Volvo XC40 electric - A legbiztonságosabb elektromos jármű

by Szélpál Imre

Az elektromos járművek térnyerése a legjelentősebb átalakulásnak számít az automobil történetében. Több mint száz év után most először fordul elő, hogy a gépkocsik benzin- vagy dízelmotor nélkül képesek közlekedni, padlójuk pedig akkumulátort rejt. Ezzel alapvetően alakult át a gépjármű fogalma. A jövő hónapban bemutatandó, tisztán elektromos Volvo XC40 szabadidőjármű bevezetésével a Volvo Cars nem pusztán első tisztán elektromos járművét bocsátja piacra, hanem – a tőle elvárható módon – egyben a világ egyik legbiztonságosabb autóját is, noha a belső égésű motor hiánya számos jelentős kihívást támasztott a fejlesztőkkel szemben.
VolvoelectricXC40SUV2„Hajtsa bár villanymotor vagy belső égésű erőforrás, egy Volvónak minden esetben biztonságosnak kell lennie.” – mondta Malin Ekholm, a Volvo Cars biztonságért felelős vezetője. „A tisztán elektromos XC40 pedig minden idők egyik legbiztonságosabb Volvója lesz.” Az eredeti XC40 kimagasló biztonsági színvonalából kiindulva a Volvo Cars biztonságtechnikai mérnökeinek teljes mértékben át kellett tervezniük és meg kellett erősíteniük az autó elülső szerkezetét, hogy kompenzálják a belső égésű motor hiányát, hogy teljesítsék a Volvo Cars házon belüli, szigorú biztonsági elvárásait, és hogy ugyanolyan magas szintű utasvédelmet biztosítsanak, mint bármely más Volvóban. „Az alapvető biztonsági szempontok ennél az autónál is ugyanazok, mint bármely más Volvónál. Az utastérben emberek utaznak, ezért az autót úgy kell megtervezni, hogy vigyázzon testi épségükre.” – mondta Malin Ekholm. Annak érdekében, hogy ütközés esetén is biztosíthassa az utasok biztonságát és az akkumulátor sértetlenségét, a Volvo XC40 fedélzetén az utasokra és az akkumulátorra egyaránt új, különleges biztonsági szerkezet vigyáz.
VolvoelectricXC40SUV3Az akkumulátort egy extrudált alumínium vázelemekből álló biztonsági cella óvja a sérülésektől. Ez a biztonsági cella a karosszéria közepén helyezkedik el, ami gyűrődőzónaként veszi azt körül. Azzal, hogy az akkumulátor a padlóban kapott helyet, mélyebbre került a jármű tömegközéppontja, így csökkent a borulásveszély. Az autó szerkezetét azonban nem csak elöl, de hátul is megerősítettük. Az elektromos hajtásláncot itt a karosszéria-szerkezetbe integráltuk, mivel így hatékonyabban lehet elvezetni az üközéskor fellépő erőket az utastértől, és mérsékelni az utasokat érő terhelést. Ami az aktív biztonsági rendszereket illeti, az akkumulátoros XC40 ezen a téren is új technológiát alkalmaz. A Volvo modellek közül elsőként kapta meg azt az új, fejlett vezetőtámogató rendszer (ADAS) érzékelő-platformot, amely a Volvo Cars és a Veoneer vegyes vállalata, a Zenuity által kifejlesztett szoftvert alkalmazza. Az új ADAS platform olyan modern, méretezhető aktív biztonsági rendszer, amely radarok, kamerák és ultrahangos érzékelők egész seregét alkalmazza. A méretezhetősége okán könnyen továbbfejleszthető rendszer az autonóm vezetési technológiák jövőbeli bevezetésének alapjait teremti meg. A kevesebb néha valóban több: a hamarosan érkező, akkumulátorról hajtott Volvo XC40 szabadidőjármű - a Volvo Cars első tisztán elektromos járműve - a bizonyíték arra, hogy a Volvo autói attól is jobbak lesznek, ha elveszünk belőlük valamit.
VolvoelectricXC40SUV8Az elektromos járművek térnyerése a legjelentősebb átalakulásnak számít az automobil történetében. Több mint száz év után a napjainkban fordul elő először, hogy a gépkocsik benzin- vagy dízelmotor nélkül képesek közlekedni, padlójuk pedig akkumulátort rejt. Ezzel alapvetően alakult át a gépjármű fogalma. Ez egyben azt is jelenti, hogy az autóknak már nincs szükségük kipufogóra, sem nagyméretű hűtőre. A belső égésű motor eltávolításával pedig még több tárolóhelyet alakíthatunk ki a motorház helyén. Ugyanakkor a tisztán elektromos XC40 megőrizte mindazon jellemzőit, amelyek a Volvo Cars egyik legkeresettebb típusává tették. Ugyanez érvényes arra az elegáns, skandináv formanyelvre, amely meghatározta a Volvo újjászületését, és amelyben a tetszetős megjelenés praktikummal és funkcionalitással társul. „A skandináv dizájn gyökereit a letisztult látványban, a komponensek számának csökkentésében kereshetjük. Az XC40 tökéletes példája ennek.” – mondta Robin Page, a Volvo Cars vezető formatervezője. „Merész, azonnal felismerhető formavilága az elektromos kivitel esetében még kecsesebb, még modernebb. Mivel nem volt szükség hűtőmaszkra, az eddigieknél is letisztultabb, modernebb arculattal ruházhattuk fel az autót, míg a kipufogócső hiánya ugyanezt eredményezte a far kialakításánál.
VolvoelectricXC40SUV15Amint egyre előrébb haladunk a villamosítás útján, úgy fogjuk egyre többször alkalmazni ezt a szemléletet.” A karosszéria színére fényezett, egyedi kialakítású, zárt első maszk összetéveszthetetlenné teszi az autó megjelenését, köszönhetően annak, hogy a villanyautóknak jóval kevesebb hűtőlevegőre van szüksége. Ugyancsak a maszkban kaptak helyet az új, fejlett vezetőtámogató rendszer (ADAS) érzékelő platformjának szenzorai. A nyolcféle karosszériaszínnek – köztük a vadonatúj Sage Green metálfény opciónak – köszönhetően a vezetők tökéletesen ízlésükhöz szabhatják az elektromos XC40-est; a kontrasztos fekete tetőlemez az alapfelszerelés része. A két új, opciós keréktárcsa – 19, illetve 20 colosak –további lehetőségeket teremt a típus testre szabására. Az utastérben vadonatúj kezelőfelületet találunk. A kifejezetten elektromos járművekhez tervezett interfész folyamatosan tájékoztatja a vezetőt az olyan fontos adatokról, mint az akkumulátor töltöttségi szintje, míg a belső dizájn sportos részleteket és újrahasznosított anyagból készített szőnyegeket kínál. Az akkumulátoros XC40, amelynek előtanulmányát, az elektromos 40.1 Concept modellt 2016-ban mutatták be, a Volvo intelligens műszaki tervezésének a legkiválóbb példája.
VolvoelectricXC40SUV12Az eleve az elektromos közlekedés igényeit szem előtt tartva tervezett, kompakt moduláris architektúra (CMA) padlólemezre épülő gépkocsi akkumulátorcsomagját a padlóba integrálták, így az egyáltalán nem rabol értékes helyet a belső térből. Ennek köszönhetően az autó megőrizhette azt a rengeteg jól használható, funkcionális tárolási megoldást, amelyek az XC40 egyik legvonzóbb értékének számítanak. A modell ötletes, radikális belső kialakításának köszönhetően az XC40 utasai a szokásosnál praktikusabb tárolóhelyet találnak többek között az ajtókban és az ülések alatt. Emellett egy kihajtható akasztó a kézitáskák és szatyrok elhelyezését könnyíti meg, míg a padlókonzolban kivehető kukát találunk. Az elektromos XC40 specialitása az elülső csomagtartó: mivel a villanymotor kevesebb helyet foglal, mint a belső égésű motor, a gépházfedél alatt mintegy 30 liternyi tárolóhelyet alakíthattak ki. A tisztán elektromos XC40 nyilvános premierjére október 16-án kerül sor.