CUPRA Tavascan Concept - Villámos vízió

by Mészáros Gergely

A Tavascan Concept izgalmas képet fest a CUPRA jövőjéről: az elektromos energia erejét kihasználva - végre - oly kifinomult és érzelemdús szabadidő-kupé született, melyet mindannyian várunk, elvárunk a spanyol márkától.

Letérve a hagyományos autók által kijelölt útról, egy olyan új világba léphetünk be a Tavascan tanulmányautóval, ahol az elektromos energia az úr, a konvencionális szabályok nem érvényesek, a tervezők pedig lerázhatják láncaikat, hogy újradefiniálják az elemeket. Ahogy lépésről lépésre halad előre a CUPRA, úgy ölt - egyre inkább - új és merészebb formát a teljesítmény, összekapcsolva a márka különleges DNS-ét a legfejlettebb technológiával és kifejező dizájnnal.
Teljesen elektromos kupé SUV. (Vagy szabadidő-kupé.) A Tavascan Concept a négyajtós crossoverek sziluettjét a kupék elegáns karcsúságával és a SUV-ok erőteljes karakterével ötvözi, s miközben száguld, még a környezetet sem szennyezi. Szép jövő előtt áll, az előrejelzések szerint a szegmense akár 15 százalékot is növekedhet évente...
A Pireneusok lenyűgöző szegletében fekvő, körülbelül 100 lelkes falucskáról elnevezett Tavascan rászolgált a nevére. Mert annyira izmos, annyira agresszív, hogy azon sem lepődnék meg, ha Lamborghini emblémát hordana. Mégis valami oly érzéki kecsesség lengi körbe, mint a latin táncosokat. A feszes idomokhoz, kerek domborulatokhoz, illetve a teljesen egyedi arculathoz nyilvánvalóan az elektromos hajtáslánc is hozzájárult, szokatlanul alacsonyan helyezkedik el például a megvilágított CUPRA logó. A látványos légbeömlőknek pedig nemcsak a levegőt terelik finoman a helyes irányba, de az akkumulátorcsomag hűtéséről is gondoskodnak. Hogy mennyire kulcsfontosságú tényező az aerodinamika a Tavascan esetében, arra a 22 colos, turbinát formázó könnyűfém felnik is rávilágítanak, melyek szintén kiveszik a részüket a levegő akadálytalan áramoltatásában. A difffúzor és a jármű teljes szélességében végigfutó hátsó lámpák még inkább kiemelik a CUPRA koncepció magabiztos kiállását. A látványt a modern, folyékony fém fényezés teszi teljessé, ügyesen rávilágítva a Tavascan vonalaira.
cupratavascanconcept11A tanulmány belső tere az autó külső vonalvezetését tükrözi vissza: nyitottan elegyíti a különféle anyagokat és színeket, valamint technológiai megoldásokat, ezáltal olyan atmoszférát létrehozva, ahol az utasok ugyanolyan kellemesen érzik magukat, mint a pilóta. Az ajtónyitást követően LED hangulatvilágítás köszönti a kabinban helyet foglalókat, a kontrasztos bőrkárpitozás, a szénszálas és alcantara elemek vegyítése érzelemgazdag környezetet garantál. A háromdimenziós kagylóülések mind formailag, mind funkcionálisan illetve kényelmi és biztonsági szempontból is a maximumot nyújtják, a lebegő hatást keltő műszerfal erősen a vezetőre fókuszál. Miközben a 12,3 col átmérőjű digitális műszeregység minden lényeges és szükséges információval ellátja a sofőrt, addig a 13 colos infotainment kijelző akár az utas felé is fordítható, ezen túl a kagylóülésekben is találhatunk kijelzőt. A hangszórók és az okostelefonokkal való összekapcsolhatósági megoldások pedig garantálják, hogy minden utas maximálisan kihasználhatja a tanulmány belső tere nyújtotta lehetőségeket.
cupratavascanconcept06A Tavascan izgalmas megjelenését már csak a képességei múlják felül: a Volkswagen Csoport Moduláris Elektromos Platformjára (MEB) épülő négyajtós crossover kupé a legkorszerűbb, tisztán elektromos hajtásláncot rejti. A két – az első valamint a hátsó tengelyen elhelyezett – villanymotor összesen 225 kW (306 LE) teljesítményt továbbít a négy kerék felé, így a CUPRA Tavascan koncepció álló helyzetből mindössze 6,5 másodperc alatt éri el a 100 km/h-s tempót. Ám az egyenes vonalú gyorsulás nem minden. A tanulmányt egy 77 kWh kapacitású lítiumion akkumulátor csomaggal szerelték fel, amely elég energiát képes tárolni ahhoz, hogy az autó akár 450 kilométert is megtegyen (WLTP ciklus alapján). Mivel az energiatároló egyság a tanulmány padlólemezében kapott helyet, ezáltal az autó súlypontja alacsonyra került, amely a még dinamikusabb vezetést támogatja.
cupratavascanconcept03A CUPRA Tavascan elektromos tanulmány energiáját a CUPRA biztosítja és a jövő kihívásaira készült. A nagyközönségnek pedig először a 2019-es Frankfurti Nemzetközi Autószalonon mutatkozik majd be.