Hyundai 45 concept - A stílus felszabadít

by Mészáros Gergely

A 45 névre keresztelt tanulmányautó egy olyan új korszakot vetít elő a Hyundai autóipari formatervezésében, melyet az elektromos közlekedés, az autonóm járműtechnológiák és az intelligens dizájn határoznak meg. Nem mellékesen pedig a dél-koreai márka emblematikus típusának, a Pony Coupe koncepció szellemiségét is hatásosan megidézi.

Ahhoz, hogy előre haladjunk, elengedhetetlen, hogy időnként visszatekintsünk a múltba. Például a 45 concept formája úgy csigázza fel a képzeletünket, hogy az 1974-es Pony Coupe tanulmányautót idézi fel. Tervezőire ugyanakkor az 1920-as évek repülőgépei is hatással voltak, ezek eredményeképp született meg aztán a letisztult, áramvonalas, könnyű építésmódú monocoque karosszéria. Nevét ugyanakkor az elöl és hátul alkalmazott 45 fokos szögeknek is köszönheti, a rombusz alakú sziluett ráadásul a márka leendő elektromos járműveinek sziluettjét is előrevetíti.
A minimalista stílusú 45 modern felfogásban újraalkotott, csapott hátú karosszériája stabilitást és sportosságot sugall, amit a jármű szélessége és előretolt optikai súlypontja csak tovább erősít. A lendületes ablakkivágások ugyancsak az energiával teli karakterre utalnak, az erőteljesen döntött C-oszlopok pedig már álló helyzetben is dinamizmust mutatnak.
A 45 „kinetikus kockalámpái” pedig újraértelmezik az eredeti koncepció jellegzetes rácshálós hűtőmaszkját, egyszersmind új szintre emeli a Hyundai fény-architektúráját, messziről is könnyen és azonnal felismerhető egyéniséggel ruházva fel az autót. Nem ez az egyetlen modern világító egysége a 45-nek, az ajtó alját díszítő, speciális és aktív LED-betét már a beszállás előtt, könnyen értelmezhető formában tájékoztatja a vezetőt és az utasokat arról, hogy mekkora távolságot tudnak még megtenni az aktuális töltöttséggel. Ezek a részletek azok számára hasznosak kifejezetten, akik még csak most ismerkednek az elektromos autózással.
hyundai45evconcept10Emellett a 45 egy sor olyan jövőbeli fejlesztést is bemutat, melyekhez hasonló technológiákkal a közeljövő Hyundaiaiban találkozhatunk majd. Ilyen a kamera alapú, rejtett megfigyelő rendszer (CMS), ami az önjáró funkciók megvalósítását készíti elő. A rendszer a hagyományos külső visszapillantó tükröket is kamerákkal helyettesíti, méghozzá úgy, hogy a lencsék tisztítását is megoldotta, hogy mindenkor akadálytalan kilátást biztosítsanak hátra.
hyundai45evconcept19A „felszabadított stílus” stratégiát megtestesítő 45 koncepció belseje olyan különleges élettérként valósul meg, amely képes a bennülők legkülönfélébb igényeihez is alkalmazkodni. A modern bútortervezés irányelveit követő, szintén minimalista utastérben a fa, a szövet és a bőr kellemes kombinációja teremt otthonos hangulatot, illetve pihentető és tágas környezetet. Utóbbihoz a napfényt áteresztő tetőkárpit is nagyban hozzájárul.
hyundai45evconcept16Az autó tisztán elektromos hajtásláncnak köszönhetően a „lakberendezők alaposan átgondolhatták a helykihasználást: mivel az akkumulátorok és villanymotorok a kabinon kívül, illetve az alatt kaptak rejtőznek, maximálisan kihasználhatták a rendelkezésre álló teret. Az akkumulátorok például az ún. „gördeszka padló” alatt helyezkednek el, amit finom szőnyeg borít. Ez nemcsak barátságosabbá varázsolja az atmoszférát, hanem az útzajokat is tompítja. Hátul fekvőfotelek várják az utasokat, míg az elülső fotelek hátra forgathatóak. Az ajtók nyitásakor az ülések kifelé fordulnak, megkönnyítve a be- és kiszállást.
hyundai45evconcept08Az infotainment rendszert vezérlésére szolgáló, projektoros kezelőfelület szintén a formatervezés és a technológia jövőjébe enged bepillantást, azzal, hogy a különböző funkciókat és kijelzőket közvetlenül a műszerfalba integrálták – a hagyományos központi érintőkijelzőt is kiváltva. Az autó innovatív módokon „tálalja” a tárolóhelyeket is. Az ajtókon például olyan, hosszúkás zsebeket alakítottak ki, amelyekben biztonságosan szállíthatók a táblaszámítógépek vagy a könyvek is. Nem kevésbé ötletes részlet, hogy átlátszó anyagból készültek, így tartalmuk könnyen áttekinthető.
hyundai45evconcept05Röviden összefoglalva az izgalmas megjelenésű 45 EV concept új korszakot nyit a Hyundai történetében: a múlttal érzelmi kapcsolatokat kiépítve teremti meg a jövő mobilitási piacához és az ügyfelek életviteléhez igazodó márkát, újraalkotva az utazási élményt.