BMW Concept 4 - Hírnök, avagy Cyrano de Bergerac BMW-módra

by Mészáros Gergely

„Mondok én neki
Olyat, de mindjárt, hogy a vére fagy!...
Önnek az orra... hm... az orra... nagy.”
(Edmond Rostand: Cyrano de Bergerac)

„A BMW Concept 4 tanulmányautót a legszebb BMW kupék esszenciájaként álmodtuk valóra. A tökéletes karosszériaarányok letisztult formanyelvvel és precíz vonalvezetéssel párosulnak” – mutatta be Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető dizájnere Frankfurtban az újdonságot. Ehhez képest viszont nekem csak a hűtőmaszkja „maradt meg”...

Azt hiszem, hogy nem szükséges különösképpen magyaráznom, hogy miért jutott az eszembe Cyrano de Bergerac a BMW új tanulmányautója kapcsán. A Concept 4 nem hétköznapi méretű hűtőmaszkja ugyanúgy vonzza a tekintetünket, mint anno a híres költő és még hírhedtebb verekedő orra. Én speciel nem sok minden másra emlékszem az autó kapcsán, „rajta” kívül az élénk vörös fényezése ragadta meg a fantáziám. Úgyhogy érdemes egy kicsit átismételni a BMW-vel közösen, hogy milyen is valójában a Concept 4.
Persze, a bajor gyártó is elsősorban a frontrészt taglalja, melynek középpontjában a függőlegesen megrajzolt hűtőrács áll. „A hűtőrács mindig is a BMW modellek egyik meghatározó stílusjegye volt. A BMW Concept 4 tanulmányautó esetében egyszerre magabiztos és elegáns formában értelmeztük újra eme ikonikus alkatrészt, nyomatékosítva, hogy a koncepció az új BMW 4-es sorozat előfutáraként öltött testet” – mondta Domagoj Dukec, a BMW márka vezető formatervezője. Ugyanakkor két legendás klasszikust, a BMW 328 és a BMW 3.0 CSi „szellemiségét” is megidézi. Emellett a hűtőrács számos finom részletet is tartalmaz, például a bonyolult rácsozása apró „4-es” számos sokaságából áll össze. Két oldalán pedig keskeny vonalvezetésű, enyhén szögletes fényszórók húzódnak, a LED-technológiás egységeket üvegbúra nélkül „öntötték egybe” a karosszériával és az éles kontúrokkal határolt, erőteljes motorháztetővel.

Ha már a gépháznál tartunk, akkor muszáj megállapítanunk, hogy a nyújtott motorház, a hosszú tengelytáv, a kecsesen ereszkedő tetőív és a rövid túlnyúlások harmóniája az eddigi legmodernebb formában tárja elénk a BMW kupék által fémjelzett arányokat. A sziluett végtelenül letisztult felületei erőteljes egységet alkotnak, miközben a minimalista stílus és a finoman kidolgozott elemek az érzelem és a dinamika páratlanul elegyét valósítják meg. A különleges látványhoz a Forbidden Red árnyalat is nagyban hozzájárul: napfényben a Concept 4 fényesen ragyogó mélyvörös színben pompázik, árnyékban azonban inkább a fényezés sötét hatása érvényesül.
bmwconcept4 2019mA sportos jármű-sziluett dinamikus megjelenését a keskeny ablaksáv is hangsúlyozza. A kecsesen ereszkedő tetőív elegánsan olvad össze a csomagtér-ajtóval, az erőteljesen domboró hátsó kerékjárati ívek pedig a teljesítményben gazdag hátsókerék-meghajtást hirdetik. Az első és a hátsó sárvédők között húzódó övvonal klasszikus vezetése nagymértékben meghatározza a koncepció karakterét, a modell alacsony súlypontját nyomatékosítva. Lentebb egy második, dinamikusan emelkedő karaktervonal is található, amely extra agilitással ruházza fel a BMW-t. Közelebbről szemügyre véve a BMW Concept 4 még több elegáns részletet mutat: az ajtók első éléből kecsesen kiemelkedő, purista külső tükrök és a 21 colos, ötküllős könnyűfém keréktárcsák egyaránt a német kupé ékességei.
bmwconcept4 2019tVégül, de nem utolsósorban a Concept 4 tanulmányautó fara olyan alacsonyan húzódik, ahogy az egy sportkocsihoz illik. Az oldalfelületeken végigfutó karaktervonalak végül egy széles, vízszintesen elnyújtott elrendezésben teljesednek ki, melyet, akárcsak a front- vagy az oldalsó részt nagyméretű, ámde sima és minimalista felületek alkotnak. A hátsó lökhárítót függőlegesen elrendezett légkivezető nyílások, valamint a függőleges lamellákkal szerelt diffúzor uralja, a LED-es hátsó lámpák pedig egyetlen száloptikával világítanak. Az üvegbura nélkül integrált LED-technológia így a szívritmus mintájában kelti életre a BMW jól ismert, „L” alakú fénydizájnját. A dupla kipufogóvéget merőben új, dinamikus formában alkalmazták a tervezők, egyértelműen hangsúlyozva a BMW Concept 4 tanulmányautó esszenciáját: a minden szögből gyönyörű formanyelv modern értelmezését.
bmwconcept4 2019lyEzek után nekem már csak annyi kérdésem maradt, vajon mikor, milyen formában látjuk viszont – legközelebb - a „cyranói” hűtőmaszkot.