Ferrari F8 Spider - Örömforrás

by Mészáros Gergely

A Ferrari V8-as erőforrását sokan – különösen az autórajongók - az igazi, a tiszta öröm forrásának tartják. Különösen, ha ilyen formába csomagolják be, mint a F8 Spider esetében.

A Ferrari immár négy évtizede tökéletesíti a középmotoros, kétüléses kabriójának koncepcióját, az F8 Spider tagadhatatlanul és nyilvánvalóan az 1977-es 308 GTS vérvonalába tartozik. S mivel az olasz sportautó-gyár új modelljei – mindig - azzal a küldetéssel látják meg a napvilágot, hogy minden fronton felülmúlják az elődeiket, nem kell különösebben csodálkoznunk azon, hogy az újdonság már-már a tökéletesség határát súrolja, s új mércét állít fel az „en plein air” nyitott sportkocsik világában. Ráadásul a Spider fejlesztése a Tributóval párhuzamosan folyt, vagyis eleve, az első pillanattól kezdve nyitott autónak szánták és tervezték... Mindezt jól mutatják a gyári adatok is: miközben V8-as motorja 50 lóerővel erősebb közvetlen felmenőjénél, a 488 Spidernál, addig 20 kilogrammal könnyebb is nála; s mindössze 20 kilogrammal nehezebb az egészen extrémnek számító 488 Pista Spidernél.
Visszatérve az F8 Spider duplaturbós szívéhez, a V8-as műremek műszaki specifikációi valóban kivételesek. A 3902 cm3-es erőmű 720 lóerőt „szabadít rá” a kerekekre 8000-es fordulatszámnál, ami 185 lóerő/liter fajlagos teljesítményt jelent. Csúcsnyomatéka pedig 770 Nm 3250-es fordulatszámnál; ráadásul a Ferrari Variable Torque Management rendszerének hála, a nyomatékgörbe minden sebességfokozatban egyenletes, sima és erőteljes gyorsulást garantál – egészen a fordulatszámmérő piros vonaláig. Az F8 Spider egyik legnagyobb vívmánya az, hogy erejét minden késlekedés nélkül, azonnal a pilóta rendelkezésére bocsátja, miközben egészen egyedi és különleges hangzásvilággal örvendezteti meg a környezetét is. Ráadásul a Manettino Race pozíciójában aktiválható Ferrari Dynamic Enhancer (FDE+) segítségének köszönhetően határhelyzetben is sokkal könnyebben uralható az autó. Az Adaptív rajtautomatika (Adaptive Performance Launch) pedig az F8 Tributo elrugaszkodásakor és gyorsulásakor elemzi a tapadást, s elektronikusan optimalizálja a nyomatékot, minimalizálva a kerekek megcsúszását, kipörgését. Mindemellett az F8 Spider aggregátja megörökölte a 488 Pista rendkívül hatékony súlycsökkentő megoldásait is, ezáltal 18 százalékkal alacsonyabb a hajtómű tömege a 488 Spiderhez képest. A forgó és nem statikus alkatrészek súlyának minimalizálása lehetővé teszi, hogy a V8-as villámgyorsan pörögjön fel, egyértelműen hozzájárulva a Ferrari kimagasló menetdinamikájához. Kipufogórendszere ugyanakkor már egy benzines részecskeszűrőt (GPF) is tartalmaz, hogy megfeleljen az előírásoknak.

Ugyanakkor az F8 Spider tervezésekor – a motor kvalitásaihoz - hasonlóan a nyitható tető fajtája és működése is kulcsfontosságú tényező volt. A Ferrari a magasabb komfortszint miatt már évek óta keménytetőt alkalmaz – a vászon helyett - a Spiderek esetében, így a Ferrari Styling Centre e köré álmodta meg az egész dizájnt. Maga a szerkezet igen kompakt, mindössze 14 másodpercet vesz igénybe a nyitása és zárása, s természetesen menet közben is működik, 45 km/h-s tempóig. Hasonlóan karakteres és fontos stíluselem a jellegzetes „motorburkolat”, ami ezúttal nem hagyja megcsodálni a V8-as egységet, helyette a hátsó szélvédőtől kiinduló központi gerinccel követi a légáram útját egészen a teljesen átalakított hátsó spoiler alá. Ezalatt klasszikus kerek ikerfényszórók világítanak, akárcsak a legendás sorozat első tagján, a 308 GTB-n. Eközben az F8 Spider orrát a 488 Pistán és az F8 Tributón megismert S-Duct légbeömlő-nyílás határozza meg, melynek elsődleges feladata – a kellemes látvány biztosítása mellett –, hogy jelentős leszorító erőt generáljon az első tengelyre.
ferrarif8spider06Az F8 Spider a zárt, „berlinetta” modell pilóta-orientált cockpitjét is megtartotta, ugyanakkor akad benne néhány új részlet. Mindenesetre a komfortos, ám sportos ülések és a volán miatt a vezető körülbelül úgy érezheti magát, mintha „egybeolvadna” a Ferrarijával, s annak egy részévé válna.
ferrarif8spider01A Ferrari F8 Spider nemcsak a márka történetének legsikeresebb é legerősebb, csodás karakterű V8-asával van felszerelve, hanem fejlett aerodinamikai megoldásainak és vezetéstámogató rendszereinek is köszönhetően páratlan vezetési élményt kínál. Mondhatni, hogy színtiszta örömforrás.