Hyundai Kona Hybrid - Megmentő lehet

by Szélpál Imre

A vadonatúj Kona Hybrid az 1,6 literes közvetlen benzinbefecskendezéses, négyhengeres Kappa GDI motort alkalmazza, amelynek legnagyobb teljesítménye 105 LE, maximális forgatónyomatéka 147 Nm. Az állandó mágneses villanymotor legnagyobb teljesítménye 43,5 LE (32 kW), a maximális forgatónyomaték 170 Nm. Emellett az 1,56 kWh kapacitású lítium-ion polimer akkumulátor kiemelkedő töltési és kisütési teljesítménnyel büszkélkedhet, ami a nagyfeszültségű akkumulátor részéről optimális teljesítményleadást, valamint rövid töltési ciklust tesz lehetővé. A hajtáslánc kombinált teljesítményével (104 kW / 141 LE) és forgatónyomatékával (akár 265 Nm) mindez dinamikus vezetési élményt biztosít a vadonatúj Kona Hybrid pilótájának.
Hyundai Kona Hybrid Blue Lagoon 1Az alapkivitelű infotainment rendszer felhasználói az Android Auto vagy Apple CarPlay szolgáltatások segítségével, a Display Audio funkción keresztül tükrözhetik okostelefonjuk tartalmát a 7 colos képernyőre. Ezen túlmenően a vadonatúj Kona Hybrid a műholdas navigációs rendszer megrendelése esetén Hyundai LIVE szolgáltatásokat is kínál. A funkció öt éven át ingyenes előfizetéssel vehető igénybe, és folyamatosan frissülő tájékoztatást nyújt az időjárásról, forgalmi helyzetről, a traffipaxokról (ahol ezt a törvény megengedi), a legközelebbi üzemanyagtöltő-állomásokról (címmel és árakkal egyetemben), az utcai és parkolóházi parkolóhelyekről, a közeli márkakereskedésekről, továbbá az érdeklődésre számot tartó helyszínekről. A hibrid modellre jellemző adatokról a műszeregységen belül elhelyezett, 4,2 colos kijelző tájékoztatja a felhasználót. A csatlakozási funkcionalitást opciós, kombinált head-up kijelző teszi teljessé, amely közvetlenül a vezető látómezejében jeleníti meg a fontos menetinformációkat. Ennek köszönhetően a vezető gyorsabban tudja feldolgozni az információkat, anélkül, hogy tekintetét levenné az útról.
Hyundai Kona Hybrid Pulse Red 4Az utasok telefonjainak folyamatos töltéséről a vadonatúj Kona Hybrid vezeték nélküli indukciós töltőfelülete (Qi szabvány szerint) gondoskodik. Az említett kényelmi funkciók mellett a vadonatúj Kona Hybrid egyedi beltéri színcsomagot is kínál. Ez a légbeömlő kereteit és a váltókarszoknyát szegélyező fehér dekorrészletekből, a kilincseken, a kormánykerék küllőin és a légbeömlő rostélyokon megjelenő fényes fekete elemekből, valamint szürke tetőkárpitból áll. Az alapkivitel fekete szövet üléskárpitokat kap fehér öltésekkel; opcióként fehér szegélyezésű fekete bőr-/szövetülések vagy fehérrel varrott fekete bőrülések is rendelhetők. A Kona Hybrid alapfelszereléséhez tartozó, exkluzív színcsomagon túl az ügyfelek három további színkombinációt is rendelhetnek: ezek a Narancssárga, a Zöldcitrom és a Piros. A légbeömlők és a váltókar keretén, a motorindító gomb gyűrűjén, az ülések öltésein, valamint a kormánykeréken találkozhatunk ezekkel a színekkel. Az összes belső színkombinációhoz fekete tetőkárpit tartozik.
Hyundai Kona Hybrid Pulse Red 16A Zöldcitrom és Piros opciók ezen túlmenően színes biztonsági övekkel, valamint fényes fekete belső kilincsekkel és kormányküllőkkel is elérhetők; a kormánykerék perforált borítást kap. A Kona Hybrid számos funkcióval szolgálja utasai kényelmét. Az opciós fűthető kormánykerék a leghidegebb téli napokon is kényelmesen melegít. A motoros mozgatású első ülések opcióként három fokozatban állítható szellőztetéssel és fűtéssel is felszerelhetők, minden évszakban garantálva az utasok kényelmét. Az ülésfűtés kézi állítású első ülések esetén is elérhető, illetve a hátsó ülésekhez is rendelhető. A vadonatúj Kona Hybrid a Kona és a Kona Electric kifejező dizájnját és kalandkereső szellemiségét örökölte meg. Az orr meghatározó stíluseleme a Hyundai jellegzetes kaszkád hűtőmaszkja; az ikerfényszórók akár teljes LED-es kivitelben is elérhetők. A bevezetéskor kínált Blue Lagoon karosszériaszín (fekete tetővel) mellett további 26 színkombinációból válogathatnak az ügyfelek, teljesen ízlésükhöz szabva az autó karakterét. Kétféle új rajzolatú, kifejezetten ehhez a modellhez tervezett könnyűfém keréktárcsa szerepel a kínálatban; az egyik az alapkivitelű 16 colos, a másik az opcióként rendelhető 18 colos méretben. A kényelmes és biztonságos utazás érdekében a vadonatúj Kona Hybrid megkapta a Hyundai kiterjedt SmartSense technológia csomagját.
Hyundai Kona Hybrid Blue Lagoon 2Ez az élvonalbeli vezetőtámogató rendszer a jármű környezetét folyamatosan felügyelve óvja a vezetőt a menet közben rá leselkedő veszélyektől. A vadonatúj Kona Hybrid biztonsági csomagjának keretében megrendelhető a ráfutásos ütközésre figyelmeztető, ütközést elkerülő, gyalogos- és kerékpáros-felismerő rendszer. Ezen kívül az ügyfelek megrendelhetik az opciós intelligens sebességtartó automatát (SCC), amely akár teljes megállásra, majd újraindulásra is alkalmas. Ez a rendszer olyan fejlett biztonsági funkciókkal nyújt többet a szokásos tempomatnál, mint például az automatikus fékvezérlés. A rendszer elülső radar segítségével képes tartani a beállított sebességet, illetve követési távolságot, automatikusan gyorsítva vagy lassítva. Amint megáll a forgalom, a Stop & Go rendszer állóra fékezi az autót, majd amint újra szabad az út, az előre beállított sebességre gyorsítja azt. Amennyiben a jármű három másodpercnél hosszabban vesztegel, a rendszert a vezetőnek kell újraindítania a kormánykeréken elhelyezett kezelőszervek segítségével, vagy a gázpedál rövid megérintésével. Az opciós sávkövető funkció a Stop & Go szolgáltatással kiegészített SCC adaptív tempomattal karöltve teszi különösen kényelmessé az autóvezetést: a rendszer folyamatosan a sáv középvonalában tartja az autót, így még sűrű forgalomban is biztonságosan haladhatunk.
Hyundai Kona Hybrid Blue Lagoon 10Az opciós intelligens sebességkorlátozásra figyelmeztető funkció az elülső kamerát, valamint a navigációs rendszertől kapott információkat együttesen felhasználva azonosítja a forgalmi jelzőtáblákat, és valós időben jeleníti meg az éppen aktuális sebességkorlátozásokat és előzési tilalmakat. További opciós szolgáltatások a holttéri ütközésre figyelmeztető rendszer, a hátsó keresztirányú forgalom-felügyelet, míg a vezető éberség-felügyelet, a sávban tartó rendszer, valamint az adaptív távolsági világítás az alapfelszerelés részét képezi. A vadonatúj Kona Hybrid emellett egyetlen ujjmozdulattal aktiválható, elektromos rögzítőféket (EPB) kapott. A 10,25 colos audio-video-navigációs kijelzővel felszerelt, vadonatúj Kona Hybrid üzemanyag-fogyasztását Eco DAS (környezetbarát vezetési stílus támogatási) rendszer segít csökkenteni. Az integrált vitorlázási segédlet funkció a navigációs rendszer adatbázisa segítségével elemzi az útviszonyokat, és tájékoztatja a vezetőt, ha hamarosan lassítania szükséges (pl. közelgő irányváltás, kereszteződés vagy autópálya kijárat miatt.)
hyundai all new kona hybrid interior 03A funkcióval egyaránt mérsékelhető a fogyasztás, valamint az üzemi fék használata. A vitorlázási segédlet Eco üzemmód esetén 40 és 160 km/óra között aktiválható. Az Eco DAS funkció része továbbá a prediktív energiagazdálkodási rendszer, amely emelkedőn, illetve lejtőn haladva önállóan szabályozza az akkumulátor töltését, illetve kisütését, ezzel elősegítve az akkumulátoros üzem lehető leggyakoribb alkalmazását. Ha az útvonalon emelkedő várható, és alacsony az akkumulátor töltöttségi szintje, a jármű kis mértékben megnöveli a belső égésű motor használatát, hogy az emelkedőre felkészülve rátöltsön az akkumulátorra. Így az emelkedőn a villanymotor be tud segíteni a belső égésű erőforrásnak. Ezzel elkerülhető a benzinmotor rossz hatásfokú használata, és csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás. Amennyiben az akkumulátor töltése megfelelő, a vadonatúj Kona Hybrid nagyobb mértékben támaszkodik a villanymotorra, mielőtt a lejtőre érne a jármű, ezzel csökkentve a benzinfogyasztást.
hyundai all new kona hybrid 14Az elektromos energiát aztán a lejtőn, regeneratív fékezés segítségével nyeri vissza. A vadonatúj Kona Hybrid kiváló dinamikai és menetteljesítményeinek, valamint a hatfokozatú duplakuplungos sebességváltó kezes, közvetlen működésének köszönhetően a vezető teljes mértékben kiélvezheti a kiváló konstrukciójú hibrid jármű élvezetes vezethetőségét. A sebességváltó kart balra tolva a sebességváltó Sport üzemmódba kapcsolható. Ilyenkor a kormány mögötti kapcsolófülek kézi sebességváltást tesznek lehetővé. A vadonatúj Kona Hybrid már megvásárolható.