikapcsolja az utastér összes szellőzőnyílását, kivéve a pilótáét. Ezzel csökkenti a szellőzőrendszer energiafelhasználását, miközben mégis a kívánt hőmérsékletet biztosítja a vezető számára. Mind az XCeed, mind a Ceed Sportwagon PHEV 8,0 colos érintőképernyővel szerelt infotainment berendezéssel érkezik, extraként azonban 10,25 colos változat is elérhető hozzájuk – navigációval és KIA UVO Connect telematics rendszerrel kiegészítve. A műszeregység ugyancsak spéci vizuális információkat szolgáltat a hajtásláncról, megmutatva a töltöttségi a szintet, a várható tisztán elektromos hatótávot és az energiaátadás folyamatát az akkumulátor, a benzin- és az elektromos motor között. Sőt, akár a teljesen digitális 12,3 colos Supervision műszeregység is választható az újdonságokhoz: a magas felbontású 1920x720 pixeles Supervision kijelző képernyővel helyettesíti a hagyományos műszereket.
KiaCeedSportswagonPHEV05Mivel a Ceed-családot a kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy a hibrid hajtásláncokat is befogadja, azok csak minimális hatással voltak a külsőre és a belső elrendezésre. Többek között a 8,9 kWh-s akkumulátorcsomagot a 37 l-es benzintank mellett, a hátsó ülések alá rejtették el, így az nem rabol helyet a csomagtartótól. A Ceed Sportswagon PHEV raktere 437, az XCeedé 291 literes, előbbi 1506, utóbbi 1243 literesre bővíthető. Végül, de nem utolsósorban mindkét autóban kialakítottak egy a padló alatt külön helyet is a használaton kívüli töltőkábelnek.
KiaXCeedPHEV07A XCeed és Ceed Sportswagon plug-in hibrid modellek Szlovákiában, a KIA zsolnai gyárában készülnek majd - ezek lesznek a márka első Európában gyártott plug-in hibridjei. Természetesen a KIA egyedülálló, hétéves,150 000 km-es garanciája az új hajtáslánc akkumulátor-csomagjára és villanymotorjára is kiterjed. A kifejezetten az európai piacokra készülő modellek értékesítése 2020 elején indul.

KIA híreinket a Császár Kft. támogatja.

kia xceed 7