Porsche Taycan 4S - A harmadik

by Mészáros Gergely

A teljesen elektromos Porsche Taycan szeptemberben ünnepelte a világpremierjét, most pedig már a sportos négyajtós modell harmadik változata mutatkozik be, méghozzá a Taycan 4S formájában.

Az új belépőmodell, a Taycan 4S rögtön kétféle akkumulátorral elérhető: Performance akkumulátorral 530, Performance Plus akkumulátorral pedig 571 lóerős csúcsteljesítménnyel áll a képzeletbeli rajtvonalra. Utóbbi teljes kapacitása 93,4 kWh, s az autók hatótávja nyilvánvalóan az akkumulátorok kivitelétől függ. Performance esetén a megtehető út hossza 407 kilométer, míg Performance Plus csomag használata esetén akár 463 kilométert is meg tud tenni egy töltéssel a pilóta. Ez egyébként a Taycan kínálat legmagasabb értéke. Eközben mindkettő 4 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebességük pedig 250 km/h.
Az új 4S modellben a Taycan összes erőssége megtalálható, vagyis lélegzetelállítóan gyorsul, tapadása sportautós, kimagasló teljesítménye pedig folyamatosan a sofőr rendelkezésre áll. Az első és a hátsó tengelyen elhelyezett állandó mágneses szinkronmotorok összkerékhajtást hoznak létre, a hátsó tengelyen elhelyezett kétsebességes váltó pedig egy olyan innovatív hajtáslánc alkotórésze, amelyhez fogható eddig még nem létezett. Egyébként a 4S technológiai értelemben ugyanolyan felépítésű, mint erősebb testvérei, ami igaz az intelligens töltési menedzsment rendszerére és kivételes aerodinamikájára is. Mert a 0,22-es cd értéke, azaz az autó kedvező légellenállása nagyban hozzájárul a Taycan alacsony energiafogyasztásához és hosszú hatótávjához. Mindemellett a Taycan 4S az alapfelszereltség részeként adaptív, háromkamrás légrugózást kap PASM (Porsche Active Suspension Management) elektronikus lengéscsillapítással. Az integrált Porsche 4D Chassis Control pedig valós időben elemzi és szinkronizálja az összes futómű-vezérlő rendszert. A „hagyományos” lassításról elöl hatdugattyús, fix féknyergek (belső hűtésű, 360 milliméteres acél tárcsákkal), hátul négydugattyús féknyergek gondoskodnak – itt 358 milliméteres tárcsákkal.
porschetaycan4s10Végletekig letisztult formatervével a Taycan egy új kor kezdetét is jelképezi, ugyanakkor félreismerhetetlen Porsche-génekkel rendelkezik. Ennek megfelelően szemből különösen széles és lapos, s erőteljes vállakkal bír. Sziluettjét a sportosan alacsonyan hátrafelé ívelő tetővonal határozza meg, melyet a magasan húzódó övvonal még dinamikusabbá teszi. A hátsó a márkára jellemző módon különösen izmos kiállású. Innovatív elemekben sincs hiány, ilyen például a hátsó fényívben látható üveghatású Porsche logó. A 4S-t elsősorban az aerodinamikailag optimalizált, 19 colos Taycan S Aero kerekei, valamint a vörösre festett féknyergei különböztetik meg az erősebb testvéreitől, ám módosult az első lökhárító, az oldalsó szoknya és a hátsó diffúzor képe is. A Porsche Dynamic Light System Plus (PDLS Plus) LED-es fényszórói alapfelszereltségként járnak a típushoz.
porschetaycan4s04A Taycan belső tere szintén egy új kor hajnalát tárja elénk: egyértelmű struktúrája és a teljesen új vezérlési koncepciója látványos megjelenésről és könnyű kezelhetőségről gondoskodik. A szabadon álló, ívelt műszercsoport egyértelműen a vezetőre koncentrál és garantálja, hogy minden a látómezőben helyezkedik el, amire szükség van a vezetéshez. A 10,9 colos központi infotainment képernyő és az opcionális utas oldali kijelző is egy összefüggő fekete üvegpanel mögé bújik a műszerfalon. A Taycan 4S részleges bőrkárpitozással és nyolc irányban elektromosan állítható komfortülésekkel is büszkélkedhet. Feltétlen említést érdemel azonban, hogy a Taycan teljesen bőrmentes belső térrel is választható, az innovatív, újrahasznosított anyagok használata jól hangsúlyozza a sportautó fenntartható koncepcióját.
porschetaycan4s03A Taycan 4S már rendelhető és az európai kereskedésekbe 2020 januárjában érkezik meg. A németországi indulóár bruttó 105.607 euró.